Anarchistická federace

Soud zrušil verdikt v kauze čeljabinských anarchistů

Anastasie Safonová a Dmitrij Cibukovský byli propuštěni z vazby.

banner

Před nedávnem jsme informovali, že 10. září došlo k odsouzení dvou anarchistických aktivistů, manželů Anastasie Safonové a Dmitrije Cibukovského ke 2 a 2,5 roku vězení za to, že v noci ze 14. na 15. února 2018 vyvěsili poblíž ředitelství ruské tajné služby FSB v Čeljabinsku transparent „FSB je hlavní terorista“.

Ve středu 24. listopadu Krajský soud v Čeljabinsku zrušil verdikt Ústředního okresního soudu a poslal k novému projednání trestní řízení proti manželům, kteří byli odsouzení „za chuligánství spáchané z politické nenávisti“. Oba anarchisté byli propuštěni z vyšetřovací vazby. Rozhodnutí odvolací instance vyvolalo široký ohlas – v ruské soudní praxi je zrušení trestu v politických případech extrémně vzácné.

Cibukovský a Safonová se zúčastnili videokonferenčního hovoru z vyšetřovací vazby. Právník Andrej Lepechin pro noviny Novaja Gazeta řekl, že soud částečně zohlednil argumenty obhajoby, rozsudek jeho klientů zrušil a případ poslal k novému líčení k Ústřednímu okresnímu soudu v Čeljabinsku. „Soud zjevně dospěl k závěru, že obvinění proti Cibukovskému a Safonové byla původně vznesena za porušení předpisů. Údajný záměr mých klientů je nelogicky popsán, stejně jako argumenty a důkazy v případu nejsou podložené. Vyšetřovatel totiž musí u každého závěru vysvětlit, proč se tak rozhodl a jaké má důkazy.“

I když se oba vrátí z vyšetřovací vazby domů, budou jim zakázány určité aktivity: anarchisté nebudou moci v noci opouštět své domovy, komunikovat s lidmi, používat internet a účastnit se jakýchkoli akcí.

Cibukovský si navíc stěžoval, že byl po prvním zatčení mučen elektrickým proudem. Právník Andrej Lepechin v této věci zaslal podněty vojenskému vyšetřovacímu oddělení s žádostí o zahájení trestního řízení proti bezpečnostním silám, ale toto oddělení vydalo pět příkazů k zamítnutí. Mezi důvody bylo uvedeno, že FSB neměla ve výzbroji paralyzéry.



Zdroj:
https://novayagazeta.ru/articles/2021/11/24/prigovor-bez-obosnovanii

Související odkazy:
Rusko: 6 let vězení za transparent?
Rusko: Vězení za vyvěšení transparentu


Verze pro tisk 2.12.2021 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy