Anarchistická federace

Solidaritu s protestujícími v detenčním zařízení v Medveďově

AF se připojila k výzvě solidarity s uprchlíky zadržovanými na Slovensku

solidaritu...

Lidé na útěku drží hladovku na protest proti špatným podmínkám v detenčním centru v Medveďově na Slovensku. Anarchistická federace se připojuje k výzvě Frach Collective a Iniciativa Hlavák za zlepšení podmínek ve slovenských detencích.

Ve čtvrtek 19. října 2023 zahájilo hladovku 45 lidí zadržených v detenčním zařízení Medveďov na slovensko-maďarské hranici. Protestují proti nedůstojnému zacházení, nedostatku informací, izolaci a nedostatečným hygienickým podmínkám. Skupina skládající se většinou z iráckých a tureckých Kurdů a Afghánců je v Medve’dově zadržována již několik týdnů, aniž by jim byly sděleny důvody a doba jejich zadržení.

Ve středu 18. října v noci do detenčního zařízení dorazilo 30 policistů se psy, kteří se pokoušeli lidi na útěku dožadující se svobody zastrašit.

Zajištěným je odepřen přístup k telefonům, jsou nuceni nosit vězeňské oblečení a platit za veškeré jídlo.

Hygienické standardy jsou nízké, v zařízení se snadno šíří infekční nemoci.

Zadržení nemají přístup k tlumočníkům a právní i sociální služby jsou zjevně nedostatečné.

„Je to horší než to, co jsem zažil v tureckých věznicích,“ říká jeden z Kurdů zadržovaných v Medved'ově. „Nevíme, na jakém právním základě nás sem zavřeli a jak dlouho tu ještě budeme muset být. Jsme tu zcela izolovaní. Jediný způsob, jak na situaci upozornit, je protestní hladovka. Nemůžeme se s nikým spojit. Jediný způsob, jak získat pozornost k této situaci, je hladovka. Požadujeme přesun do otevřených táborů".

Zajištění vyvěsili plakáty s nápisy „svobodu“ a „pomozte nám“. Jsou odhodláni se i nadále domáhat svých práv a přístupu k vnějšímu světu prostřednictvím protestů, dokud jim nebude poskytnuto řešení.

Požadujeme svobodu pro lidi zadržované v detenčním centru Medveďov i v dalších detenčních centrech pro lidi na útěku. Migrace není zločin a odsuzujeme používání detence jako reakci na ni.


Verze pro tisk 22.10.2023 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)