Anarchistická federace

Píšou jinde : KAFE 115: Antigender #2. Zákonem i modlitbou za svět, co se točí popzpátku

Toto je kopie článku uveřejněného na k115.org.
Postrádá obrázky, formátování a zejména mohla být mezičasem aktualizována. Pokud možno, přečtěte si jej z originálního zdroje, prosím:
https://k115.org/2024/02/kafe-115-antigenderntder-2-pod-nim-je-mensim-pismem-zakonem-i-modlitbou-za-svet-co-se-toci-popzpatku-a-prednaska-s-diskusi-nahore-je-logo-cyklu-kafe-115-a-logo-kolektivu-115/

Nedávno jsme si s politoložkou Evou Svatoňovou povídali*y o tzv. antigender hnutí. V dalším Kafe 115 navážeme přednáškou exnovináře Jana Kašpárka, který dlouhodobě zkoumá český antigender.

O tzv. antigender hnutí jsme si v Trhlině nedávno povídali s politoložkou Evou Svatoňovou. Jde o spletitou síť ultrakonzervativních organizací bojujících proti uznání queer osob, proti právu na bezpečnou interrupci, proti trans* lidem, proti feminismu a celkově všemu, co v jejich vnímání světa ohrožuje „přirozený řád“, „tradiční rodinu“ či rovnou „západní civilizaci“.

Zdánlivě okrajový ideologický proud se opírá o podporu a peníze amerických think tanků, ruských oligarchů i vlivné části katolické církve. Daří se mu nejen organizovat na skutečně celosvětové úrovni, ale také tvořit reálnou politiku: ať už pod minulou vládou v Polsku, kde si může připsat „úspěchy“ v podobě žen umírajících kvůli odepřené interrupci, nebo ve Spojených státech, kde se po dekádách zbortil precedent Roe v. Wade zajišťující legální přístup k umělému přerušení těhotenství.

V Česku zase Aliance pro rodinu dovedně rozdmýchává kulturní války a skrze lobbing u svých přátel z ODS i veřejné kampaně blokuje manželství pro všechny či šanci na zrušení nehumánních kastrací trans* lidí. Spolu s rádoby-charitativním Hnutím pro život a spoustou menších podivných spolků tvoří celek, který se sice neopírá o masovou společenskou podporu, ale prorostl do řady institucí a úspěšně zasahuje do zdejšího dění.

O koho vlastně jde, z čeho vychází, oč usiluje? A dá se s tím něco dělat? Odpovědět se pokusí přednáška Jana Kašpárka, exnovináře, který téma českého antigenderu dlouhodobě zkoumá.

Na prezentaci naváže diskuse. Povídání proběhne česky, možnost simultánního překladu do angličtiny lze dohodnout na místě.

Přednáška proběhne v úterý 5. března od 19 hodin v nuselském komunitním centru Trhlina (Jaromírova 9).

Pozvěte své přátele!

Facebookovou stránku události najdete tady.

Verze pro tisk 27.2.2024 k115.org

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)