Anarchistická federace

Nedělní procházka Prahou

Když se dva perou, třetí se směje, aneb protirouškové řádění chuligánů očima zvědavého čumila

Praha

Když jsem zjistil, že se v Praze chystá demonstrace proti protiepidemiologickým opatřením za účasti chuligánů z celé republiky, řekl jsem si, že se na to zajdu podívat na vlastní oči. Jelikož ale nejsem ignorat, který chce přidělávat práci svým kamarádům v nemocnicích, rozhodl jsem se, že se velkým davům vyhnu. Taky jsem nechtěl zbytečně dostat od fízlů, protože mi bylo jasné, že demonstrace rozhodně klidná nebude. Úplně ale rozumím nasrání lidí, taky nevidím budoucnost úplně růžově. Vím, že mnozí z nás jen taktak přežili opatření na jaře a teď už nemají kde brát. V současné chvíli mi ale masivní demonstrace nepřijdou jako nejlepší nápad, nehledě na to, že zrovna tato byla plná podivných konspirátorů a nazichuligánů pod pódiem i na pódiu. A samozřejmě přišla spousta ostatních lidí, kteří jsou současnou situací zahnaní do kouta a až tolik jim nezáleží na tom, s kým se postaví do jednoho šiku.

Svoji dnešní procházku začínám na Hlavním nádraží. Začátek demonstrace už je za chvíli, tak tam nepotkávám ani policii, ani demonstranty. Zadními uličkami se přesouvám na náměstí Republiky, zde vidím první fízly, kteří zrovna u svých dodávek třem klukům zabavují pyrotechniku. V Masné ulici začínám cítit dým a doléhají ke mně zvuky davu. Na rohu Masné a Dlouhé je už policejní přítomnost znatelná, několik dodávek a nastoupení těžkooděnci. Takové manévry si dlouho nepamatuji. Přímo na náměstí se mi nechce, tak se vydávám do další ulice ústící na náměstí, Pařížské. Tady mají dokonce připravený mobilní zátaras na obrněném transportéru a kolem něj opět několik dodávek. Asi kdyby se demonstrace chtěla vydat na nábřeží a k Úřadu vlády. Postupně ze západní strany obcházím náměstí, proudí tam skupinky lidí, často jasných nácků, kteří si nemohou odpustit své subkulturní symboly a oblíbené značky. Fízlové některým lidem kontrolují batohy, hledají zbraně a pyrotechniku. Zatím se nic zajímavého neděje a projevy nejsou z náměstí moc slyšet.

Vydávám se tedy k Právnické fakultě, před kterou parkuje záchranářské Atego. Na fakultě mají zřejmě fízlové základnu, dovnitř proudí skupiny těžkooděnců. Jdu na Palachovo náměstí, ulice je uzavřena kvůli natáčení nějakého filmu, odklání se doprava i pěší. Na protějším břehu je Úřad vlády, za vzrostlými stromy se schovává vodní dělo, několik dodávek a fízlové na koních. Policejní dodávky jsou i na zahradě. Před samotným úřadem ale žádná velká opatření nejsou, jen klasická ohrádka a pár fízlů. Kdo ví, jestli čekají stejný pokus demonstrantů o proniknutí jako v sobotu v Bratislavě? Vracím se tedy zpátky Pařížskou, jsou slyšet první dělobuchy od chuligánů. Několik zdejších obchodů je otevřeno a zaměstnanci postávají venku a koukají směrem k náměstí. Skrze boční ulici se dostávám na náměstí Franze Kafky. Z náměstí je slyšet ruch a vidím dým z pyrotechniky, není tam pořádně vidět, každopádně hraje obligátní státní hymna. Je nás tam docela dost čumilů, většina zjevně z demonstrace.

Ústí u kostela sv. Mikuláše je zataraseno několika menšími dodávkami a kordonem fízlů. Po chvíli je jasné, že se něco začíná dít, a vidím, jak se směrem k nám žene zamaskovaný dav. Letí první červená světlice, která zezadu nasvětluje celou scenerii. Vzduchem začínají poletovat i další věci a zjevně dochází i k potyčkám zblízka. Zanedlouho vidím, jak mezi dodávkami odvádějí čepičáře s rozbitou hlavou, chvíli nato ho následuje zřejmě těžkooděnec. Je bez helmy a leží na schodech u kostela. Jsou u něho dva zamaskovaní fízlové v civilu, ti k němu i přivádí záchranáře. Po pěti minutách doráží fízlům posily v dodávkách a začínají chuligány vytlačovat na prostranství náměstí. Používají zásahové výbušky, vím, jak moc rádi je hází přímo do davu lidí. Z dálky vidím, jak se k zasahujícím fízlům blíží dvě toitoiky a rozráží je. Musím říct, že to byl zábavný moment. Jak se říká, když se dva perou, třetí se směje, a bitka mezi nazichuligány a fízly to naplňuje. Zatím směrem k čumilům promlouvá obtloustlý fízl v civilu s českou vlaječkou zabodnutou v bundě. Domlouvá, prosí lidi, aby konflikt nevyhrocovali, že už tak je několik lidí zraněných. Bohužel neslyším, jestli mu někdo odpovídá. Už tady není nic k vidění, jen na náměstí to ještě vře, tak se opět vydávám kolem směrem k Dlouhé ulici.

