Anarchistická federace

Za Prahu feministickou!

Pozvánka na pražskou demonstraci proti klerofašistickému „Pochodu pro život“ a na demonstraci proti energetické chudobě

pozvánka

V sobotu 15. dubna se od 14.00 sejdeme v Praze na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem, abychom se se vší razancí postavili za právo nakládat s vlastním tělem, za legální a bezpečné interrupce, za rovnoprávnost LGBTQ+ osob a možnost každého žít svobodně.

Každý rok se do Prahy vrací křesťanistický cirkus, který si říká „Hnutí pro život“, aby pod rouškou řečí o životě a ochraně rodin prosazoval omezení reprodukčních práv. Ano, celá chobotnice fundamentalismu od „Hnutí pro život“ přes církevní kruhy po úplné klerofašisty navzdory líbivým heslům doslova CHCE omezit možnost lidí rozhodovat o svých tělech. Předseda „Hnutí pro život“ Radim Ucháč se před pár lety ohledně cílů těchto sil vyslovil poměrně otevřeně: „Zákaz potratů je jen deset procent toho, co chceme.“

Naznačoval tak, že nevyřčeným cílem pochybných aktivit jeho a jemu podobných není „nesoudit, pomáhat“, ale naopak vytvořit utlačující režim, o jaký se snaží sousední Polsko a jehož náznaky vidíme i na Slovensku. Jeho oběťmi by se nestaly „jen“ ženy v těžké životní situaci, ale i LGBTQ+ lidé a kdokoli, kdo chce žít svobodně, po svém a nespoután předpotopními dogmaty.

Nejsme včerejší. Přese všechno pokrytecké PR si dobře pamatujeme, jak přední činitelé „Hnutí pro život“ spolupořádali demonstrace proti Prague Pride nebo se promenádovali s ultrapravičáky, kteří dnes chodí na proputinovské demonstrace a snaží se strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea.

V Polsku několik našich sester zemřelo kvůli odepření přístupu k interrupci, další byla odsouzena za snahu pomoci druhým. Ve Spojených státech bigoti prolomili precedent Roe vs. Wade a uvrhli miliony lidí do bezprostředního ohrožení náboženským tmářstvím.

Nemíníme jen tak přihlížet a nehodláme být další na řadě.
Nebudeme tančit, jak Duka nebo protiženské hnutí píská.
Praha je feministická!

(Akci spolupořádají: Anarchistická federace, Plusko+ a Kolektiv 115.
Více na https://www.facebook.com/events/245903867793747)

Něco na rozehřátí: Demonstrace proti energetické chudobě

Iniciativa Limity jsme my zve ve stejný den od 12.00 před pražské Hlavní nádraží, kde začne demonstrace nazvaná „Už nikdy tak drahou zimu: za čistou energii a bydlení pro všechny!“.

V pozvánce na akci stojí: „Teplo domova je základní životní potřeba. Rostoucí náklady na energie a bydlení ohrožují dostupnost vytápění či elektřiny pro stále větší část z nás. Už nikdy nechceme tak drahou zimu… Nechceme platit absurdní ceny za energie a sledovat, jak se lidé propadají do chudoby, zatímco obchodníci s fosilními palivy mají miliardové zisky z krize, kterou způsobila ruská invaze na Ukrajinu a naše závislost na fosilních palivech. Chceme snižovat spotřebu energie, zateplovat a mít přístup k čisté energii z obnovitelných zdrojů. V energetické chudobě bylo v České republice už před současnou krizí 910 000 lidí a až milion lidí mělo problémy s bydlením. Každé desáté dítě u nás žije v energetické chudobě. Máme toho dost. Ve 21. století máme dostatek zdrojů na to, aby čistá energie i důstojné bydlení byly dostupné všem. Řešení známe a vyzýváme stát k jejich realizaci. V letošní těžké zimě jsme v rámci kampaně Energie lidem pomáhali ohroženým domácnostem snížit jejich spotřebu energie a ušetřit na drahých účtech. Nechceme ale vzájemnou pomocí jen lepit díry v systému. Chceme, aby čistá energie a důstojné bydlení byly dostupné všem.“

(Více na https://www.facebook.com/events/1196991794269019)


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)