Anarchistická federace

Klee Benally (1975–2023)

Nekrolog domorodého anarchisty a člena kapely Blackfire, kterou tvořilo sourozenecké trio z kmene Diné

Klee Benally

V sobotu 30. prosince 2023 zemřel v osmačtyřiceti letech ve Phoenixu v Arizoně Klee Benally, hudebník z kmene Diné (Navaho), tradiční tanečník, umělec, filmař a domorodý anarchista.

Klee byl stálým zdrojem inspirace a tvořivosti, věnoval se boji za úplné osvobození a byl plodným tvůrcem výtvarného umění, provokativního psaní, grafického designu i ostré sociálně uvědomělé hudby. Na některé ze svých projektů odkazoval na webu kleebenally.com. Pracoval napříč různými obory, hnutími a komunitami a jeho dílo bylo uznávané a proslulé na mezinárodní úrovni. Téměř celý život se nacházel v předních liniích bojů za ochranu domorodých posvátných území. Zdůrazňoval význam konkrétních i duchovních forem odporu a kriticky zkoumal možnosti domorodé anarchie. Byl zapáleným organizátorem, který se podílel na projektech jako Indigenous Action Media, Kinlani Mutual Aid a Indigenous Mutual Aid. Pomáhal také založit infoshop Táala Hooghan, Protect the Peaks, Outta Your Backpack Media a pracoval jako dobrovolník v organizaci Haul No.

Jeho esej „Accomplices Not Allies: Abolishing the Ally Industrial Complex“ (Spolupachatelé, nikoli spojenci: Zrušení průmyslového komplexu spojenců) se od svého vydání v roce 2014 stala důležitou a často citovanou analýzou a kritikou konceptu spojenectví v politickém organizování a práci sociálních hnutí. V prosinci 2023 vydalo nakladatelství Detritus Books Kleeovu knihu No Spiritual Surrender: Indigenous Anarchy in Defense of the Sacred (Žádná duchovní kapitulace: Domorodá anarchie na obranu posvátného). Klee také nedávno dokončil práci na deskové hře Burn the Fort (Vypálení pevnosti), v níž každý hráč přebírá roli historického válečníka bojujícího za zastavení koloniální invaze do své země.

Klee se narodil 11. října 1975 v Black Mesa jako příslušník kmene Diné (u nás známějšího pod označením Navaho) a v době svého úmrtí žil ve Flagstaffu v Arizoně. Mezitím ale procestoval takřka celý svět. Díky tomu jsme se s ním mohli seznámit i my. Bylo to na počátku milénia, kdy u nás vystupoval s kapelou Blackfire, kterou tvořilo sourozenecké trio – vedle něj (hrál na kytaru a zpíval) jeho sestra Jeneda (baskytara) a bratr Clayson (bicí). V této sestavě dorazili mimo jiné do Prahy na protesty proti summitu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu v roce 2000 a při té příležitosti zahráli na squatu Papírna. O dva roky později jsme jejich příteli, indiánskému aktivistovi Danielu Zapatovi pořádali přednáškové turné po mnoha českých a slovenských městech a v červenci 2002 u příležitosti jejich pražského koncertu udělaly členky Anarchistické federace s kapelou rozsáhlý rozhovor pro časopis A-kontra.

V manifestu Blackfire, kteří hráli v letech 1989–2011, přičemž kombinovali punk rock s tradiční hudbou původních Američanů, stálo: „Po staletí byla proti našemu lidu vedena válka. Vláda Spojených států páchala jeden zločin proti lidskosti za druhým. Naše životy jsou důkazem, naše učení uchovává svědectví, nejsme zapomenutou stránkou v učebnici dějepisu. Jsme mezi řádky, zametení pod koberec imperialismu.“

Na otázku ohledně tradic, které prostupovaly tvorbu kapely, Klee odpověděl: „Dle mého je na tradici a kulturu navázané určité stigma, protože si lidé ve většinové Americe nebo Evropě pod tradicí představují sociální strukturu, církev a všechna tato různá vnucená schémata. Pro mě jsou kultura a tradice v podstatě nástroji na přežití, jako např. obřady na uzdravení. U nich se jedná o různé písně, různé životní styly, různá učení nalezená pro zdravý způsob přežití. Všechny tyto věci, které po cestě pochytíme, objevíme a pochopíme, jsou pouze způsobem, jak zdravě žít se Zemí, s ohledem na naši životní filozofii tradičních Diné, kterou je Cesta krásy. Krása není něčím estetickým nebo externím. Ve skutečnosti je něčím víc. Vyjadřuje ono zdraví a harmonii.“

V rozhovoru se věnoval i kritickým poznámkách směrem k černému bloku, který byl strategií alterglobalizačních protestů, avšak vnitřně nebyl příliš inkluzivní pro barevné a navíc nebyl nijak svázán s žádnou místní komunitou. Vyslovil i lítost nad zbytečnými rozbroji v rámci antiautoritářského hnutí kvůli tomu, jak kdo co dělá. Na otázku, jak chápe anarchismus, sdělil: „V našem tradičním způsobu života neexistuje žádná pravá hierarchie, až na tu u starších, kteří mají znalosti a mohou něčemu naučit. Také nemáme šéfy, máme jakoby vedoucí v dobách krize. Naše tradiční filozofie či způsob života není státem nebo podobnou sociální strukturou vnucený zákon. Je to zákon, který chápeme jako jdoucí ruku v ruce s přírodou. Pokud jej porušíš, nemůžeš zdravě žít, protože jednoduše nebudeš existovat. Budeš-li vyvíjet aktivity proti přírodě, Země si tě nakonec vezme zpátky, a to je něco, co nyní vidíme všude kolem sebe. Je zde tolik destrukce a lidé říkají, že Zemi je třeba chránit, ale ve skutečnosti zde Země byla a ještě tu po dlouhou dobu bude a jsme to pouze my, kteří stále někde pobíháme a staráme se o sebe. Většina lidí si bere více, než potřebuje, ale v tradiční filozofii – tedy myslím si, že to mohu nazvat filozofií –, tradičním přírodním zákoně je základem bytí se Zemí. V tomto smyslu máme zodpovědnost vůči své obci, protože se snažíme žít v harmonii a rovnováze, žít zdravě. Všechno to souvisí s tvou myslí, tvým tělem, tvou duší nebo rodinou, obcí, hospodářskými zvířaty, plodinami nebo čímkoli, co máš, a to ve smyslu úcty k přírodnímu zákonu toho, co nazýváme univerzem. Takto chápu anarchii a myslím si, že je to krásné pojetí toho, jak žít.“

Nastavoval tak zrcadlo eurocentrickému anarchismu. „Pro odlišení bych dodal, že anarchista by prohlásil: ,Neexistuje nad námi žádná autorita.‘ Domorodý anarchista by řekl: ,Neexistuje žádná autorita kromě přírody.‘“ (Unknowable: Against an Indigenous Anarchist Theory, 2021)


Zdroje:
* Odpověď je v každém z nás… Rozhovor s kapelou Blackfire z kmene Navaho (Diné), A-kontra č. 2/2003
* https://autonomies.org/2024/01/for-klee-benally-1975-2023/


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)