Anarchistická federace

Nikdo není ilegální

Pozvánka na přednáškové turné kolektivu No Borders o situaci na polsko-běloruských hranicích

NoBorders tour

Ve spolupráci s dalšími kolektivy zveme na sérii diskusních večerů, které jsou součástí přednáškového turné věnovaného současné situaci na polsko-běloruské hranici. Od 23. února do 4. března navštíví naši přátelé z No Borders Teamu (NBT) desítku měst, aby promluvili tom, jak nehumánní dokáže být údajně civilizovaná Evropa.

No Borders Team je anarchistická grassroot skupina sdružující jednotlivce z různých kolektivů z celého Polska a Evropy, kteří se staví proti postupu úřadů na hranicích, jejichž agrese je namířena vůči lidem, kteří hledají útočiště v Evropské unii.

NBT jako skupina věří, že svoboda pohybu a rozhodování o místě pobytu je základním lidským právem. Proto nesouhlasí s politikou úřadů spočívající v kategorizaci lidí. Žádný člověk není nelegální a solidarita a vzájemná pomoc jsou odpovědí na systém založený na xenofobii a pohrdání lidmi z odlišných etnických skupin.

V poslední době se NBT věnuje zejména situaci na polsko-běloruské hranici, kde byla zbudována bariéra z žiletkového drátu a kde ze strany represivních složek dochází k naprosto nelidskému zacházení s uprchlíky, kteří se ji snaží překonat. Fundamentalistická konzervativní vláda v Polsku se na jednu stranu zákazem potratů zaštiťuje ve svém misogynním tažení životy nenarozených jedinců, ale živé lidi nechá s klidem a opovržením umírat na hlad, umrznutí a způsobená zranění. Například v neděli 12. února bylo na hranicích Polska s Běloruskem nalezeno tělo mrtvé 28leté ženy původem z Etiopie, která zemřela poté, co jí polští pohraničníci neposkytli první pomoc.

Během turné „Nikdo není ilegální“ se budou konat besedy v následujících termínech a městech:

Čtvrtek 23. 2. – Hradec Králové
Bajkazyl (Československé armády 216/41)
od 18.30

Pátek 24. 2. – Liberec
Pivní bar Azyl (Široká 302)
od 18.00

Sobota 25. 2. – Praha
Cross Club (Plynární 23)
od 17.00
Akce se odehrává v rámci benefičního festivalu Riot Over River Winter

Neděle 26. 2. – Děčín
Čajovna Ve vlnách (Hudečkova 1)
od 18.30

Pondělí 27. 2. – Plzeň
Kulturka ZČU (Sedláčkova 19)
od 18.00

Úterý 28. 2. – Brno
Základna Tři Ocásci (Tř. kpt. Jaroše 18)
od 18.30

Středa 1. 3. – Bratislava
Fuga (Námestie SNP 24)
od 18.30

Čtvrtek 2. 3. – Trnava️
Kubik (Štefánikova 4)
od 17.30

Pátek 3. 3. – Olomouc
SF Mini (Brněnská 110/49)
od 18.00

Sobota 4. 3. – Orlová
Futra (Masarykova třída 1000)
od 20.00

Každá z besed začne promítáním krátkého filmu o polsko-běloruském a také polsko-ukrajinském pohraničí, na kterém NBT spolupracuje s místními a dalšími aktivistkami a aktivisty. Ukazuje rozdíly mezi oběma stranami východní hranice Evropské unie: jedna je otevřená a vítá lidi, kteří bojují proti ruské invazi, a ta druhá ve stejnou dobu – jenom o 300 km dále – zabíjí lidi, kteří utíkají před další válkou.

Po promítání bude následovat prezentace vedená kamarády a kamarádkami z NBT, kde bude také prostor na diskusi, otázky nebo sdílení různých pohledů na to, jak právě nyní pomoci lidem v pohybu.

Kdo se nemůžete turné zúčastnit, ale chcete No Borders Team podpořit třeba finančně, můžete tak učinit prostřednictvím Firefondu příspěvkem na pomoc pro osoby ve střežených centrech pro cizince.


Píšou jinde

Odkazy