Anarchistická federace

Kongres internacionály ve Frankfurtu

Zpráva z pravidelného setkání mezinárodně organizovaných anarchistických federací.

IFA

Začátkem srpna proběhl ve Frankfurtu nad Mohanem desátý kongres Internacionály anarchistických federací (IAF-IFA). Kongres se koná jednou za tři roky a je významnou událostí pro všechny členské federace, ale i spolupracující anarchistické organizace z celého světa. Jelikož si již dlouho uvědomujeme, že globálnímu útlaku nelze čelit jinak než skrze mezinárodní spolupráci, nemohli ve Frankfurtu chybět delegáti (československé) Anarchistické federace.

Již hezkou řádku let využíváme všech zkušeností a výhod spojených s přímým kontaktem s našimi sesterskými federacemi ze Španělska, Portugalska (Federación Anarquista Iberica), Itálie (federazione Anarchica italiana), Francie, Belgie, francouzsky mluvící části Švýcarska (Federation Anarchiste), Německa, německy mluvící části Švýcarska (Föderation deutschsprachiger Anarchist*innen), Británie, Irska (Anarchist Federation), Slovinska, Chorvatska (Federacija Anarhističnega Organiziranja), Bulharska (Федерация на анархистите в България), Běloruska (Фэдэрацыі анархістаў Беларусі) a Argentiny (Federación Libertaria Argentina). S radostí jsme ve Frankfurtu do Internacionály přijali federace z Mexika (Federacion Anarquista de Mexico), Brazílie (Liga Anarquista No Rio De Janeiro) a Chile (Federacion Anarquista Local de Valdivia). Návštěvou nás poctili přátelé z Řecka (Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης), Turecka (Devrimci Anarşist Faaliyet), Kurdistánu (Kurdistan Anarchists Forum), Salvadoru (Agrupación Conciencia Anarquista), Kuby (Taller Libertario Alfredo López), Venezuely (El Libertario), Holandska (Vrije Bond), Nového Zélandu (Aotearoa Workers Solidarity Movement), Ázerbájdžánu (jednotlivec) a z německé Freie ArbeiterInnen-Union. Sešlost vskutku pestrá.

Kongres se konal v části frankfurtské univerzity spravované studenty a v přilehlé družstevní kavárně Koz. Rebelující atmosféru dokreslovaly všudypřítomné graffiti a anarchistické samolepky. Probíraly se nezbytné byrokratické záležitosti, kde přišlo na přetřes vybírání příspěvků, organizování mezikontinentálních setkání a došlo ke schválení nových principů internacionály a nových rozhodovacích procesů. Jinak se program týkal převážně aktuálního světového dění. Nové členské federace a hosté povyprávěli o politické situaci v jejich domovině ve stručném historickém kontextu, o významu anarchismu v jednotlivých zemích a současné činnosti svých organizací. Každá z organizací také měla možnost prezentovat své materiály ve vstupní hale, čehož jsme rádi využili.

Hned několik workshopů se týkalo nacionalismu, a tak jsme se mohli něco dozvědět o různých tvářích vzrůstajícího nacionalismu v západní Evropě, Británii, na Balkáně a sami mohli trochu poreferovat o východní Evropě a vlivu Putinova Ruska. Velký prostor dostaly také perspektivy internacionalismu a federalismu, který může být odpovědí na sílící totalitářské tendence. Uvedli jsme mítink na téma represe a poreferovali o kauzách Fénix a Stropnický včetně tragikomických myšlenkových pochodů státních úředníků, které je provázejí. O represi mluvili i anarchisté a anarchistky z Mexika, kde nepřítelem číslo jedna není stát, ale mafie a únosy a vraždění aktivistů a aktivistek jsou denním chlebem. Na otázku ohledně internetové bezpečnosti delegátka z FAM odpověděla: „V této oblasti moc zběhlí nejsme, nejdůležitější komunikace probíhá naživo.“

Tři diskuse byly věnovány migrační krizi a nutnosti pokračovat v budování solidární sítě zdola. Na kongresu vznikla pracovní skupina, která se bude tématem nadále zabývat. Neméně zajímavý byl publikační workshop, kde delegáti jednotlivých federací mohli sdílet své projekty a nápady. Velkým plánem je zřízení IFA bulletinu, kam budou přispívat všechny federace organizované v internacionále. Samostatný mítink se věnoval událostem v Rojavě, na turecko-syrských hranicích a v kurdských městech v Turecku. Situaci nám přiblížili turečtí a kurdští anarchisté. Další z workshopů se týkal války a lepší koordinace antimilitaristických kampaní. Nemohly chybět ani zkušenosti s bojem proti gentrifikaci z úst britských anarchistů a anarchistek.

Internacionála anarchistických federací bere vážně také boj za genderovou rovnost. Od minulého kongresu probíhá diskuse nad přijetím safer spaces pravidel a i ve Frankfurtu bylo anarchofeminismu věnováno mnoho prostoru. Sobotní večer byl veřejný a samosprávné brány univerzity se mohly otevřít pro frankfurtské domorodce. Připravena byla panelová diskuse s anarchistkami a anarchisty z Turecka, Salvadoru, Mexika a Kuby. Večer nás zase potěšil revoluční anarchistický sbor. Celé čtyři dny nás výborným jídlem krmily kuchyňské kolektivy Le Sabot a VAPCAN. Na závěr kongresu jsme vyjádřili solidaritu s vězněnými soudruhy v Ázerbájdžánu. Frankfurt v nás zanechal dobrý dojem. Vedle nekompromisně chladných skleněných věží, kde sídlí největší vyžírky světa v čele s Evropskou centrální bankou, zde najdete desítky house projektů (moderních bytových družstev), squatů, klubů, kupu anarchistické propagace v ulicích a skvělé lidi všech generací.


Verze pro tisk 21.8.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)