Anarchistická federace

Riot pro Gazu

Zpráva o zimním festivalu Riot Over River, který se konal 17. února v pražském klubu Cross.

Praha

Jednou z nejnápaditějších benefičních akcí v Praze bývá poslední roky festival Riot Over River, jenž se koná zpravidla dvakrát do roka v holešovickém klubu Cross. Vždy jde o vícerozměrnou nekomerční akci, na níž vedle hudby nechybí ani přednášky, knihy a dobré jídlo.

A tak jsme se mohli*y „nad řekou“ sejít i v sobotu 17. února na „winter“ verzi festivalu a spojit se s dalšími lidmi, kteří se přišli bavit a zároveň podpořit, jak se říká, dobrou věc. Onou věcí bylo předání výtěžku festivalu, samozřejmě po odečtení nejnutnějších nákladů, Lékařům bez hranic v Gaze a kolektivu nového autonomní centra v Praze.

Ohledně centra nebudeme zatím předbíhat, jen předešleme, že volně navazuje na odkaz Kliniky a infocenter Salé a Zdena. Kdo měl zájem, mohl*a se více dozvědět na přednášce Sdílených prostorů, která byla součástí přednáškového bloku festivalu.

Co se týče podpory Lékařů bez hranic, jde mimo jiné i o symbolické vyjádření odporu vůči válce vedené proti populaci Gazy. K tomu organizační tým napsal: „Je nutné odsoudit odporný útok Hamásu ze 7. 10. 2023 a zároveň jasně odsoudit mnohaletý a systematický útlak Palestinců a Palestinek ze strany izraelské vlády! Je nutné mluvit o nerovnosti, utrpení a zbytečných obětech v Palestině! Je nutné ihned zastavit vraždění civilistů v Gaze! Riot Over River je festival jasně zaměřený proti rasismu, fašismu a dalším formám útlaku a šovinismu. Kritika Státu Izrael a sionismu není antisemitismus. Pokud někdo využívá situaci k protižidovským narážkám, tak rozhodně není na naší akci vítán. A naopak – akce je otevřená všem, co chtějí podpořit palestinský lid v jeho boji za svobodu. Stojíme jasně proti antisemitismu, proti sionismu, proti kolonialismu a vždy na straně utlačovaných, na straně obětí Hamásu, na straně obětí izraelské armády.“ Tématu Palestiny se tedy týkala i většina programu přednáškového bloku, který pak doplnilo ještě povídání iniciativy Limity jsme my o situaci v boji za spravedlivé klima.

Festival Riot Over River se staví proti různým formám diskriminace, i proti té sociální. Vstupné bylo tedy již tradičně dobrovolné, aby byla akce přístupná i těm, kdo by si pevně stanovenou cenu nemohli*y dovolit. Hudební program byl opět bohatý – čtyři pódia, 15 kapel, 20 DJs. Bylo pozitivní, že oproti dřívějším ročníkům se projevila větší žánrová diverzita, aniž by to dělalo dojem neuceleného mišmaše. To vše provázeno jasnými politickými poselstvími jak formou anarchistických, antifašistických a queer vlajek a transparentů, tak třeba i plakáty a mobilizačním proslovem k chystané blokádě klerofašistického pochodu Hnutí pro život. Stejně tak literatura nabízená na stánku Salé distra dávala jasné odpovědi.

Návštěvnictvo čítalo asi 600 hlav, které spoluvytvářely úžasnou atmosféru a díky nimž se na výše zmíněné benefiční účely vybralo přes 40 000 Kč.

Je třeba zmínit i „benefici v benefici“, tedy benefiční baštu od neformálního kolektivu Vegan Burger Days, a to na podporu iniciativy Limity jsme my, konkrétně jejího právního týmu, který řeší zastrašující žaloby, jež podávají uhelné společnosti snažící se tak klimatické hnutí připravit o peníze a odradit ho od dalších aktivit. Burgery s výběrem speciálních omáček (Pepřáková, Chiapas, Tykačův ortel, Klasika), stejně jako guláš, káva a veganské sladkosti byly nabízeny zdarma či za dobrovolný příspěvek. Nakonec se rozdalo přes 400 burgerů a 161 porcí guláše a na dobrovolných příspěvcích se pro Limity vybralo úžasných 29 000 Kč.

Komu to tentokrát nevyšlo, nemusí zoufat, stačí si do kalendáře poznamenat datum 21. 9. 2024 – to se bude v Crossu konat velký open air Riot Over River.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)