Anarchistická federace

Letmé vzpomínání

Recenze na knihu „Řekli nám, že motor shořel a nikam se neletí“, kterou tvoří rozhovor s Davidem Čechurou, dnes aktivním v Knockout Booking.

kniha

V 90. letech jsme občas diskutovali o problému chybějící generační kontinuity anarchistického hnutí, které tvořili zpravidla na punkovou a hardcoreovou subkulturu napojení sotva odrostlí chlapci a dívky. A zdá se, že nyní se nacházíme v době, kdy někteří aktéři podobných debat usoudili, že už jsou dost staří na to, aby se podělili o své paměti. Jedním z takových pokusů je kniha, kterou připravil Archiv českých a slovenských subkultur a kterou tvoří rozhovor s Davidem Čechurou. Těm, kteří se pohybují již nějakou dobu v hnutí, nebo v široce pojaté punkové subkultuře, asi není třeba říkat, o koho jde. Těm mladším či neznalým se v knize představí sám. A za ty roky je opravdu o čem povídat.

Jako u všech takových „memoárových“ knih, kde máte k některým z popisovaných postav či událostí osobní vztah, se samozřejmě nejde ubránit vlastním vzpomínkám. Mně hned napoprvé přišly na mysl tři. Jako třeba překvapení, když jsem v únoru 1993 narazil na koncertě Visacího zámku v klubu Petynka na předkapelu Opozice. Ta se prezentovala poměrně radikálně jako red skinská, což mi moc neštimovalo s angažmá Pepíčka, který zpíval, a právě Davida, jenž hrál na bicí. Ani u jednoho jsem si nedokázal představit, že někde nahání nácky. Další vzpomínka je na koncert reggae punkové kapely Inner Terrestrials, který David uspořádal jako benefici na Československou anarchistickou federaci krátce poté, co na nějakou dobu rozšířil její řady. No a nakonec vzpomínka na Davidovu ochotu a vstřícnost, když mě nechal týden přespávat v jeho tehdejším bytečku v Holešovicích.

Kniha Řekli nám, že motor shořel a nikam se neletí je první publikací Archivu, který chce tímto způsobem „dát prostor pamětníkům, aby v dějinách české a slovenské společnosti mohl zaznít také hlas subkulturního prostředí“. Stěžejní hybná síla Archivu – Miro Michela – tedy napoprvé nesáhla moc daleko, jelikož v současnosti hraje s Davidem v kapele The Publers. Jen mě trochu mrzí, že svého kapelního kolegu „nevytěžil“ přece jen trochu víc. Myslím, že spousta osobností, jejichž jména v knize zaznívají, by si zasloužila zevrubnější rozpovídání se, stejně jako mnohé události.

Povídání samo o sobě sleduje víceméně chronologickou linii, kterou tvoří různé tematické okruhy, jako Davidovo první setkání se subkulturami, hraní v Opozici, V.A.P. (dozvíte se mj., proč se kapele přezdívalo Velký anarchistický podvod) či The Chancers, pořádání koncertů, problémy s neonacisty z počátku 90. let, spolupráce s Jakubem Polákem, přátelství s lidmi z kapel jako Conflict a Schwartzeneggar, klub Propast, Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST), práce produkčního v klubu 007 na Strahově, provozování Jahquita Records… To vše je navíc doprovázeno množstvím fotografií, což spolu s pěknou sazbou dělá z knihy velmi působivý celek.

Na dotaz, jak vnímal anarchismus, David odpovídá: „Jako směr propagující svobodu, což mi bylo vždycky sympatický. Naplňovala mě solidarita, spolupráce s lidmi a tvořivá práce, ať už šlo o muziku, nebo ziny.“ Trochu mi ale v knize chybí dotaz na skutečnost, že ač se David vždy hlásil k anarchopacifismu, neměl dříve problém hrát v red skinské kapele a nyní třeba spolupořádat pod hlavičkou Knockout Booking koncerty antifašistickým skinheadským kapelám, které nemají dvakrát daleko k „pozitivnímu násilí“, abych si vypůjčil pěkné sousloví ze songu slovenského Rozporu. Nemyslím, že by to musel být nutně „rozpor“, a jsem přesvědčen, že by odpovědi mohly být zajímavé.

Vzpomínkové knihy jsou fajn, ještě víc fajn je, když nejsou jen o vzpomínání. Jak říká David v úplném závěru: „Mám radost, že jsem se vrátil k aktivitám, který mi byly vždycky nejblíž, a že můžu zase něco tvořit.“ Také z toho mám osobně radost. Takže neváhejte, knihu si pořiďte, pokud je ještě k dostání, a kdyby nebyla, tak třeba zajděte na Strahovskou sedmičku na některý z koncertů pořádaných Knockout Booking (facebook.com/knockout.booking).


Miroslav Michela, Ondřej Horák: Řekli nám, že motor shořel a nikam se neletí. Rozhovor s Davidem Čechurou o hudbě a alternativní scéně devadesátých a nultých let. Archiv českých a slovenských subkultur, Knockout Booking 2023. 96 stran, 200 Kč. Možno objednat na cs.archiv.subkultur@gmail.com.


Verze pro tisk 26.12.2023 -jk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)