Když do ní vkročím, začnou mě lehce pálit oči. Fízlové použili slzotvorné granáty, to se na demonstracích v Česku děje opravdu výjimečně. V ulici postává hodně lidí, velká část z nich jsou chuligáni. Alespoň se část lidí odmítajících roušky přesvědčila, jak funguje aerosol na volném prostranství. Když se snažím dostat do Celetné, zastavují mě dva pánové a snaží se mi to rozmluvit, ať na náměstí nejdu, že se odtud stěží dostali a je tam mela. Mají zarudlé oči. Část ulice ústící na náměstí je ale opět zatarasená, přes dodávky jsou jen slyšet výzvy policie. Pokračuji přes pasáže dál k Můstku, v jedné z nich potkávám u výdejního okénka skupinku sparťanských chuligánů, kteří se posilňují alkoholem. Podobnou skupinku jsem tam potkal i na začátku, je možné, že se odtud ani nepohnuli. Na rohu Havelské a Melantrichovy se shromažďují další zamaskované skupinky, ale vypadají, že moc neví co se sebou. Větší dav potkávám také ve spodní části Václavského náměstí, vypadá to, že se to pomalu rozchází a já už si jdu taky po svých.

Co si z toho vzít:

Lidi jsou tak nasraný, že klidně půjdou i na demonstraci, kterou organizují nazichuligáni a konspirátoři. Je jen otázka času, kdy se toto naštvání začne přetavovat v nějakou politickou sílu. Buď můžeme být u toho, nebo také ne a jen zpovzdálí přihlížet (a pak se divit).

Protestovat proti opatřením, která mají zajistit omezení nárůstu nových případů, je krátkozraké. Pokud se to tady rozjede jako v Bergamu nebo New Yorku, odsereme si to mnohem víc. Je naopak nutné tlačit na odpuštění nájmů, náhrady mezd a jiné formy podpory potřebným. Potřebujeme to teď a přijde to vhod i v budoucnosti, protože s klimatickou krizí nás čekají výzvy, proti kterým je pandemie procházka sice trnitým, ale stále růžovým sadem.

Kolem demonstrace se hned začalo šířit mnoho konspiračních teorií o policejní provokaci. Bez přímých důkazů jsou ale takové úvahy škodlivé a slepé připisování veškerého násilí policii vede jen k chybným analýzám (a to i u našich demonstrací). I když je celý konflikt na náměstí natočený desítkami kamer, stejně to některým nebrání vyvozovat chybné závěry na základě toho, co by si přáli, aby byla realita. Samozřejmě, na místě jsou fízlové v civilu, tipují si nejaktivnější demonstranty, a pokud přijde vhodná chvíle, klidně po nich skočí. Masivní použití této taktiky jsme mohli vidět v roce 2013 při demonstraci nácků v Českých Budějovicích, v neděli ale měli hlavní podíl na zatýkání normální těžkooděnci. Chuligáni z Baníku platí i podle police za nejagresivnější vymaštěnce z české chuligánské scény, ze zahraničních je předčí jen chuligáni polští. Ti žádné policejní provokatéry pro rozpoutání bitky nepotřebují.

I když chuligáni avizovali, že se sejdou v černém, opět nepochopili taktiku black bloc, a proto tak budeme v následujících týdnech svědky rozšiřování počtů obviněných na základě pořízených záznamů.

Asi je jasné, že jako anarchisté nebudeme adorovat policii, ani když se mlátí s náckama. Po nedělní akci se mnoho lidí „spravedlivě rozhořčuje“ a chválí práci fízlů. My ale víme, že policie vždy chrání status quo a že příště budou obuchy dopadat na naše záda. Proto je dobré podobné akce sledovat ať už osobně nebo ze záznamu a vyhodnocovat metody používané při policejních zásazích. Opět se například ukázalo, že těžkooděnci umí dobře fungovat v úzkých uličkách, ale jakmile jsou na velkém prostranství, ztrácí na síle. Pochopili také, že nechávat vodní dělo o samotě moc nefunguje, proto ho vždy doprovází alespoň jedno družstvo fízlů. Překvapením jsou snad jedině štíty těžkooděnců z Plzně, které možná pamatují zasedání MMF v roce 2000.


Verze pro tisk 22.10.2020 -fe-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy