Anarchistická federace

Za obnovení squatu Libertatia

Byla spuštěna sbírka na obnovu známého sociálního centra v řecké Soluni.

Libertatia

Squat Libertatia v řecké Soluni byl aktivní od roku 2008, kdy byla neoklasicistní budova v ulicích L. Stratou a Sarantaporouse po dlouhých letech pustnutí obsazena. Dne 21. ledna 2018 se stal squat terčem fašistického žhářského útoku. V ten den probíhala v Soluni nacionalistická mobilizace, jelikož se konala velká demonstrace proti používání názvu Makedonie sousedním státem. Policie útoku jen nečinně přihlížela. Zatímco betonový skelet budovy stále stojí, podlahy, stropy a všechno uvnitř bylo zničeno (včetně archivu politických knih a časopisů a osobních věcí obyvatel squatu). Den po útoku se konala solidární demonstrace za účasti 2500 lidí, kterou napadla policie a náhodně zatkla pět lidí.

Po požáru se místní aktivisté a aktivistky rozhodli opravit spálenou budovu, pokračovat v boji za bydlení a současně vystupovat proti fašismu.

Rebuild Libertatia

Pro finanční podporu projektu byla koncem dubna zřízena radikální on-line sbírka:
https://www.firefund.net/rebuildlibertatia

Aby mohli kamarádi a kamarádky pokračovat v projektu přestavby, potřebují zajistit solidární financování, zejména během lockdownu, protože není možné organizovat žádné benefiční akce, jak tomu bývá obvykle (koncerty, benefiční bary apod.). Financování projektu obnovy je dvojí. Jde jednak o náklady na samotnou rekonstrukci, a potom také na právní obranu kamarádů obviněných kvůli účasti v boji za Libertatii.

Na obnovu budovy byla vytvořena koordinační skupina. Již byla odstraněna většina trosek. Squat se skládá ze dvou samostatných částí, z čehož požárem byla zasažena ta větší. Malá budova směřující do zahrady byla od základu renovována. Pro minimalizaci dalších škod na hlavní budově bylo provedeno její zastřešení. Konzultace s architekty potvrdily, že z krátkodobého hlediska nehrozí zřícení budovy.

Na squat mezitím třikrát zaútočila policie ve snaze zabránit rekonstrukci budovy.

Pro dokončení projektu je nezbytná podpora zvenčí. Obnova Libertatie je velkou výzvou nejen pro ty, kdo jsou v ní přímo zapojeni, ale pro všechny lidi bojující proti jakékoli formě fašismu a kapitalismu. Tento proces sám o sobě i jeho konečný úspěch budou dalším důkazem toho, že můžeme žít a tvořit bez zásahů státu, kapitálu a autorit. Je to bitva, kterou je třeba vyhrát, a my ji vyhrajeme.

Zdroj:
https://i-f-a.org/2021/04/25/help-rebuild-libertatia-in-greece-online-fund-raiser-launched/


Verze pro tisk 13.5.2021 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy