Anarchistická federace

A3: Civilisté v ohni nenávisti

Není těžké se dovtípit, co mají společného Hamás s ultranacionalistickou izraelskou vládou. Stahujte, tiskněte a šiřte říjnové číslo nástěnných novin A3!

A3

Když se člověk podívá na svět kolem sebe, skoro má pocit, že se dočista zbláznil. Jako by nestačilo, že se planeta ohřívá mnohem rychleji, než se předpokládalo, a tím pádem padají nemyslitelné teplotní rekordy a různé části planety sužují přírodní katastrofy, které rok od roku nabírají na intenzitě. Pokud bychom vyšli z označení dominantního druhu – homo sapiens, tedy člověk rozumný –, pak bychom mohli připustit, že díky svému rozumu přišel s mnoha vynálezy, a také by se chtělo věřit, že když zjistil, co ty vynálezy páchají za škody, že se jich rozumně a pragmaticky vzdá, už s ohledem na přírodní nutkání zachování druhu. Jenže ten přídomek sapiens si člověk ve své bohorovnosti přidělil sám, aniž by to mělo, jak můžeme pozorovat v globálu, nějaký skutečný význam.

Lidstvo se jako celek na oko tváří, že chce předejít klimatické katastrofě, ale praxe je úplně opačná. A jako by toho nebylo málo, rozpoutává na různých místech planety vražedné konflikty, jako by chtělo klimatické katastrofě předejít tím, že se zlikviduje ještě před jejím nezvratným propuknutím v plné síle.

Tento pohled má ale jeden velký háček. Lidstvo zaprvé není žádný homogenní celek a lidé jsou různí a působí na ně různé vlivy a podmínky. Značná část lidí si nepřeje ničení planety. Pak se ale naskýtá otázka, proč s tím něco nedělají? Jedni, ekonomicky vládnoucí menšina, s tím nic nedělají, protože z devastace těží. A ti zbylí, neprivilegovaní, jsou přesvědčováni, že s tím nejde nic dělat, že neexistuje alternativa ke kořistnickému kapitalismu. A když se ozvou, zpravidla, jak se říká, dostanou přes držku.

A nejde jen o kapitalistickou praxi vykořisťování lidí, zvířat, planety a budoucích generací, jde také o samotné státy, do jejichž čela se dostávají patologičtí a narcistní jedinci posedlí mocí. Buď si vystačí s dušením vnitřní opozice nebo/a hrabáním pod sebe a své souvěrce, nebo mají ambice se rozpínat, jako to můžeme sledovat třeba na příkladu Putinovy krvavé invaze na Ukrajinu.

Nejnovější představení takového nelidského a vražedného cirkusu můžeme sledovat na Blízkém východě.

Řezníci z Hamásu 7. října překonali segregační bariéry a jali se zabíjet, na koho přišli. Ve spoušti, která po nich zbyla, se nacházelo na 1500 obětí z řad civilistů. Řezníci z izraelské vlády reagovali jediným jim známým způsobem – plošnou pomstou nad územím Gazy. To jest nad malým územím, na kterém se tísní přes dva miliony lidí, z čehož polovina jsou děti a nezletilí; lidí, kteří dlouhá léta zažívají na jedné straně teror od izraelských vojenských sil a na druhé straně od Hamásu, který si zde uzurpuje moc jako nějaký gang ve vězení. Vždyť Gaza jako taková je pokládána za největší vězení pod širým nebem na světě. A tak ani nepřekvapí, že Hamás v Gaze nedávno rozehnal sociální protesty.

Izraelské vládní špičky si ve svých výrocích nezadají s džihádistickými teroristy. Palestince označili za „lidská zvířata“ a na základě toho jim také připravili náležitá jatka, která si vyžádala tisíce civilních obětí. A to nemluvíme o zamezení přístupu ke zdrojům potravin, pitné vody a elektřiny. Jenže nejde o nic nového, Palestinci jsou obyvateli druhé kategorie, rozhodují o nich místo civilních vojenské soudy, jsou vězněni i bez soudů, jsou jim bourány domy, vypalována úroda, zažívají útoky extremistických osadníků. Proces etnického čištění pokračuje v tuto chvíli se zvýšenou intenzitou.

Civilní obyvatelstvo Izraele i okupované Palestiny trpí. Nenávist se prohlubuje. Hamás stejně jako vládnoucí izraelští ultranacionalisté se tak snaží získat body. Nejde jim o blaho lidí, sledují jen své patriarchální, náboženské a nacionalistické cíle. Jdou přes mrtvoly tak jako všichni jim podobní v minulosti i přítomnosti. Okupace nikdy mír nepřinese, pouze nespravedlnost. Může vzbudit oprávněný odpor a odboj, ale stejně tak může přinést slepou nenávist a nerozlišující pomstychtivost.

Většina obyčejných lidí na světě má mnoho společného a dokáže se dohodnout, žít vedle sebe a spolupracovat. Tomu ale často brání náboženské a nacionalistické chiméry, které jsou jen přiživovány spáchanými křivdami a těmi, kteří z takové situace mocensky či ekonomicky těží.

Je nám líto všech civilních obětí, a to nejen v Palestině/Izraeli, a cítíme s jejich rodinami.

Pokud máme jako ono pomyslné lidstvo mít nějakou naději, je třeba svrhnout ty, kteří žijí z nenávisti a násilí, stejně jako ty, kteří těží z vykořisťování lidí a ničení planety.


A3 (říjen 2023) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Verze pro tisk 23.10.2023 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)