Anarchistická federace

Proti volbám v Olomouci

Reportáž z další akce Anarchistické federace v Olomouci, tentokrát v rámci před(ne)volební kampaně.

Olomouc

V posledních týdnech před volbami do Poslanecké sněmovny se tradičně zintenzivnila aktivita těch, kteří slibují, že nám zabezpečí lepší zítřky. Jdou na to různě, přes podporu svobodného podnikání – rozuměj obranu bohatých na úkor těch, co dřou za směšně nízké platy v jejich firmách – až po týpka, jenž ač je sám de facto cizinec (nikoli jediný na politickém kolbišti), nevybíravě útočí na uprchlíky, kteří se k nám stejně masově nehrnou a asi ví proč. A protože jsou lidé žel stále ochotní převzít cokoliv, co se vykřikuje za podpory největších a nejvlivnějších médií, zdá se, že některé strany se svými politiky mají vyhráno. Proto se mobilizovaly naše řady a vyšly do ulic – s odhodláním, argumenty, letáky, transparenty, ochotou diskutovat a hlavně ukázat, že existuje i jiná cesta – cesta samosprávy.

Součástí časově omezeného zájmu politiků o voliče je slibování a přesvědčování v centru Olomouce, kde se střídají různé stranické stánky a také rozmanitá nabídka kulturního programu a občerstvení. Například Pirátostan lákal na Horním náměstí volebními sliby i koncertováním a taková Okamurova SPD zahájila svou kampaň právě v Olomouci, a to již v srpnu, v podobě od počátku pochybného a široce kritizovaného konceptu prodeje levných, kvalitních a pro hrdé nacionalisty především českých potravin od domácích farmářů. Podle serveru Seznam zprávy se však ukázalo, že dodavatelé nejsou čeští farmáři, ale velké korporátní firmy. V centru města se v honbě za hlasy prostřídaly i ostatní kandidující strany.

Buňka Anarchistické federace v Olomouci a další místní anarchisté se přidali také, ale se zcela opačným cílem. Naše kampaň směřovala k výzvě k bojkotu voleb, protože jsme přesvědčeni, že časově neomezený zájem na fungování společnosti organizované zdola a plně zohledňující sociální spravedlnost by měl mít každý. Konkrétně ve dnech 29. a 30. září si rovněž v centru města mohli kolemjdoucí vzít rozdávaný anarchistický měsíčník A3 v letákovém formátu. Jeho zářijové číslo, které jsme nabízeli, vysvětluje důvody, proč se nezúčastnit těchto ani jiných voleb politických stran, či konkrétních politiků. Během těchto dvou dní bylo rozdáno celkem 150 kusů A3. Považujeme za vhodné zmínit, že někteří z oslovených projevovali překvapení, případně nelibost s poselstvím neúčastnit se voleb. Mnoho lidí však reagovalo se zájmem, či přímo souhlasem. O několik dní později, v neděli 3. října, aktivisté vyvěsili na dvou frekventovaných mostech hanácké metropole dva transparenty se stejným poselstvím „Bojkot voleb“ a odkazem na web Anarchistické federace. Očividně jsme nebyli sami, kdo v ulicích něco podnikal. Na vícero místech jsou k vidění barvou vylepšené billboardy politických stran.

Není ještě pozdě, vymyslete si konstruktivnější program, což by nemělo být těžké, třeba relaxujte, můžete-li. Energii budete potřebovat na převzetí zodpovědnosti za sebe a společnost. Opravdová změna musí přijít zdola, nevolit nestačí. Naše životy patří do našich rukou a nepotřebujeme k tomu politiky, kteří se staví do role pravdomluvných a nepostradatelných spasitelů, přičemž znovu a znovu samozřejmě selhávají. Jejich zájmem je pouze vlastní prospěch vyplývající z moci, o kterou jednou za několik let soupeří. Čím více lidí si to uvědomí, tím méně jich bude mít důvod chodit k volbám.


Verze pro tisk 7.10.2021 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy