Anarchistická federace

Solidarita s Prosfygikou

Zpráva o solidární akci před řeckým velvyslanectvím v Praze

Praha

V neděli 27. listopadu byla u řecké ambasády v Praze vyjádřena podpora odporu autonomního sousedství Prosfygika v řeckých Athénách. Vyvěšené bannery na plotě ambasády hlásají „Ruce pryč od Prosfygiky“, ale také hesla jako „ACAB“ nebo „Stop police brutality“, které vyjadřují nesouhlas s tvrdými zásahy policejních složek proti místním obyvatelům.

Podle jejich prohlášení, které si v plném znění můžete přečíst ZDE, vpadly 22. listopadu do sousedství ozbrojené policejní složky, načež bylo 79 lidí zatčeno za použití hrubého násilí. Obyvatelky a obyvatelé byli ve svých domovech během zásahu fyzicky napadáni bez ohledu na pohlaví, zdravotní stav, věk nebo přítomnost vlastních dětí. Policejní brutalita nepolevila ani po zatčení. Před soudem, kde probíhalo líčení se zatčenými, byly uspořádány solidární protesty, na které policie neváhala znovu zaútočit. Řeckému státu jde o to, celé sousedství kriminalizovat a získat záminku k jeho vyklizení, aby prostor mohl poskytnout developerským záměrům.

Komunitní sociální projekt Prosfygika je osquatovaný komplex několika domů a funguje na principech horizontality, participace, důvěry, solidarity a společné perspektivy. Nabízí domov všem bez rozdílu. Všem, kteří jsou ochotni a ochotny tímto způsobem fungovat a sebeorganizovat se. Nyní tam žije okolo 400 lidí, velké množství z nich jsou uprchlice a uprchlíci, migranti a migrantky z různých částí světa. V současnosti, kdy Řecko funguje jako most do pevnosti Evropa, nabízí Prosfygika těmto lidem možnost důstojného života, v čemž (nejen) řecký stát selhává. Kromě bydlení je součástí sousedské infrastruktury například školka, pekárna a jazykové kurzy. Antiautoritářské shromáždění Sy.Ka.Pro se sídlem v Prosfygice se zapojuje do bojů za spravedlnost i mimo svou čtvrť. Je silně propojeno s kurdskou komunitou a Autonomní správou severní a východní Sýrie (Rojava), s níž sdílí vizi demokratického konfederalismu.

Sousedství Prosfygika má velice zajímavou historii. Jeho vznik se datuje k roku 1922, kdy bylo postaveno pro uprchlíky z Malé Asie v rámci velké výměny obyvatel po řecko-tureckých válkách (prosfygika dokonce v češtině znamená „uprchlíci“). Jedná se o výjimečnou městskou zástavbu v Bauhaus stylu, koncipovanou a navrženou pro komunitní bydlení pracující třídy. Domy mezi sebou nemají betonové bariéry – původně zde byly sdílené zahrady. Ve zdech některých domů můžete najít díry po kulkách. Ty patří do období, kdy během nacistické okupace v sousedství žili levicově (či přímo komunisticky) orientovaní obyvatelé podílející se na boji proti nacistům. Roku 1944 se v Řecku odehrála občanská válka, kterou následovala diktatura trvající do roku 1970. Během té doby bylo sousedství spíše nehostinným a neudržovaným místem s vysokou kriminalitou spojenou s prodejem drog. Mnoho bytů bylo neobydlených. Některé byly squatovány. V 90. letech přišlo město s plánem sousedství zbourat. Pokusilo se byty odkoupit, ale to 54 majitelů odmítlo. U příležitosti olympijských her roku 2004 se město snažilo vyplnit svůj gentrifikační program a znovu byty odkoupit, ale i tentokrát neúspěšně. Roku 2010 se squateři a squaterky rozhodli, že se chtějí organizovat a vytvořili politické shromáždění Sy.Ka.Pro. Společně zarazili tamní obchodování s drogami a začali žít komunitně proti kapitalismu. Vyhradili si za cíl osquatovat celé sousedství a vytvořit (výše zmíněné) struktury pro žití. Roku 2015 sem pozvali sdružení Kurdů a Kurdek z Rojavy, aby s nimi sdíleli bydlení a ideály. Sy.Ka.Pro není politicky jednoznačně vymezené, současný politický základ tvoří antiautoritářské hodnoty (jsou zde anarchisti, marx-leninisti, nihilisti, turečtí komunisti apod.). Nyní shromáždění spravuje 80 bytů. Současní obyvatelé se mimo jiné snaží, aby mezi domy byla opět zeleň místo aut. Za pomoci právníků a architektů se jim povedlo město přesvědčit, aby stavbu prohlásilo za národní památku.

Členky a členové komunity jsou nyní zase na svobodě, i když jsou proti nim vedena různá soudní líčení. Dle svého prohlášení se Prosfygika necítí jako oběť. Řecké autoritativní složky byly vystaveny neutuchajícímu odhodlání obyvatel bojovat za existenci celého sousedství, za důstojný život a proti útlaku. Represe nedokáže zlomit ducha odboje. Naopak, nyní se komunita cítí být posílena díky znatelné soudržnosti všech, kteří odvážně podporují ideály rovnoprávnosti… protože jestli chceme žít ve světě, který bude trvat déle než pár desítek let, tak musíme dovolit i jiným světům, aby existovaly. Prosfygika je nadějí – světem s funkční politickou samosprávou v centru kapitalistického státu.

Měli bychom dodat, že policejní útok na obyvatele Prosfygiky proběhl v době, kdy Turecko vyhlásilo ještě tvrdší ofenzivu proti severní a východní Sýrii a bombardovalo místní obyvatele chemickou municí. Erdoganův totalitní režim totiž označuje Kurdy za teroristy a využívá válku proti nim jako mediální záštitu svého ekonomického neúspěchu. Je na každém, zda v tom vidí spojitost, ale faktem je, že Řecko závisí na turecké spolupráci v handlování s uprchlíky a uprchlicemi. Řecko ve většině případů uprchlíkům nenabízí právoplatný azyl, a to ani těm politickým, a posílá je zpátky za své hranice – zpátky do Turecka, kde na ně většinou čeká vazba… v tom lepším případě.

We will either win or we will win!
Fuck police brutality!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)