Anarchistická federace

Není FAI jako FAI

Prohlášení britské Anarchistické federace k akcím italské Neformální anarchistické federace a teroristickým taktikám.

Prohlášení britské Anarchistické federace (AF) k nedávným akcím Neformální anarchistické federace v Itálii a proč AF nepodporuje teroristické taktiky.

11. května 2012 byl Roberto Adinolfi, generální ředitel italského státem řízeného podniku, který se specializuje na jaderná zařízení, postřelen a zraněn.(1) K odpovědnosti za útok se ve svém prohlášení přihlásila buňka povstalecké Neformální anarchistické federace s tím, že šlo o akt pomsty za úmrtí a škody na životním prostředí způsobené jaderným průmyslem. Dosavadní činy, k nimž se přihlásily buňky Neformální anarchistické federace, zahrnovaly také zaslání dopisní bomby italskému bernímu úřadu, která téměř oslepila jednoho zaměstnance úřadu a ohrozila životy pošťáků a úředníků, kteří nevědomky bombu přenášeli.

Ačkoli za své přijala stejné iniciály,(2) které používá naše sesterská Anarchistická federace v Itálii,(3) nemá Neformální anarchistická federace žádný vztah ať k ní nebo k nám. Jde o zcela samostatný subjekt a my považujeme to, že přijal stejné iniciály jako již existující anarchistická skupina, v lepším případě za matoucí a chybné, v horším za zlovolné. Ať už Neformální anarchistická federace předpokládala či nikoli, že by její akce mohly být spojovány s Italskou anarchistickou federací a dalšími členy Internacionály anarchistických federací,(4) jsou nyní tyto organizace zmiňovány v médiálním zpravodajství týkajícím se akcí „neformálů“. Proto nyní pokládáme za nezbytné, abychom my, britská Anarchistická federace, vyjasnili naši pozici k jejich akcím.

Ve svých cílech a principech Anarchistická federace uvádí, že „není možné zrušit kapitalismus bez revoluce, která vyplývá z třídního konfliktu. Vládnoucí třída musí být zcela svržena, aby bylo dosaženo anarchistického komunismu. Jelikož se vládnoucí třída nevzdá moci, aniž by použila ozbrojené síly, bude tato revoluce dobou násilí, stejně jako osvobození.“ Nejsme pacifistická organizace a neodsuzujeme povstání jako takové či veškeré povstalecké taktiky; nicméně jako anarchokomunisté důrazně kritizujeme individualistické a avantgardistické taktiky, které nevycházejí ze široce založeného hnutí třídního boje. Odmítáme akce, kvůli nimž se ocitají pracující v nebezpečí, bez svého vědomí a souhlasu, a odmítáme elitářská prohlášení, jako je to předložené „neformály“,(5) které považuje dělnickou třídu za příliš ignorantskou a zainteresovanou v kapitalismu, aby byla schopna boje.

Kapitalismus je ve své podstatě sociálním vztahem; nemohou mu uškodit malé skupiny, které jsou odpojené od širšího třídního boje, střílením po jednotlivých šéfech nebo zasláním bomb prostřednictvím pošty o nic víc než pasivní pochody z jednoho místa na druhé nebo konzumování „etických“ produktů. Namísto toho Anarchistická federace podporuje organizování s ostatními příslušníky dělnické třídy, aby se za pomoci přímé akce měli jednak možnost bránit útokům kapitálu a státu v každodenním životě a aby vytvořili kulturu odporu, která může vážně ohrozit kapitalismus. Stejně jako být takticky efektivnější, než to umožňují izolované akty násilí, umožňuje nám organizování tímto způsobem náznak lepšího světa, bez vykořisťování, odcizení a útlaku. Tím, že jednáme společně a stáváme se odpovědnými vůči jiným, připravujeme se na svět, ve kterém jsou naše životy zcela v našich vlastních rukou.

Poznámky překladatele:
(1) Útok se odehrál před domem Adinolfiho v Janově, kde na něho čekali dva lidé na motocyklu. Poté, co vyšel před dům, spolujezdec na něj třikrát vystřelil, přičemž ho trefil do kolene.
(2) Federazione Anarchica Informale (FAI).
(3) Federazione Anarchica Italiana (FAI).
(4) Součástí Internacionály anarchistických federací je také ČSAF.
(5) Prohlášení Neformální anarchistické federace v angličtině lze nalézt ZDE.

Zdroj:
Statement on the Informal Anarchist Federation and terrorist tactics

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)