Anarchistická federace

Ruslan Ušakov odsouzen k 8 letům vězení

Ruský stát pokračuje v mučení a věznění anarchistů.

Ruslan

Ve čtvrtek 29. června odsoudil 2. západní obvodní vojenský soud v Moskvě Ruslana Ušakova, anarchistu, vegana a autora telegramového kanálu Skutečný zločin, k 8 letům vězení a následnému zákazu správy internetových zdrojů na 3 roky. Ruslan přijal rozsudek s úsměvem.

Ruslan Ušakov byl držen ve vazbě od svého zatčení 14. prosince 2022. Byl stíhán podle čtyř paragrafů trestního zákoníku – šíření falešných zpráv o ruské armádě, rehabilitace nacismu, ospravedlňování terorismu a podněcování nenávisti nebo nepřátelství. To vše kvůli zprávám v chatu telegramového kanálu Skutečný zločin, zvláště těm, které odkazovaly na ostřelování Mariupolu a zabíjení civilistů na Ukrajině a vyzývaly k násilí vůči Vladimiru Putinovi.

Při soudním jednání 22. června Ušakov konstatoval, že byl během zadržení mučen elektrickými šoky. Řekl, že během mučení okamžitě „přiznal“ svou vinu ohledně jednoho článku obvinění a požádal, aby ho dál netýrali, avšak bezpečnostní složky to nezastavilo – pokračovaly v jeho mučení. Personál moskevské vyšetřovací vazby, kde byl Ruslan držen, v reakci na dotaz soudu „nezjistil“ žádná tělesná zranění a státní zástupce, který pro Ruslana požadoval trest 9 let, při soudním jednání uvedl, že účelem tvrzení o mučení bylo „vyhnout se trestní odpovědnosti za to, co udělal,“ a že na něj nebyl vyvíjen žádný tlak.

Ve své závěrečné řeči Ruslan uvedl, že jediným účelem zpráv na chatu jeho kanálu bylo „upozornit uživatele na události“ a že svědci podle svých slov „pochopili, že zprávy byly psány se sarkasmem a černým humorem“. Ruslan také požádal soud, aby nenechával jeho rodinu bez jeho podpory.

Ruslanova matka Marina Ušakovová v rozhovoru pro SOTAvision uvedla, že soudci nejenže odepřeli obhájcům jejího syna možnost předložit důkazy, ale byli „naprosto nekompetentní“ a ani nevěděli, že přes Telegram lze i volat. Ruslanovy sestry Vasilisa a Jaroslava se domnívají, že jejich bratr „jen žertoval, ve svých příspěvcích používal černý humor, ironii, sarkasmus“, ale strážci zákona a soud takový humor nepochopili. Dívky prohlásily, že svého bratra nenechají v nesnázích a podpoří i ostatní politické vězně.

Ruslanovi je možno napsat na adresu: Ушаков Руслан Вячеславович 16.08.1993 г.р., 107996, г. Москва, ул. Матросская тишина, д.18, ФКУ СИЗО-1 УФСИН России по г. Москве. Je možné psát také prostřednictvím dopisu FSIN.

Jaroslav Vilčevský dostal 2 roky vězení

Soud Tichomořské flotily ve Vladivostoku v úterý 27. června vynesl rozsudek nad anarchistickým politickým vězněm Jaroslavem Vilčevským, a to 2 roky v trestanecké kolonii se všeobecnou ostrahou a poté 2 roky omezení publikování na sociálních sítích. Jaroslav byl obviněn z „ospravedlňování terorismu“ kvůli příspěvku o Michailu Žlobickém. Ve vazbě byl držen od 4. ledna.

Projednání případu proběhlo na jednom zasedání; obviněný souhlasil s přiznáním viny již ve fázi vyšetřování; soud vyhověl obžalobě ohledně míry trestu. Otázka odvolání proti rozsudku bude řešena později.

Jaroslav byl v minulosti organizátorem několika hudebních festivalů, zejména Rock for Animals, vydával hudební časopis Punk Revival a pořádal akce FNB. Na podzim 2022 vedl skupinu VKontakte Anarchopozitiv, za jejíž příspěvky byl zadržen.

Adresa pro zasílání dopisů: СИЗО-1, Партизанский пр., 28Б, Владивосток, Приморский край, Россия, 690106, Вильчевский Ярослав Борисович, 1990 г.р. Je možné psát také prostřednictvím dopisu FSIN.

Anarchistický černý kříž Moskva vybírá peníze na zaplacení Jaroslavova právníka. Finančně můžete podpořit převodem na Paypal: abc-msk@riseup.net (для Вильчевского). Kartou (Sber): 2202 2009 2194 4946 (Марина Борисовна Г.)


Zdroje:
https://www.avtonom.org/news/ruslan-ushakov-prigovoren-k-8-godam-kolonii
https://www.avtonom.org/news/ruslanu-ushakovu-zaprosili-9-let-kolonii-prigovor-naznachen-na-29-iyunya
https://www.avtonom.org/news/yaroslav-vilchevskiy-poluchil-2-goda-kolonii


Verze pro tisk 4.7.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)