Anarchistická federace

A3: Požehnání starokatolického rasisty

Na ulici může skončit kdekdo. Když jde o romskou rodinu, platí to dvojnásob. Stahujte, tiskněte a šiřte lednové číslo nástěnných novin A3!

A3

Máme za sebou křesťanské svátky, co tedy připomenout i nějaké to požehnání? Jedno je tak katolické a tak upřímné, že by jednomu vehnalo do očí slzy dojetí. Pan farář a starosta Roland Solloch, sponzor a protežé hnutí ANO na svém bohulibém postu ve Varnsdorfu, vzkázal obyvatelům jeho města, že se mají z města vystěhovat, anebo se zapojit do byznysu s chudobou. Bezdomovectví jim nedoporučil – dle dotačních pravidel v jeho městě by jim tento statut neuznal. Své ovečky totiž pečlivě třídí.

Představa, že přijdete o bydlení a nebudete mít kam jít, je na hovno v každé době. Co teprve, když je zima, venku je pod nulou a sníh výjimečně vydrží i víc než den? Když navíc panuje tvrdý lockdown a vy se nemáte ani kde ohřát, a máme tu zavedenou policejní večerku? A když nejste příslušník majority, máte třeba tmavší kůži a navíc vaše předchozí bydliště bylo ve vyhlášené vyloučené lokalitě? To už na sobě máte nabaleno tolik smůly, že se z ní jen tak nedostanete a alespoň trochu normální nebo dostupné bydlení je pro vás tabu. Systémový rasismus totiž nepřekryje ani krize okolo koronaviru. A pan starosta je jeho přirozenou součástí.

Do téhle situace se dostalo několik rodin ze severočeského Varnsdorfu. Na konci loňského roku je nový majitel bytů, které měly v pronájmu, vystěhoval a oni teď nemají kam jít. Do tohohle srabu se dostali mimo jiné kvůli několika dlouhodobým systémovým průserům, se kterými se tu musí (nejen) chudší a především romští obyvatelé potýkat.

„Tak ať makaj, jako normální slušný lidi!“ I tak zní jeden z argumentů bílých „slušných Čechů“, kteří se k tomuto tématu tak rádi vyjadřují. Nechme stranou fakt, že ani práci neseženou Romové tak snadno jako bílí – začarovaný kruh předsudků (Romáci nechtěj makat – tihle chtějí, dáte jim práci? – nedám, protože nemakaj), ze kterého se jen tak nevymotáme… Ti, kteří náhodou měli to štěstí a práci mají, se totiž potýkají s diskriminací úplně stejnou. V jedné z rodin, která se nyní ocitla bez střechy nad hlavou, rodině Balážových, pracují oba rodiče, a oba dokonce pro město, jemuž velí doktor theologie Solloch. Jsou známi jako dobří pracovníci, dluhy na nájemném také nemají.

Iniciativa Za dostupné bydlení apeluje na město, aby rodinám pomohlo. To se ohrazuje tím, že rodinám náhradní bydlení nabídlo. Ano, nabídlo jim, aby vypadly z města, anebo šly bydlet na ubytovnu TGM. Ta je vyhlášená jako jedna z nejhorších ubytoven v republice. Není tam žádné soukromí (kuchyně a sociální zařízení společné pro celé patro, totální kapacitní přetížení atd.). Děti tu nemají podmínky, aby se mohly v klidu učit (i kdyby snad vláda otevřela školy a přestala si ze školáků dělat rukojmí epidemie).

Ubytovny se staly sprostým bílým byznysem s černou chudobou. Jsou tu neuvěřitelně vysoké ceny za pronájmy, protože majitelé jejich prostřednictvím dojí stát o dávky. Ceny za bydlení se tam zpravidla nestanovují podle metrů čtverečních, ale podle toho, kolik lidí v jednotce bydlí. Jak do válečných dobytčáků tady narvou co nejvíc lidí a vybírají od nich dávky, které jim i pomůžou vyřídit. Nejinak tomu je v ubytovně TGM ve Varnsdorfu. Úhrada městské ubytovny TGM činí pro dospělou osobu 121 korun a pro dítě 60 korun za den! Do toho by snad nešel ani Čunek, a to sociální dávky pobíral. Ubytovna se nachází v dezolátním stavu, a přesto by tu bydlení pro Balážovy vyšlo na 15 600 Kč za měsíc. To je částka, za kterou si v podobné lokalitě můžete pronajmout luxusní byt „pro náročnou klientelu“. Pokud nejste Romák.

Škoda, že Varnsdorf nemá sociální bydlení. Aha, má. Zhruba dvacítku bytů totiž město koupilo od obchodníků s chudobou a za peníze z evropských fondů je rekonstruovalo právě na sociální bydlení. Je to ale bydlení jen pro bílé, míní pan starosta.

V současné době je situace s bydlením obtížná pro hodně lidí. Pokud jste ale Romák a navíc z vyloučené lokality, není to pro vás nic nového. I když se budete snažit sebevíc, ponižovat se dokazováním, že řádně žijete, pracujete a budete mít našetřeno na kauci, na normální nebo alespoň trošičku důstojné bydlení nedosáhnete, epidemie neepidemie. A pana starosty domovská církev starokatolická nám k tomu vysvětlí, že od Ježíše „dostáváme, co a kolik potřebujeme“. Tak my mu teda pěkně děkujeme a ať jdou všichni rasisti do prdele.

Amen.

 

A3 (leden 2021) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.

 

Související odkazy:
Nouzový stav nic neznamená. Romské rodiny ve Varnsdorfu přišly před Vánoci o bydlení
Snažili se Balážovi dost? Snaha je k ničemu, když systém nefunguje
Otevřený dopis starostovi Varnsdorfu Rolandu Sollochovi ve věci vystěhování rodin z ulice Kovářská


Verze pro tisk 21.1.2021 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy