Anarchistická federace

Španělsko: proti vystěhovávání

Díky sousedské solidaritě nekončí lidé v Madridu na ulici.

Přes sto lidí z různých čtvrtí Madridu bránilo ve čtvrtek 28. ledna vystěhování matky a jejího šestiletého syna, trpícího diabetem. Tato mladá žena Nerea má jediný zdroj obživy, a to nepravidelný úklid. Spolu se synem bydlí v domě patřícím bance Bankia, která odtud už vystěhovala předešlé obyvatele.

Nerea se spolu s Komisí pro bydlení Hnutí 15M madridské čtvrti Carabanchel několikrát snažila domluvit s bankou na podmínkách splátek vzhledem ke své situaci. Ovšem Bankia, která byla kvůli krizi sanována státem v řádu miliard eur ze státního rozpočtu, odmítla pronajímat byty za podmínek, které by zohledňovaly sociální situaci nájemníků. Banka upřednostňuje prázdné domy. Jen ve čtvrti Carabanchel takto spravuje tři sta prázdných domů, z nichž vystěhovala obyvatele, kteří kvůli nezaměstnanosti nebyli schopni platit nájem.

Za zmínku stojí, že starostka Madridu Manuela Carmena, podporovaná „levicovou“ stranou Podemos, nedělá prakticky nic pro to, aby vystěhovávání zastavila. A to při nástupu do funkce deklarovala, že chce bojovat proti zabavování domů a bytů lidem, kteří ztratili možnost splácet hypotéku.

Sousedské solidární akce proti vystěhovávání probíhají po celém Španělsku. Platforma postižených hypotékou na svém webu zveřejňuje konkrétní údaje: metodou přímé akce nebo právní cestou se podařilo zastavit 2045 vystěhování a jen od března do prosince 2015 jich bylo přerušeno více než 500.

Ve srovnání s obrovským množstvím lidí, kteří jsou vyhozeni z bytu na ulici každý den, je to nepatrné množství, ale tato pomoc je důležitá i jako ukázka toho, že mocenské zvůli lze úspěšně vzdorovat.

 

Zdroje:

http://asambleadecarabanchel.org/2016/01/28/nerea-se-queda-desahucio-paralizado/

http://afectadosporlahipoteca.com/category/propuestas-pah/stop-desahucios/

http://www.aitrus.info/node/4542


Verze pro tisk 1.2.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)