Anarchistická federace

Sergio Castilla (1937–2021)

Zemřel anarchista spojený s hnutím ve španělském městě Lugo.

Sergio Castilla

V neděli 26. prosince zemřel ve věku 84 let dlouholetý anarchistický aktivista Sergio Castilla, jenž byl aktivní zejména ve městě Lugo na severovýchodě španělské Galicie a vždy bude neodmyslitelně spjat s historií tamního anarchistického hnutí. Zpopelněn byl v pondělí 27. prosince, nebylo naplánováno žádné rozloučení, alespoň prozatím.

Sergio v posledních letech svého života sledoval, jak se mu postupně zhoršuje zdravotní stav, jelikož trpěl některými vážnými nemocemi. Navzdory tomu se stále snažil udržovat svůj politický aktivismus.

V Lugu byl známou osobností. Po celý život byl aktivní a podporoval různé požadavky politického a sociálního charakteru. Angažoval se coby odborář v rámci anarchosyndikalistického svazu CNT zejména v 80. a 90. letech a byl stálicí všech politických a odborářských demonstrací ve městě. Nikdy se moc nestaral o to, že mu jeho aktivity přinášejí nejednu obtíž. Byl dokonce poslán do vězení, když ho roku 1977 odsoudili spolu s dalšími zástupci odborů z Luga, jako byl Santos Costas, za propagaci stávky ve stavebnictví a vylepování plakátů ve městě, které vyzývaly dělníky v tomto sektoru k podpoře stávky a požadovaly zlepšení pracovních podmínek. V roce 2017 se vrátil na místo svého věznění, a to u příležitosti přestavby staré věznice soudního obvodu Lugo na kulturní centrum (viz foto).

V roce 1986 se podílel na oficiální registraci anarchistické federace v Galícii společně Antoniem Fernándezem Veigou, Rogeliem Pérezem a J. A. Visem. Kromě odborového aktivismu organizoval v průběhu let různé kulturní akce, jako byly filmové projekce nebo prezentace knih, s cílem šířit anarchistické myšlenky v Lugu.


Zdroj:
https://www.elprogreso.es/articulo/lugo/muere-sergio-castilla-historico-activismo-anarquista-lugo/202112280833331548544.html


Verze pro tisk 7.1.2022 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy