Anarchistická federace

Sabotage Distro

Běloruské anarchistické distro obnovilo svou činnost.

Sabotage Distro

Anarchistický distribuční projekt „Sabotage Distro“ existoval v Bělorusku několik let před začátkem protestů proti předem zmanipulovaným prezidentským volbám. Ještě během samotných protestů v roce 2020 si zájemkyně a zájemci mohli objednat radikální knihy a samolepky prostřednictvím webových stránek distra a nechat si je zaslat poštou. Žel po roce 2021 byla většina členů kolektivu nucena opustit zemi a samotné distro existovalo především na sociálních sítích a offline na koncertech či veřejných akcích běloruských anarchistek a anarchistů.

Provozovatelé distra tedy nyní přicházejí se skvělou zprávou, že je projekt „Sabotage Distro“ opět k dispozici ve formátu internetového obchodu, kde si každý může objednat i merch anarchistických skupin, jako jsou Anarchistický černý kříž – Bělorusko, Resistance Committee, Pramen a Kolektivy solidarity.

Kromě toho si na stránkách projektu můžete objednat knihy od RTP (Radikální teorie a praxe). Jen připomeňme, že projekt RTP začal fungovat v roce 2010 jako neformální síť dobrovolníků, kteří ve svém volném čase kolektivně překládali knihy. Síť se začátkem roku 2014 transformovala na vydavatelské družstvo, ve kterém se vztahy budují horizontálně a rozhodnutí se přijímají na základě konsenzu. Vydáváním knih o historii osvobozeneckých hnutí, sociálních a ekologických iniciativách, alternativních ekonomických modelech a politických vězních se RTP snaží inspirovat aktivistky a aktivisty k novým úspěchům a tlačit společnost k sociální změně.

V nabídce jsou tedy trika, mikiny, plátěné tašky, tílka, polokošile, publikace, v ruštině, polštině a angličtině, samolepky, nášivky, klíčenky či pohlednice. „Sabotage Distro“ uvádí, že doručení objednaných věcí je možné po celé Evropské unii (i mimo ni, ale poměrně draze, nebo punkovou poštou). Veškerý zisk z prodeje jde výše uvedeným anarchistickým skupinám a na rozvoj samotného distra. V tuto chvíli všichni účastníci projektu pracují na dobrovolnické bázi, takže nečekejte stejně rychlé dodání jako u kořistnické kapitalistické mašinerie zvané amazon nebo jiných příšerných korporací.

Nabídku distra najdete na www.sabotage.ninja.


Zdroje:
https://pramen.io/ru/2024/02/perezapusk-sabotazh-distro/
https://www.rtpbooks.info/


Verze pro tisk 21.2.2024 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)