Anarchistická federace

Párty hodná oligarchy

Report z „oslavy“ narozenin českého fosilního miliardáře Křetínského, kterou mu uspořádala iniciativa Limity jsme my

Praha

Klimatická iniciativa Limity jsme my svolala na sobotu 9. července do nejdražší pražské ulice, Pařížské, oslavu narozenin vlastníka jedné zdejší nemovitosti – oligarchy Daniela Křetínského. Pojatá byla zároveň coby benefice na pořádající organizaci a letošní klimatický kemp, který se chystá na říjen. Křetínský se dožívá 47 let, během nichž poctivou prací, jak to vypráví známá pohádka o kapitalismu, k miliardám přišel, stejně jako by k nim mohl přijít kdokoliv jiný, kdyby nebyl líný a uměl si utáhnout opasek.

Proč zrovna Křetínský? Jeho Energetický a průmyslový holding patří mezi největší klimatické záporáky současnosti. Špinavé prsty Daniela Křetínského sahají daleko za hranice Česka: energetické společnosti patřící do koncernu EPH ničí planetu z Itálie, Británie, Irska, Maďarska, Francie, Polska, Švýcarska a Slovenska. EPH se zavázala skončit do roku 2030 s uhlím: to ale znamená jenom jeho nahrazení srovnatelně špinavým fosilním plynem. Výjimku i z tohoto falešného závazku představuje Německo, kde Daniel Křetínský skrz pobočku LEAG ještě loni vesele nakupoval hnědouhelné elektrárny a boural vesnice. Křetínský je také největším samostatným přepravcem ruského plynu, který živí Putinovu invazi na Ukrajinu. Zatímco EPH ničí planetu, skupina EP Realities se podílí na měnící se tváři města: prostřednictvím kontroverzních projektů výstavby luxusních hotelů, kancelářských budov a nedostupných bytů se stará o to, aby se z Prahy stalo místo, kde si většina lidí nemůže dovolit žít.

Akce začala v jednu odpoledne a ani několik členů pražské skupiny Anarchistické federace neodolalo, aby se alespoň na první hodiny této slávy nepřišlo podívat. Vždyť šlo o párty hodnou oligarchy, kde nechyběl bazén ani luxusní jachta – vše sice v měřítku, která dovolují možnosti pořadatelů, ale symbolika opulentnosti musela být zachována. Dorazily asi tři desítky gratulantů, aby oslavenci, který kdovíproč nebyl přítomen, popřály brzký konec fosilních paliv, spravedlivější společnost pro všechny a hlavně už žádné další miliardáře!

Na místě byl stánek benefičním merchem Limitů a s obrovskou spoustou dobrot, jak se na narozeninovou oslavu sluší a patří. Nechyběl ani narozeninový dort a jeho slavnostní krájení stejně jako lahev sektu rozlitá do zavařovaček, které jsou pro plebs tak příznačné. Každý mohl Křetínskému napsat nějaké přáníčko a nalepit mu ho na dveře. A tak kdyby nebyl Křetínský ignorant, mohl si přečíst přání jako „Už žádné miliardáře“, „Konec kapitalismu“, „Ať si konečně najdeš práci“, „Ať se ti spí přesně tak, jak si zasloužíš“, „Mnoho poníků a spoustu obchodních neúspěchů“, „Potopení tvé jachty“ a mnoho dalších upřímně míněných vzkazů. A kdyby snad na to viděl, byly tu i transparenty s mnohem většími písmeny, jako „Hodně štěstí, zdraví jen těm, co tu daní“, „Eat the rich, save the climate“, „Stop plynu“ či „Konec EPH“.

A samozřejmě nechyběl ani bohatý program plný veselí a radosti, a to i navzdory dočasnému přívalu deště, kterému se nepodařilo zchladit ani atmosféru, ani vášeň pro ochranu klimatu. Účastníci akce mohli zodpovídat kvízové otázky, sledovat promítání z klimakempů, nažehlit si uhlobarona, vyrobit narozeninovou čepičku, poslouchat hudbu a tančit, tančit a tančit až do soumraku.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)