Anarchistická federace

Za oběti gentrifikace

V Berlíně se konal smuteční průvod připomínající ztráty způsobené gentrifikací

Berlín

V neděli 5. prosince odpoledne se v ulicích berlínského Friedrichsheinu konal netradiční smuteční průvod. Několik set účastníků a účastnic si společně připomínalo lidi, prostory a sousedství, o které přišli v důsledku gentrifikace. Účastníci průvodu v čele s kapelou hrající smuteční písně připomínali prostřednictvím piketů a transparentů squaty, nekomerční podniky a samosprávná sociální centra vyklizená v posledních několika letech, ale také jména konkrétních lidí, kteří umrzli na ulici nebo zemřeli na zdravotní komplikace spojené s nuceným vystěhováním.

Názvů a jmen, na která vzpomínali, byla celá řada. Zmiňme alespoň infocentrum Friedel 54 (vyklizené v květnu 2017), levičácký bar Syndikat (vyklizený v srpnu 2020), mládežnické centrum Potse (vystěhované v září 2020 do náhradních prostor), anarcho-queer-feministický hausprojekt Liebig 34 (vyklizený v říjnu 2020), největší tábořiště lidí bez domova nalézající se mezi ulicemi Kynaststraße a Rummelsburger Bucht (vyklizené letos v únoru), samosprávnou hospodu Meuterei (vyklizenou v březnu letošního roku) nebo wagenplatz v sousedství squatu Köpi (vyklizený v letos říjnu).

„Každý den vidíme, jak nám byrokratické, kapitalistické a státní násilí bere to, co potřebujeme k životu. Hněv je velký – ale stejně tak i zármutek nad těmi, kteří už tu nejsou, a nad tím, co už tu není. Tyto ztráty jsou o to bolestivější, že většině z nich bylo možné předejít: prostřednictvím základního práva na bydlení, důstojného bydlení pro všechny, práva na sebeurčení, které je oproštěno od byrokratické nadvlády. Kdyby bydlení nebylo zbožím.“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)