Anarchistická federace

Oury Jalloh – byla to vražda

17 let od brutální policejní vraždy Ouryho Jalloha v německém Dessau si žijí pachatelé dál své normální životy

Dessau

7. ledna 2005 uhořel v policejní cele v německém Dessau v Sasku-Anhaltsku Oury Jalloh, šestatřicetiletý žadatel o azyl z africké Sierry Leone. Byl sám v uzamčené cele, ruce i nohy měl připoutané policejními pouty k lůžku. Podle policajtů si měl údajně podnapilý Oury pod sebou matraci sám zapálit. Toho, že se spustil požární alarm, si údajně policajti nevšimli.

V květnu 2005 obvinil státní zástupce policejní důstojníky Andrease S. a Hanse Ulricha M. ze zabití z nedbalosti. Po dvou letech vyšetřování byl u soudu v Dessau-Roßlau zahájen soudní proces. Soud ale po několika měsících pro nedostatek důkazů oba zprostil obvinění. V lednu 2011 byl případ znovu otevřen. Na konci nového procesu byl šéf policejního oddělení Andreas S. shledán vinným ze zabití z nedbalosti. Finanční pokutu (ve výši necelých 11 tisíc eur), stejně jako výdaje na soudní proces za něj zaplatily policejní odbory.

Ouryho přátelé policejní verzi nikdy neuvěřili a spolu s antirasistickými aktivisty založili iniciativu „Na památku Oury Jalloha“, která vede už 16 let kampaň „Prolomit mlčení“ za důkladné prošetření okolností Ouryho smrti. Iniciativa vybrala peníze, aby mohla zaplatit zpracování nezávislého odborného posudku. Zpráva vypracovaná v roce 2013 na základě řady odborných experimentů ukázala, že Oury nemohl uhořet bez toho, aby ho někdo jiný polil hořlavinou (detaily ve videu ZDE). Pod tlakem kampaně vedené iniciativou se v průběhu let kousek po kousku odkrývaly detaily o Ouryho smrti, do té doby utajované německými úřady, a státní zástupce byl donucen případ znova otevřít. V roce 2017 nové dokumenty potvrdily zjištění, k nimž dospěla zpráva objednaná iniciativou. Odborníci na požární bezpečnost, lékařství a chemii dospěli k závěru, že Ouryho smrt pravděpodobně způsobil někdo jiný.

Další pitvu provedli roku 2019 experti z Goetheho univerzity ve Frankfurtu na žádost Ouryho rodiny. Zjistila, že Oury měl zlomené žebro a zlomeniny nosní přepážky a spodiny lebeční, což naznačuje, že mohl být před smrtí mučen. Původní (oficiální) pitva uváděla pouze nedávnou zlomeninu nosu. Oheň měl tedy podle všeho zakrýt známky mučení.

V Dessau v pátek 7. ledna, tak jako každý rok, demonstrovali skupiny a jednotlivci požadující objasnění Ouryho smrti, spravedlnost a odškodnění pozůstalých. Z vícero měst před místní nádraží dorazily stovky lidí (odhadem dva tisíce), kteří se později vydali na pochod městem s několika zastávkami, např. před sídlem státního zástupce v Dessau. Na transparentech byly připomenuty i další oběti policejního násilí. Po setmění byly na policejní stanici promítány nápisy o policejní vraždě.

Na různých místech v Německu docházelo k dalším vzpomínkovým akcím, k přejmenování ulic na Oury-Jalloh-Straße nebo ke sprejování šablon a graffiti. V Berlíně se zas objevily plakáty jasně sdělující, kdo zavraždil Ouryho.

Více na stránkách iniciativy:
https://initiativeouryjalloh.wordpress.com/
nebo na:
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Oury_Jalloh


Verze pro tisk 10.1.2022 K115, -bj-

Píšou jinde

Odkazy