Anarchistická federace

Benefiční bašta

Report z benefiční kuchyně pro zapatisty a projevu solidarity s berlínským squatem

infoPavlač

V sobotu 10. října proběhla v prostoru nového pražského infoshopu infoPavlač benefiční kuchyně pro zapatistické družstvo Yochin Tayel Kinal, jehož sklady byly v uplynulých týdnech vyloupeny a zapáleny.

Ač byl začátek benefiční kuchyně avizován až na půl druhou, dorazil jsem na místo o něco dříve, abych mohl v případě potřeby přiložit ruku k dílu či nějak jinak kolektivu infoPavlače pomoci. Kolem druhé hodiny byla připravena první várka jídla a začali také přicházet první strávníci. Kromě jídla byla na místě k dispozici zapatistická káva, která byla stejně jako již zmíněné pokrmy za dobrovolný příspěvek. Při jídle si mohli návštěvníci listovat loňským číslem anarchistické revue Existence, jež je věnováno tématu zapatistického povstání, nebo kapesní knihou Příběhy starého Antonia, která je jakýmsi pohádkovým vhledem do lakandonské džungle, kde se zapatisté nacházejí.

Odpoledne ale nebylo věnováno jen zapatistům. Kolem páté hodiny proběhlo focení se solidárním transparentem pro berlínské squatery, kteří byli od rána předešlého dne násilně vyklízeni policií z jednoho z posledních velkých berlínských squatů, jenž je znám pod označením Liebig34.

Následovalo promítání dokumentárního filmu Zapatista z roku 1999. Během celého odpoledne přišlo podpořit zapatistickou myšlenku zhruba dvacet lidí, z nichž někteří pouze na avizované veganské dobroty, avšak větší část návštěvníků se zdržela, jak na probíhající debaty během jídla, tak i na promítaný film.


Verze pro tisk 19.10.2020 -ma-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)