Anarchistická federace

Nikdo není ilegální

Pozvánka na přednáškové turné kolektivu No Borders o situaci na polsko-běloruských hranicích

NoBorders tour

Ve spolupráci s dalšími kolektivy zveme na sérii diskusních večerů, které jsou součástí přednáškového turné věnovaného současné situaci na polsko-běloruské hranici. Od 23. února do 4. března navštíví naši přátelé z No Borders Teamu (NBT) desítku měst, aby promluvili tom, jak nehumánní dokáže být údajně civilizovaná Evropa.

No Borders Team je anarchistická grassroot skupina sdružující jednotlivce z různých kolektivů z celého Polska a Evropy, kteří se staví proti postupu úřadů na hranicích, jejichž agrese je namířena vůči lidem, kteří hledají útočiště v Evropské unii.

NBT jako skupina věří, že svoboda pohybu a rozhodování o místě pobytu je základním lidským právem. Proto nesouhlasí s politikou úřadů spočívající v kategorizaci lidí. Žádný člověk není nelegální a solidarita a vzájemná pomoc jsou odpovědí na systém založený na xenofobii a pohrdání lidmi z odlišných etnických skupin.

V poslední době se NBT věnuje zejména situaci na polsko-běloruské hranici, kde byla zbudována bariéra z žiletkového drátu a kde ze strany represivních složek dochází k naprosto nelidskému zacházení s uprchlíky, kteří se ji snaží překonat. Fundamentalistická konzervativní vláda v Polsku se na jednu stranu zákazem potratů zaštiťuje ve svém misogynním tažení životy nenarozených jedinců, ale živé lidi nechá s klidem a opovržením umírat na hlad, umrznutí a způsobená zranění. Například v neděli 12. února bylo na hranicích Polska s Běloruskem nalezeno tělo mrtvé 28leté ženy původem z Etiopie, která zemřela poté, co jí polští pohraničníci neposkytli první pomoc.

Během turné „Nikdo není ilegální“ se budou konat besedy v následujících termínech a městech:

Čtvrtek 23. 2. – Hradec Králové
Bajkazyl (Československé armády 216/41)
od 18.30

Pátek 24. 2. – Liberec
Pivní bar Azyl (Široká 302)
od 18.00

Sobota 25. 2. – Praha
Cross Club (Plynární 23)
od 17.00
Akce se odehrává v rámci benefičního festivalu Riot Over River Winter

Neděle 26. 2. – Děčín
Čajovna Ve vlnách (Hudečkova 1)
od 18.30

Pondělí 27. 2. – Plzeň
Kulturka ZČU (Sedláčkova 19)
od 18.00

Úterý 28. 2. – Brno
Základna Tři Ocásci (Tř. kpt. Jaroše 18)
od 18.30

Středa 1. 3. – Bratislava
Fuga (Námestie SNP 24)
od 18.30

Čtvrtek 2. 3. – Trnava️
Kubik (Štefánikova 4)
od 17.30

Pátek 3. 3. – Olomouc
SF Mini (Brněnská 110/49)
od 18.00

Sobota 4. 3. – Orlová
Futra (Masarykova třída 1000)
od 20.00

Každá z besed začne promítáním krátkého filmu o polsko-běloruském a také polsko-ukrajinském pohraničí, na kterém NBT spolupracuje s místními a dalšími aktivistkami a aktivisty. Ukazuje rozdíly mezi oběma stranami východní hranice Evropské unie: jedna je otevřená a vítá lidi, kteří bojují proti ruské invazi, a ta druhá ve stejnou dobu – jenom o 300 km dále – zabíjí lidi, kteří utíkají před další válkou.

Po promítání bude následovat prezentace vedená kamarády a kamarádkami z NBT, kde bude také prostor na diskusi, otázky nebo sdílení různých pohledů na to, jak právě nyní pomoci lidem v pohybu.

Kdo se nemůžete turné zúčastnit, ale chcete No Borders Team podpořit třeba finančně, můžete tak učinit prostřednictvím Firefondu příspěvkem na pomoc pro osoby ve střežených centrech pro cizince.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)