Anarchistická federace

Na památku T-Rex

V sobotu 19. února byla ozbrojeným ultrapravičákem zavražděna aktivistka June Knightlyová, přezdívaná T-Rex.

T-Rex

June byla útočníkem zastřelena v americkém Portlandu (stát Oregon) během demonstrace proti policejnímu násilí. Příčinou její smrti byla střelná rána do hlavy.

Demonstrace požadovala spravedlnost pro Patricka Kimmonse, 27letého Afroameričana, který byl smrtelně postřelen policisty v Portlandu v roce 2018, a pro Amira Locka, 22letého Afroameričana původem z Minnesoty, jenž byl v posteli během domovní razie 2. února několika ranami zastřelen policisty z jednotky SWAT, přičemž ani nebyl cílem policejního vyšetřování. Demonstrace odsuzující neustávající policejní vraždy se po této mimosoudní exekuci konaly na více místech Spojených států.

Na severovýchodě Portlandu se lidé sešli v parku Normandale. Poblíž parku kolem osmé hodiny večerní konfrontoval skupinu zajišťující dopravu pro průchod pochodu v místě bydlící Benjamin Smith, ultrapravičák a fanoušek bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Nejprve na několik přítomných, většinou žen, křičel misogynní nadávky a ať vypadnou, načež vytáhl střelnou zbraň, zabil T-Rex a zranil několik dalších lidí. Útočník byl krátce nato postřelen jednou z osob, která na místo přispěchala, čímž bylo jeho řádění ukončeno. Tato osoba spolupracovala s vyšetřovateli a byla posléze propuštěna.

Třiačtyřicetiletý Benjamin Smith byl zatčen a v úterý 22. února obviněn z vraždy druhého stupně, čtyř pokusů o vraždu a vícenásobného napadení. Jeho spolubydlící vypověděl, že Smith „mluvil pořád o tom, že chce střílet komouše a antifu“.

Šedesátiletá June Knightlyová měla v Portlandu za sebou dlouholetou historii aktivismu, nejprve v hnutí LGBTQ a nedávno jako součást městské protestní kultury proti rasové nespravedlnosti. Během demonstrací zajišťovala pořadatelskou službu, starala se o bezpečnost zejména v souvislosti s řízením dopravy. Její přátelé a její manželka Katherine Knappová na ni vzpomínají jako na laskavou a velkorysou ženu, jejíž impozantní vzhled byl v rozporu s mírnou povahou. Měla talent na kompromisy a naslouchání druhým, i když s nimi nesouhlasila. Katherine o ní prohlásila: „Vždycky byla ohledně světa tak optimistická… To mě přivádělo k šílenství. Věřila, že se věci mohou zlepšit.“ Její kamarádka Maria říká: „Jediné, co chtěla, bylo, aby ostatní byli v bezpečí.“

Na místě vraždy záhy vzniklo pietní místo s množstvím nápisů, květin a svíček. Projevy solidarity přeživším přišly z celého světa. I my stojíme při T-Rexině manželce, synovi a přátelích.


Zdroje:
https://www.buzzfeednews.com/article/juliareinstein/portland-protest-shooter-radical-victim
https://www.portlandmercury.com/blogtown/2022/02/24/38686811/all-she-wanted-was-for-others-to-be-safe-remembering-the-woman-killed-in-portland-mass-shooting
https://en.wikipedia.org/wiki/Normandale_Park_shooting
https://en.wikipedia.org/wiki/Killing_of_Amir_Locke


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)