Anarchistická federace

Benjamin Zephaniah (1958–2023)

Nekrolog z pera Grega Halla, filmového režiséra, spisovatele a anarchisty

Benjamin Zephaniah

Ve čtvrtek 7. prosince 2023 jsme se dozvěděli, že ve věku 65 let zemřel Benjamin Zephaniah. Osm týdnů předtím mu byl diagnostikován nádor na mozku. Prožil výjimečný život; byl fenomenální osobností, která tvořila inovativní umění, jež pozitivně ovlivnilo několik generací. Básník, spisovatel, hudebník, performer a aktivista – to je jen několik nálepek, které ho vystihují.

Když jsem byl požádán, abych napsal jeho nekrolog, vyděsilo mě to, protože jak mohou jakákoli slova opravdu vyjádřit svobodomyslnost jeho pohledu, umění a života? Chci na něj vzpomínat v rámci svých osobních zkušeností z přátelství a práce s ním. Byl srdečný, pronikavý a v podstatě neuvěřitelný člověk. Byl skutečným „člověkem z lidu“, který se po celý svůj život zastával lidí z nižší třídy a utlačovaných, a přitom se držel svých kořenů.

Benjamin se narodil 15. dubna 1958 v Birminghamu a s poezií začal už jako teenager, přestože ve škole bojoval s dyslexií a ze školství byl vyloučen, protože neuměl číst a psát. I tak později dosáhl několika čestných titulů a stal se profesorem tvůrčího psaní na Brunel University. V mládí byl poslán do nápravného zařízení Borstal a jako mladistvý byl vězněn za vloupání. Přesto se stal „titánem britské literatury“ (The Black Writers Guild), který svými slovy bavil a provokoval. V roce 1978 se přestěhoval do Londýna, kde vydal svou první básnickou sbírku Pen Rhythm a vystupoval na politických protestech proti rasismu, policejní brutalitě a apartheidu v Jihoafrické republice.

Jeho díla jsou zařazena do národních osnov a inspirovala několik generací; nespočet lidí mi vyprávělo, jak milovali jeho básně, když vyrůstali. Je těžké shrnout jeho rozsáhlou tvorbu, ale za zmínku stojí báseň Rasta Time In Palestine, inspirovaná jeho návštěvou okupovaných území, a What Stephen Lawrence Has Taught Us coby reakce na rasistickou vraždu. Jeho poezie vždy odpovídala době a situaci kolem, byla otevřená a zastávala se utlačovaných. Dokonce i jeho dětská poezie, jako například Talking Turkeys (Mluvící krocani), vystihuje jeho vášeň pro práva zvířat a veganství. Benjamin byl spravedlivý člověk, jehož motivací bylo pozvednout chudé a marginalizované.

Vedle poezie napsal také několik knih, například Refugee Boy (Chlapec uprchlík), v níž se zabývá tématem politického azylu a sleduje příběh mladého muže, který na útěku před válkou ve východní Africe přichází do Londýna. Benjaminovo psaní bylo silně ovlivněno jamajskou kulturou a byl považován za „dubového básníka“. I jeho hudební kariéra byla plodná. Vydal několik alb a byl první osobou, která po smrti Boba Marleyho vystoupila s kapelou The Wailers v rámci pocty Nelsonu Mandelovi. Byl také hercem; objevil se ve čtrnácti epizodách seriálu Peaky Blinders, které se odehrávají v jeho rodném Birminghamu. Bral velmi vážně jídlo a zdraví, udržoval se v dobré kondici a byl odborníkem na bojová umění.

Měl jsem to štěstí, že jsem se s Benjaminem seznámil a pracoval s ním. Stali se z nás dobří přátelé. Poprvé jsem se s ním setkal v roce 2005; během toho roku jsem se podílel na režii a produkci čtyř videoklipů k jeho albu Naked. Moje vzpomínky na Benjamina se zakládají na návštěvách v jeho domě v Becktonu, když ještě žil v Londýně; zvenku to vypadalo jako obyčejný řadový dům, ale uvnitř to byla pokladnice, která odrážela jeho četné zájmy a zkušenosti. Při každé návštěvě na dveře běžně klepali sousedé, kteří si s ním chtěli popovídat. Byl skutečným pilířem komunity, s nímž si mohl popovídat každý. I když jeho stěny zdobily zarámované fotografie nespočtu slavných hudebníků a významných osobností, bylo jasné, že doma je se svými sousedy z pracující třídy. Jeho úspěchy byly obrovské a celosvětové, ale jeho povaha a duch byly lokální a držely se při zemi. Často jsme mluvili o třídách; vzpomínám si, jak mi vyprávěl, že si uvědomil, že třída je v britské společnosti tak zakořeněná už díky tomu, že když jdete poslat dopis, musíte se rozhodnout pro známku „první třídy“ nebo „druhé třídy“.

