Anarchistická federace

José Morato (1929–2022)

Nekrolog španělského anarchisty, který většinu života působil ve francouzském exilu.

José Morato

Tato pocta nedávno zesnulému společníkovi bude velmi stručná, ale jsem přesvědčen, že jemu by se zdála i tak příliš dlouhá, neboť byl pravým opakem těch, kteří se rádi předvádějí a vyvyšují. Svým způsobem života se zařadil spíš po boku těch, kteří si dávají záležet, aby byli nenápadně a přitom neustále přítomní a aktivní v celém tom nezadržitelném pochodu anarchistického hnutí.

José Morato se narodil 23. října 1929 ve vsi Cabra del Campo v provincii Tarragona jako jedno z dětí, které byly po fašistickém převratu generála Franca vyhnány ze své vesnice do Francie.

V devíti letech přešel spolu s matkou Pyreneje a skončil v centrálním útulku ve vesnici Leluc v departementu Var. Později se rodina opět spojila v Perpignanu a poté se přestěhovali do Dorgogne, kde José navštěvoval školu. V roce 1949 odjeli do Paříže, kde se stýkal s anarchistickou mládeží španělského exilu.

V rámci tohoto hnutí španělského anarchistického exilu se seznámil s Montserrat Turtosovou, která se stala jeho družkou a připojila se k němu v roce 1952, načež se na několik let přestěhovali do Perpignanu. Po návratu do Paříže v roce 1960 se nastěhovali do bytu na bulváru de la Villette, který se stal brzy místem setkávání členů Iberské federace anarchistické mládeže (Fédération Ibérique des Jeunesses Libertaires, FIJL), která se nejvýrazněji zapojila do protifrankistického odboje. Panovala zde hřejivá rodinná atmosféra, v níž se bez výhrad projevovala solidarita a oddanost manželů Morato-Turtosových.

Tato angažovanost vedla k tomu, že Montserrat podnikla v roce 1962 nebezpečnou cestu do Španělska, aby zde navázala kontakty s mladými aktivisty v Barceloně a Zaragoze. O něco později, 23. srpna 1963, byl pro změnu José zatčen v Perpignanu francouzskou policií během protestních akcí proti popravě mladých anarchistů Granada a Delgada ve Španělsku. Spolu s mnoha dalšími mladými španělskými anarchisty byl na základě obvinění ze zločinného spolčování převezen do věznice La Santé a propuštěn byl až v lednu 1964, zatímco FIJL byla několik měsíců předtím postavena mimo zákon.

Ani Josému, ani Montserrat, jejichž byt na bulváru de la Villette začal být znovu využíván jako místo setkávání a v roce 1965 zde bylo opět zahájeno vydávání časopisu Presencia, Tribuna Libertaria, to ale neubralo na vůli bojovat.

V roce 1966 manželé tento byt opustili a přestěhovali se do nízkonákladového bytového projektu v Prés Saint Gervais a s nimi se tam přesunulo i místo bratrského setkávání a schůzek. V novém bytě vznikl například v roce 1970 nakladatelský kolektiv La Hormiga, který vydal španělský překlad knihy Vernona Richardse Poučení ze španělské revoluce (Enseñanzas de la revolución española) či později knihu Antonia Telleze Sabaté – městská guerilla ve Španělsku (Sabaté. La guerrilla urbana en España).

Konec španělské diktatury samozřejmě neznamenal konec spolupráce francouzské a španělské policie, takže kvůli ochraně návštěvy španělského krále ve Francii v roce 1976 byli José a jeho soudruzi deportování do Belle-Île-en-Mer v Morbihanu.

Mezitím získali manželé v roce 1970 pozemek v Saint-Laurent-de-la-Salanque, který se během následujících čtyřiceti let stal místem, jímž procházeli a účastnili se přátelských setkání anarchistů v letních měsících, spojených se stanováním, spousty lidí.

José se také zapojil do činnosti anarchistického hnutí ve Francii, například v 80. letech se podílel na práci COJRA (Comité dʼorganisation des journées et des réflexions anti-autoritaires, Výbor pro organizaci antiautoritářských dnů a meditací).

Po odchodu do důchodu se usadil v Saint-Laurent-de-la-Salanque a byl to samozřejmě on, kdo jako obyvatel této obce podnikl nezbytné kroky k povolení každoročních oslav CNT-66.

José Morato nás po vytrvalé, skromné a solidární přítomnosti v anarchistickém hnutí bez jakýchkoli snah o prosazování opustil 23. října 2022 ve věku 93 let.

Tomás Ibáñez
11. prosince 2022


Zdroj:
http://www.paroleslibres.lautre.net/2022/12/12/jose-morato-1929-2022/


Verze pro tisk 18.12.2022 -čp-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)