Anarchistická federace

Abdullah Öcalan na knižním festivalu

Výbor na obranu revoluce v Rojavě vydává svou první publikaci

obálka

Na Anarchistickém knižním festivalu, který se koná 20. června ve venkovních prostorách pražského klubu Cross se představí nová brožura, kterou při této příležitosti jako svou první publikaci vydává Výbor na obranu revoluce v Rojavě (VORR) – Demokratický konfederalismus Abdullaha Öcalana.

Abdullah Öcalan je přední teoretik kurdské radikální levice. Přestože je na Západě jeho jméno spojováno hlavně s bojem proti tureckému státu, jenž dlouhodobě a systematicky brutálně diskriminuje kurdskou menšinu, aktuálnější jsou jeho teze formující koncept tzv. demokratického konfederalismu: rovnostářské, demokratické a na státu nezávislé společnosti.

Text brožury je shrnutím Öcalanových idejí publikovaných v době, kdy autor již desítky let sedí v tureckém ostrovním vězení. Vůbec první české vydání přináší vhled nejen do teorie demokratického konfederalismu, ale také úvod k Öcalanovu chápání historie, ekologie či genderu.

VORR publikovaný materiál doplnil předmluvou, životopisným okénkem i poznámkovým aparátem pro ty, kteří se s kurdskou revoluční politikou dosud neměli příležitost seznámit.

Brožura bude k sehnání i mimo festival. Její vydání by každopádně nebylo možné bez všech skvělých lidí, kteří přispěli na různých benefičních akcích.

 

Demokratický konfederalismus Abdullaha Öcalana. Výbor na obranu revoluce v Rojavě. 48 stran A5.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)