Anarchistická federace

Srí Lanka: Řídit stát jako firmu nedopadá dobře

Ohlédnutí za nedávným revolučním vzedmutím na Srí Lance

Srí Lanka

Nezávislá média se žel událostem věnovala pouze okrajově, musel jsme tedy čerpat výhradně z korporátních zdrojů a všímat si souvislostí, které oficiální tisk zamlčel.

K čemu vlastně došlo?

V červnu 2022 se začala scházet malá skupinka sociálních aktivistů a aktivistek, aby zburcovala lid proti nenáviděnému prezidentovi Radžapaksovi. Skupina vsadila na masivní agitační kampaň a snažila se najít spojence mezi studenty, pracujícími, odbory i politickými stranami, přesto se hnutí nenechalo zneužít pro kampaň některého z politiků. Mezi hlavními spouštěči nespokojenosti byla obrovská korupce vedoucí k rozkradení veřejných financí, oligarchický styl vládnutí, skokový růst cen a nedostupnost základních potravin a léků. Poslední kapkou pak byla pandemie koronaviru a snaha vlády přejít na organická hnojiva. Tento krok však nebyl motivován snahou o uhlíkovou neutralitu, ale o ušetření nákladů. Dovoz hnojiv z ciziny byl totiž příliš drahý.

Na začátku července vyšli obyvatelé Srí Lanky do ulic s požadavkem odstoupení vlády. Statisíce lidí se střetly s policií, která tváří v tvář davu neměla šanci. Demonstranti se zmocnili vodních děl a s jejich pomocí se probojovali do prezidentského paláce. Prezident na poslední chvíli uprchl ze země. Koupel v prezidentském bazénu pak byla symbolickým potvrzením obrovských třídních rozdílů, kdy někteří demonstranti viděli bazén poprvé v životě. Demonstranti ovšem nezačali palác rabovat – naopak, zpřístupnili jej lidem. Zahájili okupaci a prezidentovy nakřečkované zásoby využili k velkolepému pikniku. Ten měl trvat do doby, než vláda splní všechny požadavky demonstrantů.

Moc v tu chvíli přešla do rukou premiéra, který ihned vyhlásil zákaz nočního vycházení. Lidé na to reagovali bez většího váhání – po prezidentském paláci obsadili i ten premiérský. Vláda reagovala schválením bleskového zákona posilujícího pravomoci represivních složek. Na to ovšem reagovalo mezinárodní společenství. Na nátlak OSN byl třeba na kauci propuštěn odborový předák, který měl v rámci organizace protestů klíčovou roli. Represe však pokračují. Jeden z obyvatel například popisoval situaci, kdy mu vyhrožovala policie za to, že poskytl jednomu z demonstrantů lahev vody.

Perspektivy a ponaučení

Události na Srí Lance ukazují, že třída neprivilegovaných může velmi rychle zvrátit sociální podmínky. Je jen třeba udeřit ve správný čas na správném místě. V situaci, kdy prudce vzrostou ceny pohonných hmot nebo energií, může přijít výbuch sociálního vzteku zcela nečekaně třeba i v České republice. Vzhledem k okrajovosti anarchistického hnutí v ČR a jeho slabému mobilizačnímu potenciálu by se tak patrně dělo mimo kolektivy, které se třídním bojem rády zaštiťují.

Srílančanům může dobytí prezidentského paláce dodat potřebné sebevědomí k tomu, aby odvážněji prosazovali své požadavky. Lid v zemi už ví, že není bezmocný, že šéfové a politici nejsou nedotknutelné božstvo, ale lidé z masa a kostí, kteří uprchnou, když vidí, že jim teče do bot.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)