Anarchistická federace

Cvetana Džermanová (1928–2024)

Ohlédnutí za bulharskou anarchistkou, která zemřela letos v lednu v nedožitých 96 letech.

Cvetana Džermanová

V pondělí 19. února 2024 zemřela anarchistka Cvetana Džermanová, která byla poslední žijící vězeňkyní z bývalého tábora Belene – největšího lágru pro politické odpůrce komunistické strany v Bulharsku. Letos by se dožila 96 let. Rozloučení se uskutečnilo 23. února 2024 v její rodné obci Leskovec v okrese Pernik.

Cvetana Džermanová se narodila 20. března 1928 ve vsi Leskovec nedaleko města Pernik v rodině řemeslníka. Už jako školačku ji zaujaly myšlenky anarchismu, které měly v pernickém regionu silný vliv. V roce 1946 maturovala na dívčím gymnáziu v Perniku a po maturitě se přihlásila ke studiu agronomie na Sofijské univerzitě. V té době už ale nastupoval v Bulharsku bolševický režim a následkem toho jí nebylo dovoleno pokračovat ve studiu jen proto, že místní výbor Vlastenecké fronty jí zamítl potvrdit potřebnou přihlášku.

V roce 1948 byla zatčena při velkém zátahu policie proti FAKB, který nařídilo vedení komunistické strany. Cvetana byla přes 20 dní držena v celách Státní bezpečnosti v Perniku a v roce 1949 nakonec odeslána do tábora Nožarevo v Silisterské oblasti. Odtud byla po čase převezena do tábora Bosna, který se nacházel ve stejnojmenné vesnici v Tutrakanské oblasti. V prosinci 1951 byla spolu se skupinou dalších vězeňkyň převezena do ženské části tábora Belene na ostrově Ščureca, který sousedí s velkým ostrovem Persin, na němž byl v roce 1949 vybudován největší tábor pro politické odpůrce bolševického režimu.

V roce 2011 jí vyšla v sofijském nakladatelství Farago kniha Vzpomínky na tábory, v níž popisuje detailně svůj osud, stejně jako každodenní život v táborech Bosna a Belene. (Knihu lze v bulharštině stáhnout z webových stránek Federace anarchistů Bulharska). V roce 2017 natočila bulharská televize BNT Cvetanu Džermanovou v rámci dokumentárního cyklu Otevřené dopisy, který je možné shlédnout na youtube.

O rozdílu mezi anarchisty a komunisty prohlásila: „Když se sejdou dva komunisté, uspořádají volby, aby si zvolili generálního tajemníka. A když se sejdou dva anarchisté, založí komunu.“

* * *

Medailonek Cvetany Džermanové bude zařazen do knihy o bohaté historii bulharského anarchistického hnutí, kterou v nejbližší době chystá vydat Nakladatelství Anarchistické federace.


Zdroje:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=407846845072816
https://anarchistnews.org/content/tsvetana-jermanova-march-20-1938-february-19-2024
https://www.anarchy.bg/books/545/


Verze pro tisk 10.3.2024 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)