Anarchistická federace

Decolonize Sibiř

Ohlédnutí za beneficí, kterou v Brně pořádal Resistance Support Club.

Brno

V dubnu jsme na našich stránkách informovalx o novém projektu na podporu ukrajinských antiautoritářů*ek, který nese název Resistance Support Club (RSC). Cílem projektu je dle jeho vlastních slov „podpořit ochranu nejen antiautoritářského dobrovolnictva na frontě, ale i civilního obyvatelstva a zvířat žijících v ohrožených oblastech“.

Jednou z první veřejných akcí RSC se stala benefiční akce v brněnském prostoru Sibiř, která se pod příznačným pojmenováním „Decolonize Sibiř“ konala v pátek 3. května a rozhodně zaujala záběrem svého programu. Šlo o benefiční sbírku na systém radioelektronické ochrany proti nepřátelským dronům.

Akce začala kolem čtvrté odpolední benefičním kadeřnictvím na dvorku za doprovodu DJstev Konchi a Káně Myšilov. Nejedna hlavička se svěřila umění Laury F a Báry K aka Las Vegas Felakos. Na místě byl dostupný RSC merch. V podvečer se rozjel program také na hlavním pódiu. Zahájila ho prezentace o činnosti ukrajinských Kolektivů solidarity, po níž následovala hudební produkce v podání Separate_Isolated, Svazu, Bunkerera a svérázného dua Grünt.

Součástí akce byla také bohatá benefiční tombola, jejíž vylosování bylo poslední částí programu. Mezi výhrami se nacházely věci z RSC merche, knihy Nakladatelství AF, Neklidu a Utopia Libri, přispělo lokální vinařství Hrdina a dcera, a to několika láhvemi naturálních vín různých odrůd zpracovaných ve Velkých Bílovicích, či zahradnictví Kytka z parku poukazem na vázanou kytici udržitelně vypěstovaných květin ze zámeckém parku v Myslibořicích.

Během večera se podařilo vybrat 30 079 Kč. Takže společně s výtěžkem benefičního Artmarketu na FaVU VUT mohlo být poskytnuto neuvěřitelných 41 190 Kč na protidronovou obranu, konkrétně na protidronové zařízeni Dandelion EW. Vybrané peníze byly předány Kolektivům solidarity, síti, která mimo jiné dodává vybavení konkrétním antiautoritářským bojovníkům*icím po celé linii styku a která je zárukou účelného, cíleného a transparentního nakládání s darovanými prostředky.

Společně s dalšími organizacemi, mezi něž patří i Anarchistická federace, se tak podařilo vybrat víc, než byl původní cíl sbírky (22 874 €) a zakoupilo se tak nikoli šest, ale sedm kusů Dandelion EW. Obratem bylo zveřejněno, na jaká místa a jakým bojovým skupinám všechny poputují.

RSC vzkazují: „Děkujeme za krásný večer všem kapelám a djs, kadeřnicím, Sibiři, Kolektivům solidarity, všem dárcům do tomboly, celému zapojenému týmu dobrovolnictva a samozřejmě všem, kdo přispěl.“


Píšou jinde

Odkazy