Anarchistická federace

Svobodu M. Elfallahovi

Zpráva o intervenci na řecké ambasádě v Praze kvůli hrůzné represivní kauze

Praha

Ve středu 28. února se měl v Řecku konat soud s šestnáctiletým chlapcem původem z Egypta, M. Elfallahem, který čelí možnému trestu odnětí svobody až na 4670 let. Jakkoliv to může znít neuvěřitelně, je to reálně vypočtená délka trestu za převaděčství, deset let za každého člověka.

Proces u soudu pro mladistvé na Krétě byl nakonec z důvodu veřejné stávky odložen na 27. listopadu. M. Elfallah je zatím umístěn v útulku pro nezletilé na Krétě. Jeho advokátka uvedla: „Řecké soudy vykládají napomáhání k převádění osob velmi široce. Dokonce i ten, kdo rozdává jídlo nebo vodu, může být obviněn z převaděčství. Obviněnými jsou často prostí cestující, kteří neměli peníze na jízdné, a proto se ujali nějaké práce na lodi. Skutečný převaděč, který obdržel peníze, obvykle není na palubě a není zatčen. Soudní procesy jsou extrémně krátké a odsouzení jsou často založena na nedostatečných důkazech.“

M. Elfallah se spolu se svým otcem, pětačtyřicetiletým rybářem a otcem čtyř dětí H. Elfallahem, snažili na libyjské rybářské lodi s dalšími stovkami lidí dostat do Evropy. Tak velkou loď musí někdo ovládat a řídit a často na chodu lodi participují sami migranti. Ne proto, že by chtěli mít zodpovědnost za desítky či stovky dalších lidí na špatně vybavených a často nebezpečných plavidlech nebo že by z toho sami jakkoli bohatli, ale proto, že jim v jejich situaci nic jiného nezbývá. Často se takové role ujímají lidé se zkušeností s navigací na moři nebo ti, kteří by si cestu jinak nemohli dovolit zafinancovat.

Vzhledem ke zvyšující se kriminalizaci jakékoli pomoci lidem na útěku, ale také migrace jako takové, jsou to právě tito lidé, kteří jsou trestáni jako „převaděči“ zákony, jež se tváří jako legislativa mající za cíl ochranu lidí na útěku. Toto je i případ H. Elfallaha a jeho tehdy patnáctiletého syna. Přitěžující okolností je jim právě to, že nabídli práci na lodi za snížení ceny, kterou museli převaděčům zaplatit.

Loď byla v listopadu 2022 odchycena a H. Elfallah byl v březnu 2023 odsouzen za „neoprávněný převoz státních příslušníků třetích zemí na řecké území“ na 280 let za mřížemi. Jeho nezletilý syn teď čelí stejnému trestu. Není to ojedinělý případ zneužití zákonů o převaděčství pro šílenou penalizaci lidí na útěku. Tentokrát je však namířena proti dítěti.

V solidaritě s M. Elfallahem a jako vyjádření nesouhlasu se zneužíváním migračních zákonů a s represí vůči lidem na útěku se den před soudem objevily na plotě řecké ambasády v Praze dva bannery s požadavkem na osvobození M. Elfallaha. Stálo na nich „Migration is not a crime“ a „Free M. Elfallah. No one is illegal“.

Migrace není zločinem, který má být brutálně potírán. Nikdo není ilegální! Připojujeme se k požadavkům iniciativy @borderline_europe, požadujeme ukončení trestního stíhání M. Elfallaha a konec kriminalizace a trestání lidí na útěku.

Solidarita nemá hranice!


Zdroje:
https://www.facebook.com/fnbzizkov
https://cpt.org/2024/02/26/crete-16-year-old-faces-4670-years-in-prison-for-smuggling
https://ecre.org/greece-migrant-arrivals-increase-despite-deportations-pushbacks-and-criminalisation-of-migrants-and-humanitarians-%E2%80%95-turkish-authorities-intercept-migrant-boats-to-prove-their-reliab/


Verze pro tisk 3.3.2024 FNB Žižkov

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)