Benjamin byl hluboce přemýšlivý, ohleduplný a otevřený člověk. Když seděl ve svém obýváku a popíjel zelený čaj, vyprávěl mi o tom, jak se v minulosti dopustil domácího násilí na své bývalé partnerce. Výmluvně hovořil o svých pocitech lítosti, o tom, jak se z této zkušenosti poučil a jak se změnil. Bylo pozoruhodné slyšet někoho, kdo si uvědomuje své chyby takovým reflexivním a pozitivním způsobem. Vedli jsme hluboké rozhovory na různá témata, od rastafariánství, náboženství, kapitalismu, státu, fašismu, anarchismu až po filmy, literaturu a naši společnou lásku k Roots Manuvovi. Vzpomínám, jak jsme si při natáčení videa pro Rong Radio Station pro inspiraci prohlíželi starou podvratnou propagandu Reclaim The Streets a Prvních májů.

Přestože během svého života dosáhl pozoruhodného množství úspěchů a ocenění, nejzmiňovanější událostí je, když Benjamin v roce 2003 odmítl Řád britského impéria. Jeho pocity dokonale vyjádřil nedávný virální klip: „Celý život jsem bojoval proti impériu, celý život jsem bojoval proti otroctví a kolonialismu. Psal jsem proto, abych navázal kontakt s lidmi, ne proto, abych zapůsobil na vládu nebo monarchii. Jak bych tedy mohl přijmout vyznamenání, které spojuje mé jméno s impériem?“

Ačkoli byl Benjamin nejznámější jako básník a spisovatel, neměl po ruce pouze slova. Když přišlo na to, v co věřil, a na věci, pro které byl zapálený, také konal. Nebyl jen zastáncem radikálních cílů a přímých akcí, ale také se jich účastnil. Byl známý svým veganstvím a prosazováním práv zvířat, účastnil se akcí za osvobození zvířat a žertoval se mnou o tom, jak je těžké skrýt dredy pod kapucí. Byl známý svou antirasistickou aktivitou, ale už méně známý tím, že se účastnil přímých akcí militantního antifašismu, kde se dobře uplatnily jeho dovednosti v bojových uměních. Měl jsem to štěstí, že jsem slyšel některé z jeho vzrušujících příběhů, milé vzpomínky, které si teď, když odešel, uchovám v srdci.

Benjamin Zephaniah sám sebe nazýval anarchistou. Jeho zásadový a aktivní život ztělesňuje ducha vzájemné pomoci a solidarity. Byl člověkem z lidu a věřil v moc lidu; k anarchismu nedospěl skrze akademickou nebo historickou perspektivu, ale skrze zdravý rozum a spravedlivou vizi toho, jak by měl vypadat lepší svět. Závěrečná slova jeho životní filozofie ponechám na samotném mistru jazyka: „Kašleme na moc. Pojďme se starat jeden o druhého. Většina lidí ví, že politika selhává. Problém je, že si nedokážou představit alternativu. Chybí jim důvěra. Jednoduše jsem vymazal všechny reklamy, vypnul ,tell-lie-vision‘ a začal myslet sám za sebe. Pak jsem se opravdu začal setkávat s lidmi. A věřte mi, že není nic tak skvělého jako setkávat se s lidmi, kteří si žijí po svém. Vedou farmy, školy, obchody a dokonce i hospodářství v komunitách, kde nikdo nemá moc. Proto jsem anarchista.“


Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2023/12/12/benjamin-zephaniah-1958-2023/
(redakčně kráceno)


Verze pro tisk 17.12.2023 Greg Hall

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)