Anarchistická federace

Pepe Cuevas (1951–2022)

Zpráva o smrti člena CNT, který byl v minulosti odsouzen v policií vyvolané „kauze Scala“.

Pepe Cuevas

Ve věku 71 let zemřel José Cuevas Casado, který se nesmazatelně vepsal do historie španělského anarchosyndikalistického svazu CNT v souvislosti s procesem, který je znám jako kauza Scala a na jehož konci byl spolu s dalšími odsouzen k dlouholetému pobytu ve vězení.

Pepe se narodil 20. ledna 1951 v Sanlúcar de Barrameda jako syn významného libertinského bojovníka. V roce 1970, kdy žil v Barceloně, se stal členem barcelonského svazu kovodělníků a Iberské anarchistické federace (FAI).

V neděli 15. ledna 1978 se během velké demonstrace CNT proti paktu z Moncloy účastnil spolu s dalšími kamarády akce, aniž by tušil, že ji zosnovala policie. Po ní byli mladí členové CNT obviněni ze spáchání teroristického činu v divadle Scala, kde vypukl požár, při němž zahynuli čtyři lidé a budova se zřítila. [Pakt z Moncloy byly ekonomické a politické dohody, které měly řešit inflaci a nezaměstnanost během španělského přechodu k demokracii na konci 70. let. Zúčastnily se jich hlavní odborové svazy jako UGT, CC.OO a CNT. První dva nakonec pakty ratifikovaly. CNT byla jediná, která je zcela odmítla, protože je považovala za nevýhodné pro pracující třídu.]

Demonstrace se tehdy zúčastnilo asi 15 000 lidí. Kolem čtvrt na dvě, poté, co protest skončil a demonstranti se rozešli, skupina mladých lidí na popud Joaquína Gambina hodila molotovovy koktejly na kamennou fasádu Scaly. Podle policie to byla příčina požáru, který zničil budovu, v níž zahynuli čtyři dělníci – Ramón Egea, Juan López, Diego Montoro a Bernabé Bravo –, z nichž tři byli paradoxně spojeni s CNT. Předpokládá se, že před demonstrací byly uvnitř klubu umístěny hořlavé nebo zápalné látky, protože je velmi nepravděpodobné, že by jednoduché molotovovy koktejly hozené na kamennou fasádu mohly vést k vyhoření celé budovy. Z informací hasičů navíc vyplynulo, že požár vznikl na jiném místě klubu a pravděpodobně pocházel z hořlavého materiálu vojenského původu.

Soudní proces v kauze Scala se konal v prosinci 1980. Několik dní před začátkem procesu zemřel klíčový svědek. Právníci obhajoby požadovali, aby se dostavil vypovídat první místopředseda vlády Rodolfo Martín Villa, ale nedostavil se. Stanovisko obhajoby bylo, že policie incident zinscenovala s využitím agentů provokatérů, aby snížila popularitu CNT mezi dělníky a zastavila její rozmach v Katalánsku. José Cuevas, Xavier Cañadas a Arturo Palma byli odsouzeni k 17 letům vězení jako pachatelé neúmyslné vraždy a za výrobu výbušnin. Luis Muñoz byl odsouzen ke 2 letům a 6 měsícům vězení za spoluúčast na zločinu a Rosa Lópezová k 5 měsícům vězení za zatajování.

Po několika letech byl objeven důvěrný dokument policie, který Joaquínu Gambínovi, kriminálníkovi v policejním žoldu, zadával úkol infiltrovat protestující. Byl to právě on, kdo infiltroval CNT, aby vyvolal incident. Tlak tisku na policii v kombinaci s Gambínovou nepřítomností u soudu vyvolal podezření ohledně role policie v incidentu a skutečných pachatelů trestného činu. Nakonec byl Gambín koncem roku 1981 po přestřelce s policií zatčen ve Valencii. Případ Scala se znovu otevřel. Druhý soudní proces v případu Scala v prosinci 1983 měl pouze jednoho obviněného, jímž byl Joaquín Gambín. Byl odsouzen k sedmi letům vězení za napomáhání při demonstraci se zbraněmi a za výrobu výbušnin. Od té doby CNT případ vždy prezentovala jako zákeřný manévr vlády, který měl zastavit růst anarchistických odborů v důsledku negativní publicity, jíž se odborům dostalo v letech předcházejících dosažení spravedlnosti. CNT se dodnes domnívá, že obvinění jejích členů bylo pastí, kterou úřady nastražily s cílem kriminalizovat anarchosyndikalistické hnutí a CNT v době, kdy se po Francově režimu zotavovalo a dostávalo do centra pozornosti.

Ačkoli vše bylo naplánováno a nařízeno shora, musel Pepe strávit několik let za mřížemi. Poté, co vyšel z vězení, odešel na venkov a stal se pastýřem. O několik let později v Katalánsku pracoval ve stavebnictví. Po získání mnoha zkušeností v oboru mu byla kolem roku 2005 nabídnuta obnova arabských lázní na Paseo de los Tristes v Granadě, známých jako El Bañuelo. Tehdy se rozhodl přestěhovat do tohoto andaluského města, zapustil v El Fargue kořeny a zapojil se do sociální mobilizace, která probíhala v této lokalitě. V roce 2011 se znovu připojil k CNT-AIT v Granadě a o několik let později se také podílel na činnosti sociální knihovny Libre Albedrío. V jedné z jejích místností s ním byl natočen rozhovor pro dokumentární film o kauze Scala, který doplňuje to, co již bylo publikováno Xavierem Cañadasem v jediné z knih na toto téma. Dokument můžete zhlédnout na youtube [https://www.youtube.com/watch?v=nmOoayOiU3g].

Nehoda v Sacromonte ho donutila odejít do domova důchodců, kde ho navštěvovalo několik jeho kamarádů, a tak neztrácel kontakt s organizací ani hnutím.

Zemřel 20. listopadu 2022 a následující den byly jeho ostatky zpopelněny v Arcos de la Frontera. V neděli 27. listopadu uspořádala na jeho počest skupina CNT-AIT Granada vzpomínkovou akci, které se účastnili vedle jeho anarchistických kolegů také jeho příbuzní a další přátelé. Byl promítán zmíněný dokumentární snímek a video s fotografiemi z jeho života. Na sídle CNT-AIT Granada pak byla odhalena pamětní deska k jeho poctě. Nechybělo ani jídlo a pití a mnoho vzpomínek na Pepeho.



Zdroje:
https://www.lavozdelsur.es/actualidad/sociedad/fallece-pepe-cuevas-historico-miembro-cnt-fue-encarcelado-por-caso-scala_286315_102.html
https://www.cnt-ait.org/ha-fallecido-el-companero-pepe-cuevas-casado/
https://www.facebook.com/CntAitGranada/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Moncloa_Pacts
https://en.wikipedia.org/wiki/Scala_case


Verze pro tisk 4.12.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy