Anarchistická federace

Fotbal, jak má být

Reportáž od ultras Růžovej Union z 16. ročníku Fotbalu proti rasismu, který se konal ve dnech 10. a 11. května.

Rohozná

Fotbal proti rasismu je asi ten nejlepší fesťák, co si jde představit. Skvělý návštěvnictvo, kids-friendly, hezkej výběr hudby, ale taky spousta možností, kde si sednout na pokec… A co teprve to jídlo! A skvělý přednášky. Příště pojeď taky, však uvidíš sama*sám!

V sobotu se hrál fotbalovej turnaj, jakej člověk jinde neuvidí. Hrálo se na louce a pro zábavu, všichni na sebe byly*i ohleduplné*í (kromě jedný výjimky teda, ale co už), balón se zastavoval na trsech trávy… Prostě fotbal přesně tak, jak ho pámbu zamejšlel. Hrálo dvacet tři týmů, takže víc jak stovka lidí. Pohár na konci dostává tým s nejlepšími kostýmy, na vedlejším hřišti hrály*i pozdější vítězky*ové Staré odpadové kurvy (jako dresy byly odpadky, kusy plastu a fotky výkvětu naší politický elity) a $tadion $parta (hráčstvo bylo maskováno jako pažit a doslova leželo na trávě, jeden hráč byl ukazatel skóre a jeden byl Křetínský, nádhera).

My jsme to vzaly*i trochu nudně, šly*i jsme hrát fotbal. Půlka našeho týmu bylo kámošstvo z FK Kozmos, takže jsme hrály*i jako Růžovej Kozmos a zápasy jsme si velmi užily*i! Taky jsme vypadly*i ve skupině, ale who cares, žejo. Byly*i jsme první pod čarou, vyhrály*i jsme dva zápasy a zvládly*i jsme si vytvořit príma atmosféru, ve který byla radost běhat na sluníčku.

Nejlepší byl zápas s FK Gulášek z konťáku, soudružstvem z Food not Bombs kolektivů, se kterými se potkáváme i na Unionu. Guláškům jsme fandily*i, když byla chvíle (možná uslyšíš někdy divnej chorál o guláši, vítr vane odtud), a Gulášci zase nám. Dík! Derby dopadlo 2:2 a všechny čtyři góly jsme slavily*i společně. Tohle na lize neuvidíš!

Kozmonautka Míša a kozmonaut Ivan pak měly*i bezva přednášku o tom, jak FK Kozmos funguje, a jaké problémy řeší – je to nádhernej klub a chodí na něj přes stovku lidí, jestli budeš v Bratislavě, musíš vidět Hrad a Kozmos!

Šlo by tu psát ještě tunu bezva zážitků, ale vono se to asi musí zažít. Za rok bude další možnost vyrazit! Díky za fantastickou organizaci! Přesně tohle si představujeme, když na zápasech občas zpíváme:

Čí je kopaná? Je
hráčů a hráček
a všech co kráčej
se svými kluby
po boku po výhrách
i po porážce
fotbal je pro nás
ne pro boháče!

(melodie: Avanti Popolo)

A víkend byl fotbalovej až do konce, protože většina z nás v Praze akorát odhodila bágl a vyrazila na zápas mužstva FK Union Žižkov. Ale to už je jinej příběh.

* * *

K barvitému reportu Růžového Unionu jen doplňme: 16. ročník Fotbalu proti rasismu se konal ve dnech 10. a 11. května. Pořadatelstvo se ho po letech rozhodlo přesunout z Věžničky do nové lokality v Rohozné u Jihlavy. Ohledně hudební části se podařilo sestavit jeden z nejsilnějších line upů za poslední roky. Zahrálx domácí interpreti*ky Snackthief, GxUxTxSx, Buchty/nouze, EDÚV SYN, Traumacorps, Dÿsko, Interpunkce, Kabal či patole. Zpoza nenáviděných hranic dorazilx Helter Skater, Torpur, Walter Frosch, Hugayz, Koridor a Vatos Lanos Gang. Na programu byla např. přednáška Platformy proti hlubinnému úložišti. O občerstvení se staralx Food Not Bombs Jihlava a aktivistická kuchyně Cocina Perdida a nechyběl ani dětský koutek či distro komunitního centra Trhlina, v němž byly zejména tituly Neklidu a Nakladatelství Anarchistické federace.


Verze pro tisk 28.5.2024 Růžovej Union

Píšou jinde

Odkazy