Anarchistická federace

Pomozme vězněným anarchistům!

Velká výzva od běloruských anarchistů a anarchistek na pomoc jejich stíhaným kamarádům.

stíhaní

Od protestů v Bělorusku v roce 2020 uplynuly téměř dva roky. Anarchistické hnutí, stejně jako ostatní aktivisté a žurnalisté, čelili největším represím v historii. Mnoho aktivistů muselo opustit zemi, jiní skončili za mřížemi. Anarchistický černý kříž v Běloruskv pokračuje ve své činnosti a potřebuje podporu více než kdy jindy. V současné době je v zemi uvězněno asi 30 anarchistů a antifašistů a jejich počet stále roste.

Jsme uprostřed velkého soudního procesu s deseti obžalovanými, který pravděpodobně potrvá celé léto. Více o případu se dočtete ZDE. Jen tato kauza stojí každý týden 3000 eur (cca 75 tisíc Kč). Bez vaší pomoci nebudeme schopni poskytovat podporu v tomto procesu moc dlouho, což znamená, že aktivisté ztratí možnost získat právní pomoc. Další soudruzi potřebují návštěvy právníků, potravinové balíčky, odvolání – to vše vyžaduje více peněz, než jsme schopni shromáždit.

Jakékoli dary jsou více než vítány! Sdílejte prosím tuto výzvu se svými kamarády a kolektivy, pořádejte sbírky a šiřte informace o běloruských vězněných anarchistech a anrchistkách!

V době zveřejnění této výzvy se ve věznicích Lukašenkova režimu nachází více než 2000 vězňů povstání z roku 2020. Mezi nimi je nejméně 30 anarchistů a antifašistů, kteří jsou kvůli svému politickému aktivismu vystaveni politickým represím, mučení a věznění. Mnoho lidí bylo nuceno opustit Bělorusko, aby se vyhnuli vysokým trestům odnětí svobody a násilí ze strany režimu.

Dva roky po zahájení protestů politické procesy pokračují. Před měsícem byli čtyři anarchisté odsouzeni k trestům odnětí svobody v délce 4,5 až 5 let v „případu Pramen“ (anarchistický kolektiv z Běloruska, který tamní úřady uznaly za extremistickou formaci, webové stránky kolektivu jsou pramen.io). Před několika týdny začal soud v případu takzvané „mezinárodní zločinecké organizace anarchistů“, která je výplodem fantazie politické policie. Ve skutečnosti byl tento případ vykonstruován s jediným cílem – zničit anarchistické hnutí. Na lavici obžalovaných zasedá deset lidí a soudní proces probíhá za zavřenými dveřmi.

Na soud čeká několik dalších lidí, včetně Kristiny Čerenkové, Anny Pyšnikové a Olega Avdějenka.

V uplynulém roce vynaložila organizace ABC-Bělorusko desítky tisíc eur na právníky, vězeňské balíčky a pomoc rodinám vězňů. Veškerá tato podpora byla umožněna především díky mezinárodní solidaritě – veškeré dary jsme obdrželi od našich kamarádů a kamarádek.

Válka na Ukrajině ovlivnila výši podpory běloruským vězňům. Na mezinárodní scéně se stala prioritou podpora těch, kteří bojují proti Putinovu režimu. A my věříme, že je to správné. Odpor proti Putinovu a Lukašenkovu režimu však pokračuje, a to i v běloruských věznicích. Věříme, že vězni by neměli být opuštěni ani v těchto těžkých chvílích.

Naše finanční prostředky docházejí a my jsme nuceni opět zahájit crowdfundingovou kampaň – jen s vaší podporou budeme moci našim kamarádům nadále pomáhat.

Vaše peníze budou použity na následující účely:

* na zaplacení právníků (v současné době jen v případu „mezinárodní anarchistické zločinecké organizace“ utratíme za právníky asi 3000 eur týdně),

* na balíčky pro vězně – strava ve věznicích je velmi špatná a bez potravinových balíčků zvenčí tam lidé hladoví.

Toto je minimum, které bude v případě úspěchu crowdfundingu pokryto. Pokud se však vybere více peněz, budeme moci pomoci rodinám uvězněných kamarádů a pokrýt další náklady na podporu vězňů za mřížemi

Dokud nebudou všichni svobodní!

Анархический Черный Крест Беларусь /  Anarchist Black Cross Belarus


Zdroj a možnost pro zaslání finanční podpory:
https://www.firefund.net/abcbelarus


Verze pro tisk 5.6.2022 ABC-Bělorusko

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)