Anarchistická federace

Solidaritou proti tureckým válečným zločinům v Sýrii

Výzva RiseUp4Rojava ohledně nové vlny vražedných útoků turecké armády proti syrským Kurdům

obr.

Všem podporovatelům/kám kurdského osvobozeneckého boje, antifašistům/kám, socialistům/kám, feministkám, anarchistům/kám, komunistům/kám, ekologům a těm, kteří usilují o lepší svět:

Turecko zahájilo pravděpodobně nejrozsáhlejší bombardovací kampaň, jaké kdy severovýchodní Sýrie čelila. Od 5. do 9. října provedlo Turecko více než 30 leteckých úderů, především v oblasti Cizîre a Kobanê. Tyto nálety byly zaměřeny na vozidla, vesnice, a zejména na kritickou civilní infrastrukturu, včetně ropných a elektrárenských zařízení a čerpacích stanic, což mělo za následek civilní oběti a ztráty mezi příslušníky vnitřních bezpečnostních sil. V rozsáhlých oblastech došlo k úplnému výpadku proudu, bez elektřiny se ocitlo mnoho nemocnic, pekáren a dalších kritických veřejných institucí. Útoky pokračovaly i 9. října ráno, kdy se terčem útoků stala nemocnice Corona a elektrárna a pokračují i nadále [doporučujeme sledovat sociální sítě Výboru na obranu revoluce v Rojavě].

Navzdory zjevným válečným zločinům nepřišla od mezinárodního společenství žádná reakce.

Tyto útoky následovaly po výhrůžkách tureckého ministra zahraničních věcí Hakana Fidana namířených proti samosprávnému regionu. Záminkou pro tyto hrozby byl sebevražedný útok 1. října proti jedné z četných institucí ministerstva vnitra v Ankaře. Při tom byli raněni dva policisté a zemřeli oba zapojení militanti hlásící se k Lidovým obranným jednotkám (HPG), bojovému křídlu Kurdské strany pracujících (PKK). Turecký ministr zahraničních věcí prohlásil, že útočníci pocházejí ze severovýchodní Sýrie, čímž zdůvodnil tyto útoky na „veškerou infrastrukturu, struktury a energetická zařízení“ zejména v Sýrii a Iráku.

Pochopení těchto útoků vyžaduje vyhnout se přílišnému zjednodušení, jako je jejich zarámování coby pouhé „pomsty za Ankaru“, jak to prezentuje turecký stát, nebo jejich normalizaci, jak to činí některá média a instituce blízké imperiálním státům. Smysl namísto toho dává vnímat je jako součást širší vojenské kampaně organizované tureckými úřady ve snaze o něco, co se jeví jako vytvoření nové Osmanské říše. Tyto útoky nelze vnímat odtrženě od války v horách jižního Kurdistánu, mučení v tureckých věznicích nebo útoků na novináře, politiky a mládež v severním Kurdistánu.

Nepřehlédnutelný zůstává pozoruhodný odpor proti tomuto plánu okupace a genocidy. Tento odpor zahrnuje nezlomnost partyzánských jednotek v horách Kurdistánu a demokratické iniciativy, které podnikají lidé v jižním a severním Kurdistánu, Iráku a Arménii. Jádrem tohoto odporu jsou lidé v severovýchodní Sýrii, kteří budují demokratické struktury v náročných válečných podmínkách.

Všechny demokratické a protiválečné síly mají v tomto odporu zásadní význam a měly by se proti těmto útokům spojit. Pouhá reakce na ně však nestačí. Je třeba aktivně čelit tureckému fašismu, jeho kolaborantům a podporovatelům, ať už se vyskytují kdekoli.

Vyzýváme všechny solidární skupiny, jednotlivce a iniciativy, aby se aktivně postavili proti útokům Turecka a mezinárodní spoluvině a aby rozhodně jednali a zastavili válečné zločiny páchané Tureckem. Vraťme válku zpět těm, kteří jsou za ni zodpovědní, spekulantům, firmám a vládám!

Společně povstaňme proti útokům na Rojavu a severovýchodní Sýrii. Sjednoceni budeme bránit revoluci!

Povstaňme za Rojavu!
Zničme turecký fašismus!

#RiseUp4Rojava


Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2023/10/09/stand-in-solidarity-against-turkish-war-crimes-in-syria/


Verze pro tisk 12.10.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)