Anarchistická federace

Veřejný prostor patří všem!

Zpráva o akci proti fašizaci veřejného prostoru v Olomouci

plot

Fízlové brutálně mlátí lidi bez domova. Kampaň Násilí a pořádek na to upozorňuje v Plzni, ale dobře víme, že tento problém je celorepublikový a silně rozšířený. Nevyhnula se mu ani Olomouc, jak od kamarádů lidí bez domova dobře víme. Pokud nejsou zrovna „nelegálně“ mláceni, je jim život znepříjemňován všemi možnými způsoby – od vyhazování z laviček, kde jen sedí a nic nedělají, přes likvidaci jejich přístřešků, naduté poučování, až po verbální a fyzickou šikanu. Jedním z „legálních“ prostředků, jak šikanovat třídu nejchudších, je namontování plotů do míst, kam chodívají. Většinou se jedná o tzv. ne-místa, která jsou v očích dominantní společnosti nechtěná a nemají k nim kulturní či emocionální vztah. Jedná se o zapadlé prostory někde v parku či v centru města. Lidé bez domova na nich pobývají, protože jinde jsou vyháněni s větší frekvencí. (Dominantní společnost nechce koukat na „neúspěšné“ a „chudé“, protože je to každodenní připomínka toho, jak kapitalistické uspořádání produkuje chudobu a bídu.) Tato ne-místa jsou však neustále dynamicky vyjednávaná mezi lidmi bez domova, fízly a dominantní společností: významy těchto míst se různě mění, stejně jako jejich podoba.

Příkladem takového ne-místa je i veřejný prostor u olomouckých kolejí, kde na rohu budovy sedávají lidé bez domova především v zimních měsících, protože je tam větrák produkující teplo z fakulty. Pro lidi bez domova se však jedná o dobrý spot i mimo zimu, protože jsou sice zastrčení a nikomu nepřekáží, ale jsou stále viditelní a studenti a studentky jim občas přinášejí jídlo. To se nelíbí fízlům a papalášům z vedení kampusu a města, kteří tak rádi šikanují bezbranné, takže na oblíbené ne-místo nainstalovali plot se šrouby do betonu. Jedná se o ukázku fašizace veřejného prostoru: kdyby na stejném místě sedávali studenti, nikoho by ani nenapadlo to jakkoliv řešit. Zkrátka jedné skupině lidí byl odepřen veřejný prostor jen za to, že jsou chudí…

Proto jsme se rozhodli ukázat nesouhlas s těmito utlačovatelskými praktikami a veřejný prostor opět zpřístupnit. Stop fašizaci veřejného prostoru! Samozřejmě nechceme, aby lidé bez domova museli chodit do zapadlých nechtěných prostorů, my je vítáme kdekoliv, ovšem jedná se o pro ně strategické ne-místo. Do plotu jsme tak vyšmikali dveře. Veřejný prostor patří všem! Pokud nějakým skupinám ne, jsou to fízlové a náckové!


Verze pro tisk 13.6.2023 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)