Anarchistická federace

Nebojte se!

Komentář z 22. ledna od běloruského anarchisty k nedávným masovým protestům proti AfD v Německu

No AfD

Už více než týden vycházejí v Německu statisíce lidí do ulic proti krajně pravicové straně AfD, jejíž plán na deportaci milionů lidí odhalili investigativní novináři. Tajná setkání v hotelech s různými typy fašistů – k těmto akcím dochází čas od času poměrně pravidelně. Málokdy se však stane, že by se obsah těchto setkání dostal na veřejnost. Hněv a frustrace určité části liberálního a levicově-liberálního politického spektra je evidentní – nechtějí, aby se v zemi dostali k moci neonacisté nebo fašisté. A to je dobře.

Obecná nálada mezi mnoha lidmi, se kterými teď mluvím, je pozitivní. Konečně tu máme velký zájem různých částí společnosti, které začínají věnovat pozornost vzestupu krajně pravicové agendy v politice. Dává to naději, že existují lidé, kteří jsou připraveni jednat ve prospěch progresivnější a svobodnější společnosti, ale já osobně jsem v této souvislosti spíše ona poloprázdná sklenice…

V neděli 21. ledna jsem byl na jedné z demonstrací, na které se sešly desetitisíce protestujících. Od těch nejmladších po nejstarší, od střední třídy po dělníky. Nálada shromáždění však připomínala spíše happening než důrazný protest. Spousta kreativních nápisů, úsměvů a šum neustálých rozhovorů. Těžko odhadnout, kolik z těch, které jsem na akci viděl, chápe vážnost situace. Jedna moje stránka ráda odmítá liberály jako naivky věřící v kouzelnou zemi zastupitelské demokracie, ale na druhé straně jsou určitě lidé, kteří se začínají probouzet a cítí zápach hořícího domu.

Vždy však hrozí, že tento masivní zájem velmi rychle opadne a promění se v to, že někteří lidé budou volit méně konzervativní strany. Z osobních rozhovorů vyplývá, že i některá levicově-liberální uskupení si myslí, že má smysl zapojit se do volebních kampaní a pokusit se tak odpoutat od krajní pravice. S takovým přístupem mám ovšem problém vzhledem k tomu, že i bez toho, aby byla krajní pravice u moci, se jí daří manipulovat centristy a sociální demokraty tak, aby hráli jejich hru. Není to AfD ani NPD, kdo nedávno uzavřel východní hranice Německa. Je to současná tzv. progresivní vláda, která se zoufale snaží zastavit rostoucí vliv AfD v regionu bývalé NDR. Víra, že lze bojovat proti krajní pravici přijetím jejího politického programu, ale přitom si zachovat vlastní politické názory, je přinejmenším hloupá. Nejlepším příkladem je Republikánská strana v USA, která se tradičně přikláněla ke krajní pravici, ale po nástupu Trumpa k moci zcela přišla o svou politiku a zásady (pokud nějaké byly).

Na demonstraci jsem se bavil s jedním z organizátorů, protože policie akci permanentně natáčela. Skutečnost, že tato videa mohou být později použita k politickým účelům, pokud se AfD dostane k moci, mi je zcela patrná: prvním krokem fašistů je zjistit, na koho mohou zaútočit, aniž by příliš poškodili celou společnost, která by se tak mohla vzbouřit. Vedle nás stál náhodný chlapík, který mi skočil do řeči a začal mě přesvědčovat, že se nemám bát, že policie neudělá nic špatného. Že mě jen chrání…

Nebylo opravdu jednoduché vysvětlit tomuto liberálnímu chlápkovi, že se nebojím represí, které by mohly přijít s fašisty. Jako migrant se nemusíte bát jednat. Ve skutečnosti se naučíte naslouchat bzučení, které se ozve pokaždé, když cítíte, že autoritářská diktatura, kterou jste opustili, k vám přichází z rukou jiných lidí. Naučíte se naslouchat a jednat, protože na rozdíl od mnoha liberálů zjistíte, že v této situaci je akce životně důležitá. Takže ne, milý čtenáři, jako migrant se nebojím být takovým člověkem v Německu. Ale vím, že abych zítra přežil, budu muset jednat stejně, jako jsem musel jednat, když jsem žil v Bělorusku. Obavy z rostoucích autoritářských tendencí ve státě a společnosti nejsou strachem. Strach ochromuje. Místo toho budeme jednat dál, i když nás čeká budoucnost, která nevypadá vůbec růžově.

Co se týče obav… po účasti na demonstraci, po opakované konfrontaci s určitými typy německých levičáků a liberálů se obávám, že až přijde čas, aby pozvedli svůj hlas, až budu potlačován, budou mlčet jako mnozí z nich v celé historii regionu.


Zdroj:
https://black-stork.writeas.com/dont-be-afraid


Verze pro tisk 28.1.2024 Integration Nightmares

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)