Anarchistická federace

Nezavírat oči. Jednat

Pár tipů jak nekonfrontačně stigmatizovat policejní šikanu na lidech bez domova

kokot

Policejní šikana lidí bez domova se děje dnes a denně. Fízly je proto nutné při každé příležitosti stigmatizovat přímo během jejich asociálního jednání. Jednou z možností je zkrátka chodit na fízly čumět, co provádějí za úkony. To zvládne opravdu každý. Fízlové si dovolují k lidem bez domova to, co si dovolují, protože mají pocit, že to nikoho nezajímá. Pojďme jim ukázat, že se mýlí! Níže přinášíme pár tipů, jak na to, které se v praxi již osvědčily:

0. Zanalyzuj, co děje: Fízlové dělají hodně možných blbostí, pokud ovšem u nich uvidíš člověka bez domova či někoho jiné barvi pleti, je dost pravděpodobné, že ho právě šikanují. Běž to tedy prověřit blíž.

1. Čumění je účinná zbraň: Běž se podívat, co se děje, blízko k nim. Občas stačí jen stát v odstupu 2–5 metrů a nic nedělat, aby násilníci byli opatrní a nesnažili se šikanovat jako obvykle (a když jim to nebude bránit, tak jim to aspoň znepříjemní zákrok). Pokus se však být blízko, aby ti neuniklo, co dělají. Budeš mít výhodu, pokud nevypadáš na první pohled nonkonformně. Jde o to, aby měli pocit, že je stigmatizuje i neanarchistická veřejnost. Každý fízl nemusí být hned nepříčetný násilník, stačí když naivně věří, že šikanou lidí bez domova přece chrání zájmy veřejnosti. Proto je potřeba jim neustále dávat najevo, že jejich práce naopak škodí a utlačuje.

2. Zeptej se, co se děje. Nikoli však fízlů, ale oběti. Ukaž, že jsi na straně utlačovaných! Nic fízla víc nenasere, než když se někdo zastane člověka, o kterém je přesvědčený, že nikoho nezajímá a může si s ním dělat, co chce. Podej utlačovanému člověku ruku, projev solidaritu!

3. Hledej nekonfliktní řešení, které poukáže na absurditu existence fízlů: Občas se může stát, že fízlové šikanu lidí budou různě obhajovat, ať už lží či polopravdou. Může se stát, že utlačovaný skutečně spáchal něco, co ani tobě nepřijde zrovna v pohodě, např. hodil skleněnou flašku na chodník. Pamatuj ovšem, že fízlové tyhle situace schválně využívají, aby se mohli cítit jako hrdinové a měli pocit, že jejich násilí je „legitimní“. Pokus se situaci vyřešit, jako kdyby nikdo monopol na násilí neměl. Např. střepy flašky můžeš sám posbírat a vyzvat fízly (i šikanovaného), aby ti pomohli atd. Je jisté, že budou jen zmateně zírat. Jde o to ukázat fízlům příklad praxe, na který neumí reagovat a nejsou na něj ani trénovaní: tj. empatii a nenásilí.

4. Řekni jim, že jsou násilníci: S fízly se obecně nemluví, ale okolnosti si to mohou vyžádat. V praxi nejde během podobné situace mlčet, i když jsi třeba pacifista. Nedoporučuje se zvyšovat hlas ani se snažit jim jejich šikanu rozmluvit. Stačí jim sdělit, že víš, že šikanují chudé lidi, protože jsou chudí, či že je nikdo nemá rád.

5. Dokumentuj a natáčej: Podle zákona máš právo natáčet úkon veřejného činitele. Neboj se toho využít, může se to hodit. Pamatuj však, že nejde o divadlo, jde o to, abys stigmatizoval/a jejich jednání.

6. Přímá konfrontace = bublifuk! Na fízly se nikdy nesahá, ale pokud si z nich chceš udělat srandu a poukázat na absurditu jejich násilí, pořiď si bublifuk a ber ho všude s sebou. Ze vzdálenosti 2–5 metrů na ně po větru vyfukuj bublinky a zviditelni tak jejich chování.

Rozšiř tento návod dál i svým apolitickým kamarádům a kamarádkám. Zvládne to každý, dokonce i liberálové. Jde o to, že pokud fízly začne stigmatizovat i tvoje babička, přestanou si tolik dovolovat. Jedna věc je centrální moc politiků a druhá žitá realita lidí. To druhé má větší smysl a právě to ovlivňujeme tím, co děláme. Pokud fízlové nepřestanou existovat, ať z nich má aspoň každý srandu!

Otázky a odpovědi:

Můžou mě zatknout?

Pokud se jich nebudeš dotýkat ani na ně agresivně řvát, nic ti podle zákona nemůžou udělat. Nic výše uvedené není jakkoliv protiprávní.

Jakou můžu očekávat reakci z jejich strany?

To je různé, většinou zamračené ksichty, výmluvy, hloupé kecy či ubohou snahu o morální legitimizaci. Občas i nějakou neoprávněnou výhrůžku. Intelektuální debaty ale neočekávej. Oblíbená hláška je: „Tak si ho [člověka bez domova] teda vemte domů.“


Verze pro tisk 28.6.2023 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)