Anarchistická federace

Obětem války

V pátek 6. května proběhl v Plzni „Benefiční koncert na podporu obětí války“.

Plzeň

Koncert byl naplánovaný již od března 2022, ale myšlenka uspořádat nějakou akci se pořadateli honila hlavou ještě dýl. Náš kamarád N., který cílil akci jako benefici na pomoc ukrajinským uprchlíkům, plánoval gig nejprve v Praze v Baladě. Po nějakých komplikacích se koncert přesunul do Plzně do Belfu.

Koncert začínal někdy okolo 21. hodiny a na pořadu bylo 4–5 kapel. Nebylo jasné, zda vystoupí „pořadatelovo kapela“ BEKLAGA, bubeník si zlomil prst na noze.

Donesli jsme na akci nějaké to jídlo pro kapely a na vstupu se potkáváme s přáteli. Pěkné cedule s informací o akci a anarchistickými motivy nakreslil I. Vstup 150+ na pět kapel mi přijde v pohodě. Cíl akce jasnej: pobavit příchozí, destrukce sluchovodů a něco vybrat pro Ukrajinu.

Na místě bylo i distro Anarchistické federace. Za náš kolektiv Pilsen DIY jsme poskytli bicí a zpěvy a nějaký ty pomazánky s chlebem. Mohlo se začít.

Inhalujeme a už to krosí PORAJMOS se svým neanderthal diy hcpunkem. Jabka, hrušky… nějaký proslov od E. a těch pár příchozích si tuhle podzemní garážovku docela užívá. Klub se zaplňuje velmi pomalu. Zvuk je pro dnešek skvělý. Je to nahlas a je to prima! K. se někde školí na zvučení a oproti naší poslední akci je to znát.

Po kámoších z berounska nastupují KRAOST z Milevska – poctivá porce trash-hardcorepunku a není co dodat, snad jen, že to bylo kurevsky vohulený a trashový výjezdy řezaly do uší jak tupá pila do kosti. Nicméně lidí je už víc a je to fajn.

Před půlnocí začíná BEKLAGA. Kupuju nějaký věci z distra AF a kecáme s kámošema venku. Kluky z Domažlic mám jako lidi rád a jejich epic crust je něco, co se už v Čechách moc nenosí. Mě to ba, ale tentokrát vynechávám a pomáhám u vstupu, nebo venku vyhuluju. Pár lidí zase dovalilo a atmosféra je docela příjemná a nikdo nikam nespěchá.

ASO NAGA – Krupka – sever – starý páky. Klasickej, nasranej hcpunk s ženskym vokálem. Poslední nahrávka tuším split s BUKOWSKI. Během setu se docela paří a do rozjezdu jdu i já. „Doba jedová“ je moje oblíbená! Bubeník hraje i v hybernátorech NOTHING TO ME a vůbec celej ten sever je mi nějak sympatickej.

Jako poslední někdy okolo 1.30 AM to odpalují MIKExWAZOVSKI, a to je zase úplně jiný pošušňání. Právě multižánrovost akce od hardcoru přes crust po total grindec náser tomu dala šťávu. Nicméně na poslední kapelu žel jančíme jen tři. Zbytek někde felí, chlastá, nebo už odešel domů.

V Plzni to je teď trochu na hovno – moc akcí „podzemních žánrů“ se schází v jeden víkend a kolektivy se nedomluví, respektive se spíš nebaví vůbec… Pak to vypadá jako dnes – v klubu na benefici pár lidí a po půlnoci se to začne trousit z jiný akce – a všichni mrkaj na to, že se tu něco děje. Ale opravdu – po půlnoci to v Belfu začalo ožívat a to je dobře.

Pěkná akce, na který se vybralo nakonec asi 4000 na pomoc Humanitárnímu koridoru přímo na Ukrajinu a na aktivity spojené s pomocí obětem války. Financují se tím výjezdy dodávek přímo do míst zasažených uprchlickou krizí na západě Ukrajiny – a za to díky! Díky patří i kapelám, který se vzdaly cesťáků, daly zadarmo trika do prodeje a pomohly tak uplatnit solidárnost přímo v praxi.


Verze pro tisk 17.5.2022 Asta

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy