Anarchistická federace

A3: O čem se v NATO mlčí?

Je nutné, aby Ukrajina odrazila rašistickou invazi – třeba i s pomocí NATO. Tato aliance ale není žádný svatoušek, jak dokazuje příklad Turecka. Stahujte, tiskněte a šiřte červencové číslo nástěnných novin A3!

A3

Už pět měsíců trvá válečná invaze Putinova Ruska na území Ukrajiny. Jen hlupáci by věřili něčemu z putinovské propagandy ohledně důvodů tohoto vražedného běsnění, a to i navzdory tomu, jak intenzivně působí jeho pátá kolona profesionálních dezinformátorů i užitečných idiotů v rámci jednotlivých evropských zemí. Jeho cílem jsou obyvatelé Ukrajiny bez rozdílu, zda jde o vojáky, nevojáky, ženy, důchodce nebo děti. Přes všechny bláboly o denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny jde Putinovi a jeho klice o jediné – dobýt Ukrajinu, obnovit impérium a sféry vlivu ze sovětských dob.

Putina a jeho invazní hordu bezesporu v prvních dnech překvapilo odhodlání obyvatel Ukrajiny bránit se přicházející okupaci. Překvapilo to i země působící v rámci NATO. Ukrajinskému prezidentovi nabídli možnost útěku. Ten se ale zachoval trochu jinak, než je u zbytku evropských oportunistů zvykem, a jeho první myšlenkou nebylo zachránit si vlastní krk. O něj ale nejde (rozhodující je odhodlaný odpor značné části obyvatelstva), nehezky to však dokresluje postoj Západu, který byl vlastně ochotný Ukrajinu obětovat.

Také to ukazuje na fakt, že nejde o žádný souboj imperiálních bloků. Takové myšlení vypovídá akorát o svých nositelích, kteří v zaujetí vlastní mocenské a kulturní nadřazenosti odpírají obyvatelům Ukrajiny schopnost vlastního úsudku, rozhodování a jednání. Putinovské Rusko napadlo sousední suverénní zemi, a o tom to je. A také o tom, že pokud by Rusko zvítězilo, nečekalo by přeživší nic hezkého – ani to málo svobod, co měli v rámci poněkud oligarchického kapitalismu, jenž sice vykořisťuje pracující jako každá jiná forma kapitalismu, ale ponechává alespoň nějaký prostor pro sociální sebeorganizaci a vedení bojů za práva pracujících. To by v případě okupace nebylo ani myslitelné.

My anarchisté a anarchistky vyjadřujeme solidaritu pracujícím a všem ostatním neprivilegovaným na Ukrajině, a proto jim přejeme vítězství nad invazí imperiální mocnosti. Stejně tak jim přejeme, aby jim toto vojenské vítězství posloužilo jako odrazový můstek k dalším vítězstvím, a to na poli sociálním. A že je kvůli čemu bojovat! Cítíme to i my v Česku na stále rostoucích nákladech na živobytí v kontrastu s nárůstem zisků těch nejbohatších.

Kdyby země sdružené v NATO měly skutečnou vůli a ochotu, je představitelné, že by byl vražedný tlak Ruské federace již dávno zlomen. Jenže většina politické reprezentace je ve vleku velkého byznysu, který těží ze vztahů s Ruskem. Můžeme tedy vidět zjevnou i skrytou neochotu pomoci Ukrajině v účinném měřítku a liknavost s tím spojenou, která vede jedině k nárůstu počtu obětí a obcí srovnaných se zemí.

Naneštěstí země NATO jsou pro Ukrajinu jedinou nadějí ubránit se putinovskému barbarství a imperiálním choutkám. A NATO opravdu nejsou žádné Rychlé šípy, spolek správných hochů. Pokud to chceme předvést na nějakém příkladu, pak stačí ukázat prstem na glóbu tam, kde leží Turecko. Jestliže je Putin odporný svými fašizujícími manýry a plánovanou genocidou sousedního národa, jak by na tom pak byl turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan? Ano, dost podobně. I Turecko je taková protofašistická diktatura, kde je likvidována politická opozice, kde jsou takřka zakázané protesty, vyhazováni učitelé z univerzit, prosazována ultrakonzervativní ideologie a soudy zbavené nezávislosti. A i erdoğanovské Turecko má svůj genocidní plán jak naložit s menším, i když stále velkým národem – s Kurdy a Kurdkami. A tento plán realizuje uvnitř svých hranic i mimo ně. Tuto svou fašistickou politiku Turecko přineslo i na jednání NATO o rozšíření o Švédsko a Finsko, kde těmto státům kladlo podmínky – umožnit pronásledovat kurdskou opozici i na jejich území. Dá se očekávat, že posíleno získanými ústupky, provede Turecko další útoky na obyvatele severní Sýrie, aby je vyhnalo z jejich domovů a rozšířilo pásmo pod svou vojenskou kontrolou.

Jelikož se v NATO tak často skloňuje boj proti terorismu, Turecko se také přidalo. Ale tak, že z černé udělalo bílou. Kurdské bojovníky a bojovnice proti Islámskému státu (ISIS) označuje za teroristy a naopak ISIS dlouhodobě poskytuje ochranu i materiální pomoc. Není tedy divu, že když byl 12. července zabit Maher al-Agal, vůdce ISIS v Sýrii, bylo to na území okupovaném právě Tureckem.

Ano, je třeba porazit invazi na Ukrajině. A ano, bez pomoci zemí NATO to zřejmě nebude možné. Mějme ale na paměti, co je tato vojenská aliance zač a jaká je její minulost, zejména co se týče vlastních imperiálních výpadů. Mějme se na pozoru před pokrytectvím, které NATO ztělesňuje. Solidarita s obyvateli Ukrajiny pro nás musí být stejně důležitá jako solidarita s obyvateli kurdských oblastí.


A3 (červenec 2022) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Verze pro tisk 27.7.2022 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy