Anarchistická federace

K narozeninám Alana Moora

Známý spisovatel, komiksový scenárista, anarchista a mág z Northamptonu oslavil 18. listopadu 70. narozeniny.

Alan Moore

Alan Moore. Jeden z nejvlivnějších spisovatelů posledního půlstoletí. Jméno neodmyslitelně spjaté s legendárními komiksy jako Watchmen – Strážci, Bažináč nebo V jako Vendeta. A také anarchista. Světově proslulý spisovatel z anglického města Northampton oslavil 18. listopadu 2023 své 70. narozeniny.

Pro mnohé jistě není překvapením, že grafický román V jako Vendeta, jenž pojednává o povstaleckém anarchistickém revolucionáři v masce Guye Fawkese snažícím se rozvrátit fašistickou vládu v dystopické Británii, napsal anarchistický spisovatel. Temný příběh vzešlý z autorova odporu vůči vládě tyranské Margaret Thatcher a vzestupu britského nacionalismu na konci 70. a počátku 80. let minulého století mohl nejednomu člověku posloužit jako úvod do anarchismu. Maska V, vytvořená kreslířem Davidem Lloydem, pak nabyla velké popularity po uvedení filmové adaptace v roce 2006, a začala ji používat různá hnutí, včetně Occupy a Anonymous. Film samotný si toho nicméně z původního anarchistického poselství komiksu ponechal pramálo, Moore se na něj nepodíval (odmítá sledovat jakékoli filmové adaptace své tvorby), ale dostal šanci přečíst si jeho scénář, a veřejně ho zkritizoval.

Moore proti sobě ve V jako Vendeta staví anarchismus a fašismus. Vrhá čtenáře do morálně šedého světa. Takřka individualistického revolucionáře tahajícího za nitky vykresluje jako hraničního sociopata (byť je na čtenáři, jaký obrázek si o V udělá) a fašisty z vládnoucí strany Norsefire vykresluje mnohdy jako tragické jedince (příkladem je lídr Adam Susan prakticky neschopný vztahů s lidmi, který se nakonec zamiluje do počítače). Na místě může být určitě i kritika ze strany nás anarchistů, protože anarchie, jakou si V přeje a o které v knize hovoří, jím není popsána dostatečně konkrétně. S humorem Moore v nemálo rozhovorech říkal, že idea bezpečnostních kamer na každém rohu ve velkoměstě coby znak fašistické totality se musela zalíbit některému čtenáři, ze kterého se později vyklubal labouristický politik (bezpečnostní kamery se ve velkých britských městech začaly instalovat za Blairovy vlády na konci 90. let).

V for Vendetta vycházela původně v černobílé podobě v letech 1982 až 1985 v komiksovém magazínu Warrior, pro který psal Moore i sérii Marvelman, jež dekonstruovala oblíbeného britského superhrdinu z 50. let. Warrior skončil dřív, než se příběh V a jeho společnice Evey Hammond mohl dovyvinout. V roce 1988, po mimořádném úspěchu Moorova dalšího díla dekonstruujícího superhrdinský žánr, Watchmen, se V jako Vendeta začala vydávat znovu, tentokrát v Americe jako limitovaná desetidílná série. Moore dostal šanci komiks dokončit, nicméně s vydavatelstvím DC Comics, na které práva na V jako Vendeta přešla, se koncem 80. let rozloučil (nemohl tehdy tušit, jak ho DC a korporace Warner Bros. vytočí ještě o necelých dvacet let později před vydáním filmové adaptace V jako Vendeta).

V je sice jedním z Moorových nejznámějších výtvorů, rozhodně to nicméně nebylo jedinkrát, co se jeho progresivní pohled na svět promítl do jeho děl. Jedno z nich bylo vytvořeno s čistě aktivistickým účelem. V roce 1988 založil Moore se svou tehdejší manželkou Phyllis a jejich společnou partnerkou Deborou vydavatelství Mad Love Publications, jež v březnu onoho roku vydalo komiksovou sbírku AARGH! (Artists Against Rampant Government Homophobia) v reakci na homofobní zákon Section 28 (též Clause 28), který měla schválit vláda Margaret Thatcher (a v květnu 1988 se jí to skutečně podařilo). Fašounský a vágně formulovaný zákon, který zakazoval „propagaci homosexuality“ v Británii, považoval Moore (jak se nechal slyšet v roce 2013 při návštěvě Northampton College) za neakceptovatelný. Čerstvě po úspěchu Strážců kontaktoval některé z největších scenáristů a kreslířů pracujících v komiksovém průmyslu a spolu s nimi dal dohromady asi sedmdesátistránkovou sbírku krátkých komiksových příběhů vyjadřujících se k zákonu Section 28, homofobii a pokrytectví Margaret Thatcher. Kromě scenáristy Neila Gaimana a kreslířů Davida Lloyda nebo Davea Gibbonse se mu podařilo k přispění do sbírky přesvědčit i Franka Millera, který se však později ukázal být politicky orientován poněkud dosti doprava. Výtěžek z prodaných sešitů AARGH! byl poslán dnes již zaniklé organizaci OLGA (Organization of Lesbian and Gay Action). V rámci antologie AARGH! napsal Moore báseň The Mirror of Love (Zrcadlo lásky) o historii gay kultury.

V letech 2010 a 2011 se po dlouhé odmlce vrátilo vydavatelství Mad Love Publications k životu, když postupně vydalo osm čísel Moorova dvouměsíčníku Dodgem Logic, do něhož přispívali různí umělci, včetně jeho dlouhodobého spolupracovníka kreslíře Kevina O’Neilla nebo stand-up komika Stewarta Lee. Pro druhé číslo Dodgem Logic napsal Moore esej Fear of the Black Flag (Strach z černé vlajky), která měla čtenáři posloužit jako úvod do anarchistického hnutí. Od odkazu k nepříliš anarchistické písni Anarchy in the UK od Sex Pistols se Moore v eseji rychle přesouvá k úvahám o osobní svobodě a zmiňuje i Michaila Bakunina nebo Španělskou občanskou válku.

V očích některých anarchistů mohl Alan Moore poklesnout v roce 2019, když šel poprvé po čtyřiceti letech volit. Napsal text, v němž vyzval všechny čtenáře z Británie, pro které kdy jeho tvorba něco znamenala, aby zamířili k urnám volit labouristickou stranu, tehdy vedenou Jeremym Corbynem. V krátkém videu sdíleném na sociálních sítích pak řekl, že sice je anarchista, ale labouristy se rozhodl volit na protest proti konzervativcům. Manifest Corbynem vedené strany také označil za „nejpovzbudivější soubor návrhů, jaký kdy od jakékoli velké britské strany viděl“. Loni na podzim na svém facebookového účtu jeho dcera Leah vydala Moorův otevřený dopis čtenářům z Brazílie, ve kterém vyjádřil podporu Luizi Ináciovi Lula de Silvovi v prezidentských volbách.

Když ke konci roku 2022 Moore propagoval svou novou sbírku povídek Iluminace (v současné době se již nevěnuje psaní scénářů pro komiksy a vůči komiksovému průmyslu je mnoho let kritický), zmínil v jistém rozhovoru, že zvažuje podcast o historii anarchismu.


Odkazy na další články na webu afed.cz:
V
Vítejte na Lincolnově ostrově

Zdroje:
https://youtu.be/rAxDDqi2tBg?si=wAU2TubqlMjYrod0
https://www.theguardian.com/books/2019/nov/21/alan-moore-drops-anarchism-to-champion-labour-against-tory-parasites
https://bleedingcool.com/comics/alan-moore-is-considering-launching-a-podcast-about-anarchism/


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)