Anarchistická federace

Procházka po Žižkově anarchistickém

Zpráva o historicko-naučné akci a následném benefičním koncertě

Žižkov

Historický spolek Zádruha se dlouhodobě věnuje studiu a přibližování postav a dějin českého anarchistického hnutí v letech 1880–1938. Při té příležitosti provozuje webovou stránku, vydává brožury, pořádá přednášky a výstavy, pečuje o místa spojená s historií hnutí. V sobotu 12. září zorganizoval spolek v rámci doprovodného programu Žižkovské noci 2020 komentovanou procházku dějinami anarchismu na Žižkově.

Kolem druhé hodiny odpolední se před Milíčovým domem kousek od Parukářky sešlo asi 50 zájemců a zájemkyň o radikální historii této pražské čtvrti, s níž je seznamovali členové Zádruhy Karolína a Martin. Skupina pak prošla ulice Chelčického, Jeseniovu či Štítného, kde se konaly zastávky s povídáním o lidech a událostech spojených s těmito místy, například o nejvýznamnějších místních představitelích hnutí, jako byli Michael Kácha, Karel Vohryzek, Marie Müllerová či Ladislav Knotek, o redakcích a tiskárnách anarchistických časopisů nebo o anarchistických spolcích, které zde působily.

Podle reakcí přítomných lze soudit, že se procházka líbila. Ta končila u Hospůdky Nad Viktorkou, kde od půl sedmé následoval benefiční koncert pro jídelnu Kuchařek bez domova, projektu organizace Jako doma, která tematizuje ženské bezdomovectví a všemožně ženy bez domova nebo se zkušenostmi s bezdomovectvím podporuje. Než začala samotná hudební produkce, řekla na úvod pár slov zástupkyně organizace Jako doma. Následně s rouškami na ústech přednesla trojice básníků něco ze své poezie. Po přestávce nastoupily hc/punkové kapely At Folsom Prison a Kunta Kinte band.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)