Anarchistická federace

Lidé pomáhají lidem

Anarchisté v Řecku nespoléhají na stát a organizují pomoc lidem postiženým požáry.

Řecko

Po celém Řecku organizují anarchisté a anarchistky pomoc obětem rozsáhlých požárů. Dodávají tak sílu postiženým i týmům, které samosprávně bojují s ohněm. Požáry, které vypukly v mnoha různých částech země, spálily tisíce akrů půdy, zničily celé oblasti a obce a současně ohrozily lidské (i nelidské) životy, takže velikost ekologické a sociální katastrofy je nevyčíslitelná.

Hned od prvního okamžiku se rozjely projevy praktické solidarity s oběťmi požárů a ve všech koutech Řecka se začaly vytvářet podpůrné struktury, zatímco mnoho lidí spěchalo na pomoc se zvládáním požárů.

Řečtí anarchisté k tomu poznamenávají: „Tragické události, které nás tak šokují, nejsou nešťastnými událostmi nebo odchylkami systému, ale nevyhnutelnými a neustále se stupňujícími důsledky, které vnáší do přírodního světa a společnosti množství větších či menších zájmů, vyplývajících ze samotného systému a reprodukujích ho.“ Ale tváří v tvář dystopické budoucnosti, kterou nám vyhrazují elity moci a bohatství, existuje volba kolektivního odporu a nezprostředkovaného boje. Pod hesly „Žádnou důvěru ve stát a jeho mechanismy“, „Naší zbraní je solidarita“ a „Lidé pomáhají lidem“ žádají o potřebné věci, jako jsou léky proti bolesti, antibiotické krémy, roušky, obvazy, toaletní papír, voda, konzervy, trvanlivé pečivo, sušené mléko, těstoviny, rýže, džusy, krmivo pro zvířata atd.

Středisky sběru solidární pomoci jsou v nejednom případě squaty, jako třeba Mundo Nuevo v Soluni. Jakmile tu 7. srpna proběhla sbírka, putovalo prvních 26 krabic s nezbytnými hygienickými potřebami, léčivy, jídlem pro zvířata a malým množstvím potravin do Chalkidy na ostrově Euboia, odkud jsou distribuovány do postižených oblastí a lidem, kteří jsou v první linii boje s požárem.

V pondělí 9. srpna se v Aténách konala demonstrace proti ničení a drancování přírody, kde zazněla i hesla jako „Požáry na ministerstvech, ne v horách“ a destrukce přírody byla kladena za vinu především systému kapitalistického kořištění, na jehož hladký průběh dohlíží stát.

V komentáři Yavora Tarinskiho, který byl publikován na webu Freedom, je zajímavý postřeh ohledně toho, jak stát vyhodnocuje míru nebezpečí. Opět se ukazuje, že v první řadě má na starosti zachování své moci a potlačení jakéhokoli jejího zpochybnění. Zájmy obyčejných lidí jsou až na posledním místě. Tarinski píše: „Věci se zhoršují kvůli desítkám let neoliberálních reforem a úsporných opatření, díky nimž jsou naše společnosti extrémně zranitelné – zdravotnické systémy, hasičské sbory, vodovodní sítě a další veřejné služby byly systematicky demontovány kvůli krátkodobým ziskům několika mocných a nepřiměřeně bohaté elity. Jediné, čeho je stále dostatek, jsou policejní síly, které zajistí, že vysídlení zůstanou v nově vytvořených klimatických uprchlických táborech a žádné lidové protestní vlny neohrozí rostoucí mocenské rozdíly v našich společnostech. Příkladem toho je, že v nyní zuřících lesních požárech po celém Řecku bylo na všechna protipožární stanoviště vysláno necelých tisíc hasičů, zatímco pro vládu není problém rozmístit v Aténách systematicky 4000 až 6000 policistů za účelem potlačení případných nepokojů.“

Dále doplňuje již výše řečené: „Jelikož nebylo dost hasičů, ve skutečnosti na mnoha místech Řecka bojovali s požáry místní organizovaní obyvatelé a dobrovolníci. Situace podobná té pandemické, ve které obyvatelé měst organizovali sítě podpory pro ty nejzranitelnější, kteří zůstali bez pomoci kvůli systémové neoliberální demontáži zdravotní péče.“

Sbírka základních potřeb pro oběti požáru, která se konala v sobotu 7. srpna na squatu Mundo Nuevo v Soluni

Demonstrace proti ničení a drancování přírody, Atény 9. srpna

Zdroje:
https://landandfreedom.gr/el/agones/469-ikaria-syllogi-eidon-protis-anagkis-gia-pyropliktous
https://landandfreedom.gr/el/agones/468-mundo-nuevo
https://freedomnews.org.uk/2021/08/07/greece-in-flames-capitalist-made-climate-crisis-leaves-an-increasing-number-of-climate-refugees/


Verze pro tisk 11.8.2021 Zahraniční sekreatariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)