Anarchistická federace

Rusko: další unesený a mučený anarchista

Nezvěstný Lev Skorjakin, unesený z Kyrgyzstánu, byl objeven v moskevské vyšetřovací vazbě.

Lev Skorjakin

Podle zprávy iniciativy Memorial, podporující politické vězně, se advokátovi OVD-Info podařilo najít politického vězně, anarchistu a aktivistu Levého bloku Lva Skorjakina. Ten se nachází v moskevské vazební věznici Butyrka. Skorjakin byl unesen z Kyrgyzstánu v noci z 16. na 17. října 2023, pravděpodobně speciálními službami.

Jak se dozvěděli aktivisté za lidská práva, Skorjakin byl den po svém zmizení převezen do Ruska letadlem, které letělo z Biškeku na moskevské letiště Domodědovo. Dalších čtrnáct dní ho neoficiálně drželi ve vazební věznici Butyrka, kde byl mučen. Zaměstnanci Butyrky na dotaz advokáta uvedli, že se ve věznici nenachází, a ani žádné jiné státní orgány o něm neinformovaly.

Ochránci lidských práv se domnívají, že na Skorjakina byl vyvíjen nátlak, aby potvrdil, že se údajně rozhodl vrátit do Ruska sám a dobrovolně. Nemohl být totiž legálně vydán do Ruska, protože to odmítla kyrgyzská prokuratura s odůvodněním, že jde o žadatele o azyl. Skorjakin měl v plánu odjet z Kyrgyzstánu do Německa. Ráno 16. října dostal německé humanitární vízum a cizinecký pas, ale nemohl odjet, protože mu byl už 12. října, v den Putinovy návštěvy Kyrgyzstánu, zabaven ruský vnitřní pas, bez kterého nemohl opustit zemi.

Skorjakin byl v Biškeku zadržen v červnu 2023 a do září byl držen ve vyšetřovací vazbě.

Předtím, v únoru 2023, byl v Rusku v nepřítomnosti obviněn a zařazen na seznam hledaných osob v případu výtržnictví spáchaného skupinou osob s použitím zbraní (odst. 2 paragrafu 213 Trestního zákoníku Ruské federace). Případ byl zahájen kvůli akci, kterou Skorjakin pořádal společně s aktivistou Levého bloku Ruslanem Abasovem. Rozvinuli transparent „Všechno nejlepší ke dni čeKisty“ a zapálili světlice poblíž budovy FSB v Jižním moskevském obvodu. Abasov a Skorjakin byli ve vyšetřovací vazbě od 25. prosince 2021 do 13. července 2022, kdy byli propuštěni pod zákazem některých akcí. Z Ruska se jim podařilo odjet.

V červnu 2022 byli Abasov i Skorjakin uznáni za politické vězně.

Ochránce lidských práv a bývalý politický vězeň Ivan Astašin řekl k situaci únosu a nezákonného převozu Lva Skorjakina, že vydání žadatele o azyl do země, kde mu hrozí vážné nebezpečí, je porušením práva. Zásada o nevydávání, zakotvená v Úmluvě OSN o právním postavení uprchlíků z roku 1951, kterou Kyrgyzská republika podepsala, zakazuje státům vracet uprchlíky nebo žadatele o azyl na území, kde je ohrožen jejich život nebo svoboda.

Nucený návrat osoby, které hrozí mučení nebo jiné závažné porušení lidských práv, je také v rozporu s Úmluvou OSN proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání a s dalšími mezinárodními smlouvami ratifikovanými Kyrgyzskou republikou.

Podobným způsobem byl už dříve v Kyrgyzstánu unesen anarchista Alexej Rožkov, obviněný ze zapálení vojenského náborového střediska. Rožkov pak advokátovi sdělil, že byl po převozu do Ruska mučen příslušníky FSB.


Zdroj:
https://avtonom.org/news/pohishchennyy-v-kyrgyztane-lev-skoryakin-nashelsya-v-moskovskom-sizo-gde-ego-pytali


Verze pro tisk 10.11.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)