Anarchistická federace

Live, Love, Squat

Report z promítání v jedné z opuštěných budov v Praze

Praha

Na konci srpna uspořádal kolektiv Opravdu dobré squaty (ODS) akci s názvem „Live, Love, Squat“. Jednalo se o krátkodobé obsazení opuštěného domku u bubenského nádraží a jeho oživení zábavným večerem. Malá dvoupatrová budova s historickou hodnotou zbyla jako poslední na pozemku na druhé straně kolejí od nádražní budovy. Celé území o rozloze 27 hektarů totiž již od roku 2006 vlastní developerská firma Orco Property Group, která má v plánu vystavět v Bubnech-Zátorech administrativně-obytný komplex. Stavět se sice pořádně stále nezačalo, ale pravděpodobně již brzy se zde dočkáme dalších zbytečných sterilních prostor a budov, které budou sloužit pouze byznysu a komerci. Spolu s projekty jiných firem poblíž autobusového nádraží Na Knížecí, na pozemcích Nákladového nádraží Žižkov a na Rohanském ostrově jde o součást pokračující pražské kapitalistické dystopie režírované velkými developery.

Na akci, která byla zároveň symbolickým protestem proti těmto stavebním plánům, se začali první lidé scházet okolo osmé večerní a v domku brzy panovala přátelská atmosféra plná živých hovorů. Fungoval i improvizovaný bar a světlo zajišťovaly rozmístěné svíčky a drobné dekorace. Přibližně v deset hodin mohla díky agregátu, zapůjčené promítačce a prostěradlu instalovanému místo plátna začít filmová projekce. Zhruba desítka zájemců zhlédla americký film The East vyprávějící příběh agentky soukromé špionážní firmy, jejímž úkolem je infiltrovat anarchistickou ekologickou buňku provádějící teroristickou činnost. Strhující filmovou podívanou vhodně doplňovala krása českého dabingu. Po promítání následoval přechod k hudbě, kterou obstaraly donesené reproduktory a mixážní pult. V průběhu noci se pak dokonce zjevil DJ s dalším vlastním vybavením a svou hudbou doprovázel akci až do brzkých ranních hodin.

Zhruba okolo sedmé ranní ukončil akci zásah bezpečnostní agentury, která má stavební pozemek hlídat. Přesto, že její pracovníci zavolali policii, podařilo se všem zbylým účastníkům bez úhony a perlustrace odejít a stejně tak bylo zachráněno i všechno přinesené vybavení. Ani sami policisté nejevili příliš velký zájem situaci řešit, po svém příjezdu pouze pomalým krokem obešli tehdy již znovu prázdný domek a brzy zase odjeli. Akce, které se zúčastnily asi tři desítky lidí, se tedy vydařila a ukázala, že i ve městě zmítaném pozdním kapitalismem lze vytvářet alternativy a alespoň drobně oživovat zbytečně chátrající a opuštěná místa. Pro jejich přetvoření a otevření lidem často stačí málo.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy