Anarchistická federace

Vio.Me opět v ohrožení

Stát a kapitál v Řecku činí další kroky k likvidaci obsazené samosprávné továrny.

Soluň

V sobotu 11. února se za silné policejní asistence konala v řecké Soluni tisícihlavá demonstrace solidarity s okupovanou samosprávnou továrnou Vio.Me. Na konci akce se demonstranti připojili k umělcům v okupovaném Státním divadle severního Řecka.

Důvodem protestu se stala skutečnost, že byly nedávno v elektronické aukci zahraničnímu investičnímu fondu v tichosti prodány budovy a pozemky, na nichž továrna stojí. Její další provoz je tudíž opět ohrožen.

VIOME funguje od roku 2013 jako samosprávná továrna řízená samotnými pracujícími, které předchozí majitelé ponechali bez výplat. Továrna se zaměřuje na výrobu mýdla a dalších hygienických prostředků.

„My, dělníci Vio.Me, prohlašujeme, že budeme v továrně vyrábět i nadále, i když se nás kapitál a stát pokusí vyhodit. Ale i kdyby se tak stalo, vrátíme se. Protože toto místo je náš život a protože vám to dlužíme. Vděčíme desítkám tisíc lidí, se kterými jsme v průběhu let pracovali. Za to, že jste přišli do továrny, že jste uctili naši práci tím, že jste si pořídili produkty naší práce. Za to, že jste s námi skandovali na demonstracích. Za to, že jste zpívali na koncertě v obsazené továrně. Za to, že jste s námi stáli bok po boku proti policii.

Jediná továrna v zemi, která funguje bez šéfů, jediná továrna, kde jsou všichni placeni stejně, jediná továrna osvobozená od kapitalistů a vrácená společnosti je v ohrožení. A jediný, kdo může pomoci, jste vy.

Za těch deset let jsme se utkali s bohy i démony. Napadli nás policisté, dodavatelé veřejných služeb nás odřízli od elektřiny a justice nám šlapala na paty. Ale odolali jsme a vydrželi. Nyní budeme postupovat stejně.

Ale ať je naše vůle jakkoli pevná, není to naše skutečná síla. Naší skutečnou silou jste vy, kteří čtete tato slova… Každá akce se počítá. Každá diskuse o Vio.Me, každý plakát, každý slogan na zdi, každý koncert solidarity, každý projev, každé malé i velké shromáždění po celém Řecku. Každý výstup v médiích. Každé prohlášení odborů a každý podpis. A vše se to jako potoky slije do jedné velké řeky lidí demonstrujících v ulicích.

Zákony kapitálu jsou mocné. Ale zákon rozhněvaných lidí je může zlomit.“

Webová stránka Vio.Me: https://viomecoop.com/


Zdroj:
https://www.aftoleksi.gr/2023/02/04/theloyn-na-skotosoyn-ti-viome-min-toys-afiseis-05-02-ergostasio/

Související odkazy:
Bez šéfů
Existence č. 4/2013


Verze pro tisk 15.2.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)