Anarchistická federace

Pomoc bojující Ukrajině neochabuje

Zpráva o dalších aktivitách AF ohledně materiální pomoci bojujícím anarchistům/kám

Camillo

Ruská snaha zničit Ukrajinu a její obyvatele vstoupila do třetího roku. Pokračuje ale i odpor lidí na Ukrajině včetně anarchistů/ek: ať už bránících svůj domov, nebo dobrovolnic/íků, kteří vnímají porážku Putinova fašoidního režimu jako zásadní antifašistický úkol současnosti. Jejich podpoře se v Anarchistické federaci věnujeme od začátku invaze. V průběhu let si naše neformální ukrajinská pracovní skupina vybudovala pevné vazby hlavně s Kolektivy solidarity – místní platformou poskytující pomoc civilistům v zasažených oblastech i kamarádům/kám bojujícím na frontě.

Po loňské sbírce a dovezení pick-upu s náhonem na všechny čtyři pro antifašistické bojovníky na východě Ukrajiny jsme se hned pustili do další práce. Zapojili jsme se do široké mezinárodní sbírky ve spolupráci s Kolektivy solidarity, organizacemi Radical Aid Force a Good Night Imperial Pride i dalšími. Jejím cílem bylo 9400 eur na ochranné prostředky proti dronům.

Jde o elektronická zařízení určená hlavně k detekci a rušení navigačního signálu jinak obtížně zjistitelných malých kvadrokoptér schopných nést malé, ale smrtící nálože, nebo směrovat dělostřeleckou palbu i pozemní útoky. Ruské drony se vinou nedostatečné zahraniční pomoci staly extrémně nebezpečnými komukoli poblíž bojových linií, včetně zdravotníků, kteří dopravují raněné obránce ke stanovištím první pomoci.

Jsme tedy nesmírně rádi, že se v rámci první fáze kampaně pracovně pojmenované „Ukliďme nebe nad Ukrajinou“ po světě, včetně Česka, bleskurychle vybralo skoro 12 tisíc eur (cca 300 tisíc korun) na tři hotové protidronové systémy, komponenty k postavení jednoho dalšího a dvanáct detektorů. Jde o poměrně rozsáhlou a složitou sbírku, a její další fáze, které zajistí ochranu ještě více lidem, v současné době zatím čekají na spuštění. Informovat o nich budeme na webu a sociálních sítích.

Krom toho jsme vypomohli Kolektivům solidarity, Radical Air Force a boloňským anarchistům z Circola Berneri s koupí a dodáním dalšího 4x4 pick-upu na Ukrajinu. Mitsubishi L200 pojmenované Camillo po italském anarchistovi Camillu Bernerim bez obtíží dorazilo na místo určení a dobře poslouží skupině antifašistů-pankáčů v boji proti okupantům.

Řadu dalších solidárních akcí plánujeme nebo zahajujeme. Fungujeme podle anarchistických principů, bez konexí se státem nebo kapitálem a do jisté míry improvizovaně. I tak se snažíme držet co nejvyšší nároky na bezpečnost všech zúčastněných a důvěryhodnost. Všechny prostředky ve sto procentech dodáváme na místo určení a pracujeme s lidmi, které známe dlouhodobě a o jejichž spolehlivosti nemáme sebemenší pochybnost. Budeme v tom pokračovat, dokud se nenaplní heslo, které zmiňujeme od začátku otevřené války: Impérium padne, solidarita zvítězí!

Když zrovna není vyhlášená žádná sbírka, vřele doporučujeme podpořit ukrajinské Kolektivy solidarity. Ať už přes Paypal suppliesforukrainenow@proton.me (peníze půjdou na průběžnou podporu řady antiautoritářských projektů na Ukrajině včetně bojujících antifašistů) či humanitarian.aid.for.ukraine@proton.me (peníze půjdou striktně na humanitární pomoc civilistům ve válkou nejhůře zasažených oblastech), kryptoměny nebo euroúčet, který najdete v sekci o pomoci ukrajinským anarchistům a anarchistkám.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)