Anarchistická federace

Místo karafiátu konec patriarchátu

Stručný report o připomínce MDŽ v Olomouci

Olomouc

Osmého března – na svátek Mezinárodního dne žen – se konal vedle Prahy a Plzně protest proti patriarchátu i v Olomouci. Po menších průtazích, přinášíme report i z tohoto regionu.

Feministický kolektiv působící v Olomouci (eFko; www.facebook.com/kolektivefko) uspořádal solidární protest na podporu pracujících v pečujících profesích. Jednalo se o vůbec první akci tohoto kolektivu. Nejenom, že bylo vysláno poselství symbolické rezistence proti patriarchátu, pro mnohé se jednalo o první kontakt s aktivismem. Doufáme, že všechny zúčastněné to motivovalo k další politické činnosti a že přetrvá nastíněný narativ radikálního feminismu a princip egalitářské sebeorganizace.

Odhadem přišlo 80 lidí, včetně olomoucké buňky AF. Skandovala se protikapitalistická a protipatriarchální hesla, vlála černo-rudá anarchistická vlajka.

Téma péče je důležité i pro anarchistky a anarchisty. Skutečnost, že pečující zaměstnání nabývají prekérních podob, není náhodná, jedná se o inherentní součást patriarchátu a kapitalismu – viz část proslovu, který na olomoucké akci ten den zazněl:

„Pro nás jakožto feministky a feministy je však podceňování a vykořisťování péče naprosto nepřípustné. Péče, často nezištná starost o druhé a vzájemná pomoc tvoří vlastnosti, bez kterých bychom se jakožto společnost jen stěží dostali do současného bodu dějin… Uznání péče je klíčové pro udržitelný a solidární svět. Představuje totiž odklon od individualistického a na zisk zaměřeného přístupu k blízkým vztahům a uvědomění si vzájemné závislosti a zranitelnosti. K jejímu uznání je však potřeba podniknout konkrétní kroky. V první řadě jde o redistribuci materiálních zdrojů a zajištění dostačujících finančních a emocionálních podmínek pro pečující osoby. Dále však musí následovat nezbytná změna hodnotových postojů společnosti. Mimo zrušení genderové dělby práce a dalších činností je třeba prosadit péči primárně jako celospolečenský závazek – každý člen společnosti by se měl v souladu se svými možnostmi na péči podílet a společnost by mu naopak měla zajistit podmínky pro pečování. Pečující demokratické společenství a solidární ekonomický systém představují jednu z mála nadějí na dobrou a udržitelnou společnou budoucnost pro všechny!“

Co se týče průběhu akce, je zajímavé, že fízlové tentokrát nikoho neobtěžovali (vůbec se neukázali). Mohli/y jsme se tak všichni cítit bezpečně a v pohodě. Po demonstraci následovalo pivo a sdílení pocitů. V pozdějších hodinách se mimo jiné řešila otázka sociální revoluce.

Péče nesmí sloužit kapitálu!


Verze pro tisk 1.4.2023 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)