Anarchistická federace

Ne tureckým okupačním záměrům

Krátký report z akce proti tureckému vojenskému zasahování do záležitostí severosyrské Rojavy

Praha

Kurdové a Kurdky žijící v České republice zorganizovali v pátek 10. června menší protest před Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Podpořit je přišlo také několik členů a členek Anarchistické federace, kteří se angažují ve Výboru na obranu revoluce v Rojavě.

Akce byla svolána na čtvrtou odpolední na pražské Loretánské náměstí a konala se u příležitosti návštěvy tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşogla. Ten hledá podporu pro další fázi špinavé války, kterou Turecko chystá proti severosyrské Rojavě. V plánu je agrese spojená s následnou okupací. Çavuşoğlu, který žádá evropské země, aby zakázaly akce Kurdů, se v Praze setkal s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským.

Protestu se neúčastnilo mnoho lidí, a tak více než oni zaujaly vlajky rojavských milic YPG a YPJ či transparenty „Stop Turkish terrorism in Rojava“, „Solidarity with Rojava. Against all fascist aggressions“ či „Dovolená? Určitě ne v Turecku“. Nešlo o zrovna akční shromáždění. Promluvil Rashid Khalil, který poděkoval za účast a zmínil zločiny prováděné v režii turecké vlády. Akci navštívili také prokurdští aktivisté Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, kteří mají bohatou zkušenost s tureckým vězeňským systémem, do jehož „péče“ se dostali kvůli své podpoře rojavské samosprávy a tudíž i svému odporu vůči fašistické agresi tureckého státu.

Příjezdu tureckého potentáta na ministerstvo, kde vlála turecká vlajka, jsme se nedočkali. Přesto je nám jasné, že se o naší přítomnosti musel od svých poskoků dozvědět.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy